De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen

‘Ik begreep meteen dat ik hier niet zo snel onderuit kon komen.
Tenslotte ben ik Chloë’s beste vriendin.
En als beste vriendin kun je iemand niet zomaar in de steek laten. ‘

De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar - De babysitvriendinnenLotte zou met Chloë afspreken, maar die laat niks meer horen. De volgende dag op school is Lotte nog niet vergeten dat Chloë haar zomaar liet zitten. Of had Chloë toch een goede reden?

Chloë heeft er namelijk een nieuw broertje bij gekregen. Haar vader is weer in de buurt komen wonen en hij heeft Chloë een telefoon beloofd als ze elke dag uit school op haar kleine broertje komt passen. Dat wil Chloë natuurlijk wel en Lotte mag mee. Dat klinkt toch helemaal perfect? Elke middag met een klein, schattig broertje op pad!

Lotte en Chloë gaan de eerste middag dan ook vol goede moed op pad, maar al snel blijkt het een regelrechte ramp. Rocco doet alles wat niet mag, luistert nergens naar en begint enorm te brullen als hij zijn zin niet krijgt. Hoe moeten de meiden dit nou oplossen? Komt het wel goed met het oppassen, de vriendschap en die smartphone?

Recensie

Dit is de eerste keer dat ik een boek van Lotte Wirwar lees en dat smaakt naar meer. Het is heerlijk vlot geschreven en met de vele tekeningen echt heel erg vrolijk. Een heerlijke graphic novel voor alle kinderen die dol zijn op de Loser en Muts boeken.

Dat vriendschap niet altijd gemakkelijk is, dat is voor Lotte en Chloë wel duidelijk. Maar net als in de echte wereld zorgen Chloë en Lotte dat ze er samen uit komen. Ze helpen en steunen elkaar waar nodig en ze komen voor zichzelf op als dit nodig is. In tegenstelling tot de Dagboek van een Muts boeken, waarin het juist eerder om meidenvenijn draait, is dit boek zeer geschikt om meiden een goed voorbeeld te geven van hoe een vriendschap kan zijn.

Ik kan dit boek aanraden voor alle kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen zijn:

 • Hoe gaan jullie met je beste vriendinnen om? Lees bladzijde 5 ‘Maandag 10…‘ t/m ‘…of wel soms?‘ voor. Wat vinden jullie hiervan? Kan dit wel of niet? Lees daarna verder voor t/m bladzijde 23 ‘…rond te huppelen.‘ voor. Hoe denken de kinderen er nu over? Kon Chloë het wel of niet maken om niks te laten horen?
  Leesvraag: Hoe gaan de vrienden in jouw boek met elkaar om?
 • Ben jij wel eens iets kwijt? Lees bladzijde 12 ‘Plots kreeg…‘ t/m bladzijde 16 ‘…wat ik moest doen.‘ voor.
  Leesvraag: Wat is er kwijt in jouw boek?
 • Lotte heeft nachtmerries van de gebeurtenissen. Lees bladzijde 53 ‘Woensdag 12 oktober…‘ t/m bladzijde 54 ‘… een regelrechte nachtmerrie.‘ voor. Heb jij wel eens nachtmerries van iets wat je die dag meegemaakt hebt?
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon nachtmerries? Of zijn er gebeurtenissen in jouw boek waar jij of jouw hoofdpersoon nachtmerries van zou kunnen hebben? Hoe zou zo’n nachtmerrie dan gaan?
 • Lotte en Chloë zijn dikke vriendinnen. Lees bladzijde 79 ‘‘s Middags ging ik…‘ t/m bladzijde 81 ‘…erg lief was.‘ voor.
  Leesvraag: Wat hebben de vrienden in jouw boek allemaal voor elkaar over?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen.

Overige ideeën

 • Het boek is geschreven als dagboek en staat vol met tekeningen, daardoor noem je het een graphic novel. Hou zelf een dagboek bij en zet deze ook vol met tekeningen.
 • Wat zou jij doen? Lees bladzijde 39 ‘Uiteindelijk kwamen we…‘ t/m bladzijde 52 ‘…helemaal in de war.’ voor. Hoe zou jij het aanpakken als jij Lotte was? Speel het na.
 • Lotte en Chloë draaien alles om zodat Rocco tenminste luistert. Speel nu zelf het andersom spel. Alles wat de juf zegt dat je wel moet doen, doe je niet en alles waarvan de juf zegt dat je het niet moet doen, doe je wel.

Andere delen

Andere boeken voor groep 5-6 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen