De kleine tovenaars (AVI-M5)

“Ik geloof er niks van, pap,” zei Ella.
“Jij, een tovenaar? Ha!”
– 
De kleine tovenaars –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De kleine tovenaarsElla, de zus van Brin en Arlo is morgen jarig. Brin en Arlo balen daar enorm van, dan krijgt zij allemaal cadeaus. Maar wat de twee niet door hebben is dat vandaag, hun 10,5e verjaardag, juist een hele speciale dag is. Brin en Arlo gaan gewoon naar school, maar maken allemaal rare dingen mee.

De sommen op het schoolbord verdwijnen, ze mogen monsters tekenen en rennen tijdens de gymles allemaal als paarden rond. De jongens snappen er helemaal niks van. Doen zij dit? Wat weten vader en moeder hierover? En wat heeft de rest van de familie hiermee te maken?

Recensie

In dit leuke verhaal lees je over de tweeling Brin en Arlo die ontdekken dat zij eigenlijk tovenaars zijn. Op de 10,5e verjaardag van de tweeling maken hun ouders zich zorgen. Dit is de dag dat toverkrachten zich ontwikkelen, of zouden de jongens geluk hebben? Maar uit wat de jongens meemaken, blijkt al gauw dat zij over toverkrachten beschikken.

Het leuke is dat je hierdoor denkt dat dit het plot van het verhaal was. De jongens kunnen toveren en krijgen overles. Maar daarna blijkt dat zij niet de enige zijn…

Ik kan dit boek aanraden aan alle kinderen vanaf groep 5 die lezen op AVI-m5 niveau. Het dyslexievriendelijke lettertype helpt kinderen met dyslexie tijdens het lezen.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het meegeven van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Makkelijk lezen.

Ideeën mini leeslessen De kleine tovenaars

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De kleine tovenaars zijn: 

  • Wil je het boek introduceren? Lees dan hoofdstuk 1 voor. De kinderen zullen vast nieuwsgierig zijn hoe het afloopt.
  • Lees bladzijde 7 ‘Laat ik beginnen…‘ t/m ‘…geen greintje magie.‘ voor. Zo woonde ik vroeger op de Heilige stoel, al stond er natuurlijk geen heilige stoel. Hoe heet jouw straat of wijk? Komt dit overeen?
    Leesvraag: Waar woont jouw hoofdpersoon?
  • Toveren. Lees bladzijde 11 ‘Die ochtend op…‘ t/m bladzijde 24 ‘…tot oor. “Fantastisch!”‘ voor. Wat zou jij toveren?
    Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon toveren?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart de kleine tovenaars.

Overige ideeën

  • Lees het verhaal t/m bladzijde 52 ‘…vandaag moesten geven.‘ voor. Hoe zal het verhaal aflopen? Schrijf het einde.
  • Geef zelf een vreemde tekenles, waarbij de kinderen vreemde dingen mogen bedenken die jullie gaan tekenen. Lees bladzijde 16 ‘Het volgende vreemde…‘ t/m bladzijde 19 ‘..het is zo.‘ ter introductie voor.
  • Geef ook een gymles waarbij de kinderen bepalen hoe zij moeten rondlopen. Lees bladzijde 22 ‘Die middag hadden…‘ t/m bladzijde 24 ‘…oor. “Fantastisch!”‘ voor.

Vergelijkbare artikelen