De Knerpers

[DOOR LINDA] ‘Wie houden stilletjes in het donker de wacht?
Onder je bed, uit het zicht, elke nacht?
Wie wachten af terwijl jij slaperig gaapt?
Wie komen pas tevoorschijn als jij allang slaapt?
Wie maken die knerpende geluiden in huis?
Dat is niet je kat of je hond of een muis.
Het zijn geen spoken, spinnen of schaduw-werpers.
Lees door als je durft en maak kennis met… De Knerpers.

– De Knerpers –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De KnerpersAls de kinderen op een morgen wakker worden zijn alle volwassenen verdwenen uit Meurstad. In het begin vinden de meeste kinderen dit fantastisch en doen ze alles wat ze normaal van hun ouders niet mogen. Lucy vindt het niet fijn dat de ouders weg zijn en gaat op onderzoek uit.

Lucy komt erachter dat meerdere kinderen hebben gedroomd over ogen die ze onder hun bed zagen. Ze denkt dat het geen toeval kan zijn dat meerdere kinderen dit hebben gedroomd en denkt dat het echt waar moet zijn. Ze bedenkt een plan om die avond te ontdekken wat er onder haar bed zit. Dit is de eerste keer dat ze de Knerpers ziet en ze houdt zich zo stil mogelijk. Als de Knerpers haar slaapkamer verlaten durft ze in beweging te komen.

Lucy staat midden in de kamer als ze de Knerpers terug hoort komen. Ze verstopt zich zo snel mogelijk en ontdekt zo bij toeval de doorgang naar het Redno. Hier is alles anders dan in haar eigen wereld. Zouden de volwassenen ergens in deze wereld zijn? En zal het Lucy lukken om ze terug te halen naar hun eigen wereld?

Bekijk ook: De Kerstmisaurus

Recensie

Ik vond het moeilijk om in het verhaal te komen. In het verhaal staan schuingedrukte stukjes tekst, waarin de schrijver tegen je praat over wat ervoor geschreven is. Ook staan er stukjes tussen haakjes, niet cursief, die tegen je praten. Ik stoorde me aan deze stukjes, het haalde voor mij de vaart uit het verhaal. Ik had liever gezien dat dit weg was gelaten want het voegt naar mijn idee weinig toe.

Het verhaal laat je nadenken over afval en de wijze waarop je daarmee omgaat. Spullen die voor de één niet meer bruikbaar zijn en in de container verdwijnen, kunnen voor een ander heel waardevol zijn.

Ik denk dat ieder kind zich een voorstelling kan maken van de dingen die hij zou gaan doen als zijn ouders er niet zouden zijn als hij wakker wordt. Net als in het boek zal de één het fantastisch vinden en alles gaan doen wat normaal niet mag, terwijl de ander er niet van kan genieten en zijn ouders op gaat zoeken.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De Knerpers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Knerpers zijn:

 • De kinderen die in de problemen zijn geraakt vragen steeds aan Lucy of zij wil helpen de problemen op te lossen. Lees bladzijde 60 ‘Ze wilde net…‘ t/m bladzijde 63 ‘…avond was geworden.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die anderen helpt?
 • Lucy is verstijfd van angst door de ogen die ze onder het bed heeft gezien. Ze is zo bang dat ze niet meer kan bewegen. Lees bladzijde 75 ‘Het was de…‘ t/m bladzijde 77 ‘…in haar borst.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die heel erg bang is?
 • Toevallig komt Lucy achter de geheime doorgang naar het Redno. Door deze gang komt ze terecht in deze wereld. Lees bladzijde 144 ‘Lucy zonk steeds…‘ t/m bladzijde 116 ‘…goed op voorbereid.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een geheime doorgang gebruikt?
 • Kees en Lucy bedenken een plan om Lucy in de val te lokken. Lees bladzijde 134 ‘Het was een…‘ t/m bladzijde 137 ‘…ze konden vinden.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een ander in de val lokt?
 • Doordat Kees en Lucy samen een geheim hebben, zijn ze de beste vrienden geworden. Lees bladzijde 139 ‘Als dat naar…‘ t/m bladzijde 141 ‘…de Knerperrs terugkwamen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een geheim?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Knerpers.

 Bekijk ook: De Gorgels

Overige ideeën

 • Tekenen: Lees bladzijde 115 ‘Met haar voeten…‘ t/m bladzijde 119 ‘…de wereld erboven.‘ voor. Stel je voor dat jij onder je bed ook een doorgang naar het Redno zou hebben. Wat zou je dan zien als je naar beneden kijkt? Maak hier een tekening van.
 • Schrijven: Lees bladzijde 35 ‘Daarna probeerde ze…‘ t/m bladzijde 37 ‘…waren allemaal weg!‘ voor. Stel je voor dat jij wakker wordt en alle ouders zijn verdwenen. Wat zou je dan gaan doen? Schrijf een verhaal waarin duidelijk wordt wat je die dag allemaal zou gaan doen.
 • Knutselen: Lees bladzijde 220 ‘Toen ze om…‘ t/m bladzijde 222 ‘…de grond vallen.‘ voor. In het Redno is alles gemaakt met afval. Ga zelf op zoek naar afval en maak hier een huis voor de Knerpers mee. Als leerkracht kun je ervoor zorgen dat er veel verschillend kosteloos materiaal beschikbaar is en leerlingen vragen zelf spullen van huis mee te nemen die zij geschikt vinden.

Bekijk ook: Bram en het zoldermysterie

Andere boeken van deze schrijver

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen