De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht

[DOOR LINDA] ‘Ik keek om me heen tussen de bloembedden en kuipen met planten.
Het was allemaal nog steeds even wonderschoon. Langzaam liep ik tussen de eindeloze groene velden door.
Een paar bloemen kende ik zelfs. Hier stonden viooltjes, witte lelies, orchideeën en vergeet-mij-nietjes.
De kas was niet te overzien, zo enorm groot en mistig was hij.
En nu ik daar zo heel alleen rondliep, kreeg ik kippenvel op mijn armen en een onbehaaglijk gevoel vanbinnen.
Wat zou ik eigenlijk ontdekken als ik te weten kwam op welk slot de sleutel paste?

– De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De magische apotheek - Er hangt een geheim in de luchtLucie gaat, samen met haar ouders en broertje, verhuizen naar een heel oud huis. Ze was liever in haar oude huis blijven wonen. Zeker omdat ze na de vakantie naar de school zal gaan waar haar vader les geeft.

In de achtertuin staat een grote kas. Het werk in die kas wordt gedaan door Willem en niemand anders mag er binnenkomen. Lucie vindt dat maar vreemd en besluit samen met haar broertje en buurjongen op onderzoek uit te gaan. Uiteindelijk vinden ze een magische apotheek, voor met flesjes met geuren. Er zijn een hoop verschillende soorten geuren en iedere geur heeft andere eigenschappen. Wat zou je daar allemaal mee kunnen doen? Wie weten er allemaal van deze magische apotheek en wat is hierbij de rol van Willem?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Nevermoor 1 Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Recensie

Het boek begint met een aantekening uit een expeditiedagboek. Van wie deze aantekening is, is niet duidelijk. Wel zorgt het direct voor een bepaalde spanning en roept het vragen op.

Vanaf het begin van het boek is duidelijk dat er iets anders is aan nieuwe huis van Lucie. Er gaan de wildste verhalen over in de rondte. Lucie, Mats en Benno willen weten wat er waar is van die verhalen. Ze gaan op onderzoek uit en doen steeds nieuwe ontdekkingen. Hierdoor blijft het verhaal spannend. Tijdens het lezen stoorde ik mij wel aan de vele fouten in de tekst.

Met dank aan Uitgeverij Van Holkema & Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders

Ideeën mini leeslessen De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht zijn:

 • Lucie ruikt een heleboel verschillende, bijzondere geuren in huis. Lees bladzijde 10 ‘Geen enkel ander…‘ t/m bladzijde 11 ‘…heen en weer.‘ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek geuren beschreven?
 • Als Lucie iets aan zichzelf zou mogen veranderen dan heeft ze wel een paar ideeën. Lees bladzijde 16 ‘Van buiten zag…‘ t/m bladzijde ‘…helemaal alleen voor.‘ voor. Is er iets dat jij aan jezelf zou willen veranderen?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets aan zich wil veranderen?
 • Mats is heel erg nieuwsgierig en wil alles over villa Evie weten. Lees bladzijde 43 ‘Ook de volgende…‘ t/m bladzijde 45 ‘…luisterde verder niet.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die nieuwsgierig is?
 • Hanne heeft Willem al die jaren vertrouwd, terwijl hij niet te vertrouwen was. Lees bladzijde 236 ‘Met knikkende knieën…‘ t/m bladzijde 237 ‘…allemaal heeft gedaan.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die niet te vertrouwen is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht.

Overige ideeën

 • Drankje bedenken: Lees bladzijde 79 ‘Ik ging met…’ t/m bladzijde 80 ‘…mompelde Mats onthutst’. Als jij een geur zou mogen bedenken voor de magische apotheek, wat zou die geur dan kunnen en hoe zou je het noemen?
 • Verhaal: Je vindt een flesje uit de magische apotheek, maar het etiket ontbreekt. Je besluit het flesje toch open te maken. Wat gebeurt er dan? Schrijf hier een verhaal over. Lees bladzijde 79 ‘Ik ging met…’ t/m bladzijde 80 ‘…mompelde Mats onthutst’.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen