De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – Kikkers brengen geluk

[DOOR BIANCA] ‘Precies op dat moment keek Chloë uit het raam.
Ze hapte van
schrik naar adem en sloeg haar handen voor haar mond.
Dus keek ik ook naar buiten en toen zag ik hem.
HEM, die GAST
uit de bioscoop.
Die met het lange haar en leren jasje, die op de SLECHTERIK uit de KATTENFILM leek.’

– De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – Kikkers brengen geluk –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar - Kikkers brengen gelukLotte Wirwar beschrijft op een heel grappige manier wat er dagelijks gebeurt in de periode van 10 april t/m 27 april.

Lotte is zo zenuwachtig voor de voorleeswedstrijd, dat ze met Chloë naar de film gaat voor afleiding. Alleen gaan ze naar een griezelfilm die je eigenlijk pas mag zien als je 16 jaar of ouder bent. Sinds ze die film gezien hebben gebeuren er allemaal rare dingen en zien ze overal akelige figuren.

Helpt de gelukskikker die Chloë heeft gevonden tegen deze rare dingen? En wordt vrijdag de dertiende een ongeluksdag? Dan is er ook nog die gemene gast van de bioscoop. Wat is daar nu mee, is hij echt zo gevaarlijk als Lotte en Chloë denken?

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – De babysitvriendinnen

Recensie

Dit was voor mij het eerste deel dat ik gelezen had van Lotte Wirwar. Kikkers brengen geluk is het dertiende deel. De boeken zijn geschreven door Alice Pantermüller en vertaald vanuit het Duits. De delen kunnen afzonderlijk gelezen worden.

Het is een graphic novel, met prachtige zwart wit tekeningen van Daniela Kohl. Ook als je niet zo van lezen houdt, vlieg je door dit boek heen. Het is grappig en vlot geschreven en de tekeningen zijn geweldig. Je hebt niet het gevoel dat je aan het lezen bent.

Er staat dat het boek voor meisjes is van 9 t/m 12 jaar, maar dit boek is zeker ook voor jongens de moeite waard.

Voor kinderen die moeite hebben met lezen, vind ik het mooi om te lezen dat ook zij voorleeskampioen kunnen worden. Ik ga zeker de andere delen van Lotte Wirwar ook lezen.

Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek met ISBN 9789044755336 aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Lotte laat maar – Chaos in de brugklas

Ideeën mini leeslessen De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – Kikkers brengen geluk

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – Kikkers brengen geluk zijn:

 • In dit boek vertelt de ik-persoon, Lotte Wirwar, het verhaal. Lees bladzijde 5 ‘Dinsdag 10 april…’ t/m bladzijde 5 ‘…niet belachelijk maken.’ voor.
  Leesvraag: Vanuit welke persoon wordt jouw boek verteld?
 • Dit boek begint op dinsdag 10 april en eindigt op vrijdag 27 april en gaat dus over een periode van 17 dagen. Laat bladzijde 5 en 146 zien met de datum.
  Leesvraag: Weet jij in hoeveel tijd jouw boek zich afspeelt?
 • Lotte kreeg kriebels in haar buik en werd onzeker voor de voorleeswedstrijd. Lees bladzijde 8 ‘Onze juf, mevrouw…’ t/m bladzijde 9 ‘…meteen de wedstrijd.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook wel eens iemand zenuwachtig? Wat doen zij om minder zenuwachtig te worden?
 • Chloë heeft allemaal geluksbrengers. Lees bladzijde 92 ‘Toch had Chloë…’ t/m bladzijde 97 ‘…een gemene rotstreek!’ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon ook een geluksbrenger (talisman)?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – Kikkers brengen geluk.

 Bekijk ook: Oma Knetter – Oud & Stout

Overige ideeën

 • Nederlandse Kinderjury 2020: De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar – Kikkers brengen geluk is één van de titels voor de Nederlandse Kinderjury 2020. Lees samen met de klas de titels voor de Nederlandse Kinderjury 2020 en breng jullie stem uit. Houd de site van de kinderjury in de gaten voor de juiste data.
 • Voorleeswedstrijd: Lees bladzijde 25 ‘Op het schoolplein…’ t/m bladzijde 38 ‘…harte gefeliciteerd, Chloë!’ voor. Houd net als de klas van Lotte een voorleeswedstrijd in de klas. Misschien kunnen jullie zelfs wel meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd?
 • Ontwerpen: Zoek op het internet naar verschillende geluksbrengers/talismannen en ontwerp je eigen talisman.

Bekijk ook: Echte duiven vangen boeven

Andere delen

Er zijn verschillende delen over Lotte Wirwar verschenen, zoals:Voor jongere kinderen heeft Alice Pantermüller de Dolle Dierenbende zoals Cavia in nood geschreven.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen