De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof

[DOOR LINDA] ‘Zotten kunnen het bedenken,
denkers kunnen het dromen,
dromers kunnen het beleven,
maar niemand kan het geloven.

– De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

De kronieken van Finn 1 - Het gestolen sterrenstofFinn wordt wakker in Dromenland. Daar beleeft hij veel verschillende avonturen.

Op een gegeven moment ontdekt hij dat er sterrenstof gestolen wordt. Als er geen sterrenstof meer is, houdt Dromenland op te bestaan. Dit wil Finn proberen te voorkomen dus gaat hij op onderzoek uit.

Nadeel is dat hij overdag gewoon in de normale wereld is en naar school moet. Zal het Finn lukken om het sterrenstof te vinden en Dromenland te redden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: De keukenprins van Mocano – Circus op stelten

Recensie

In het boek is Finn het ene moment in de wakkere wereld en het andere moment in Dromenland. In het begin lopen de twee werelden naast elkaar, maar daar komt verandering in als er meer mensen uit de wakkere wereld bij het avontuur in Dromenland betrokken raken.

Als Finn vertelt over zijn belevenissen in Dromenland wordt hij eerst niet geloofd. Dat is niet heel gek want het verhaal klinkt niet erg geloofwaardig. Ik vind het leuk hoe de anderen ook steeds verder in het avontuur werden gezogen en ze uiteindelijk samen gaan proberen het gestolen sterrenstof te vinden.

Het open eind en ‘wordt vervolgt…’ laten zien dat we nog wel een tweede deel kunnen verwachten, maar wanneer dat deel verschijnt is nog niet te vinden.

Met dank aan Uitgeverij Davidsfonds voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Oma Knetter – Feesten en Beesten

Ideeën mini leeslessen De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof zijn:

 • Jana gelooft het verhaal van Finn niet. Daarom is Finn bang dat zijn moeder hem ook niet zal geloven. Lees bladzijde 32 ‘Aan tafel zei…‘ t/m ‘…slaap kon vatten.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die niet wordt geloofd?
 • Het pad lijkt dood te lopen, maar er is een geheime doorgang te openen. Lees bladzijde 42 ‘De ontzagwekkende stenen…‘ t/m ‘…omgekeerde richting liep.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook ergens een geheime doorgang?
 • In de spiegel ziet Finn zijn grootste angst en ook de grootste angst van zijn moeder. Lees bladzijde 42 ‘De flakkering van…‘ t/m bladzijde 44 ‘…spiegel te kijken.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ergens een grote angst voor heeft?
 • Finn krijgt de schuld van iets wat de baron gedaan heeft. Lees bladzijde 46 ‘Vechtend tegen de…‘ t/m bladzijde 46 ‘…op met bestaan.‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iemand die vals beschuldigd?
 • Terwijl Finn zijn troepen toespreekt krijgt hij steeds meer zelfvertrouwen. Lees bladzijde 81 ‘Het was ijzig…‘ t/m bladzijde 82 ‘…het in koor.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met veel zelfvertrouwen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof.

Bekijk ook: Het geheim van de snoepfabriek

Overige ideeën

 • Tekenen: Finn komt terecht in Dromenland. Als jij in jouw Dromenland terecht zou komen, hoe ziet het er dan uit? Maak hier een tekening van.
 • Stelopdracht: Stel jij ontwaakt, net als Finn, in Dromenland. Hoe zal jouw nacht er dan uitzien? Welke avonturen zal je beleven? Schrijf hier een verhaal over.

Bekijk ook: De kleine waaromwolf

Vergelijkbare artikelen