De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder

[DOOR DORY] ‘Meneer Spoek kijkt Nina aan. ‘Zo. Vertel eens: wie ben jij eigenlijk?’
‘Ik ben Nina,’ zegt Nina kordaat. ‘Ik wil je winkelhulp wel worden.”

– De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4 .

Het verhaal

De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder

Stel je voor, je bent 9 jaar en je wilt heel graag een nieuwe fiets. Het probleem is alleen dat je niet genoeg geld hebt! Wat ga je dan doen? Juist, op zoek naar een bijbaantje! In dit boek gaat Nina op zoek naar een bijbaantje en ze denkt het perfecte baantje als winkelhulp gevonden te hebben.

Al gauw blijkt het toch wel een beetje vreemd te zijn want ze ontmoet Pieter, een winkelgeest én Okkie Topus, een inktvis op rolschaatsen! Als dan blijkt dat de winkeleigenaar niet kan stoppen met lachen, moet Nina hier een oplossing voor gaan vinden.

Wil je weten of dit lukt en ben je benieuwd naar De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit is het eerste boek uit een nieuwe serie en doordat het zo leuk geschreven is verdient dit boek ook meerdere delen. Het boek begint met een uitleg van alle personages, waardoor je al snel een goed overzicht hebt. De illustraties in het boek zijn uitgebreid, heel sprekend en passen mooi bij het verhaal. Ik denk dat het boek ook erg geschikt is voor kinderen die niet heel erg van lezen houden doordat het een dun boek is, met niet al te veel tekst en grote illustraties. Mede hierdoor en het leuke verhaal blijft de leesmotivatie hoog. Als je van niet al te enge, kortere griezelverhalen met een grapje houdt, is ‘De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder’ echt een aanrader!

Ben je dol op griezelboeken? Dan zijn Isabella Maan en Emilia Hoektand ook echte aanraders!

Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder zijn:

 • De hoofdpersoon, Nina, heeft een probleem. Ze heeft niet voldoende geld in haar portemonnee om een nieuwe fiets te kopen. Lees bladzijde 8 ‘Nina heeft een…’ t/m bladzijde 9 ‘…werken? Echt niet!!‘ voor.
  Leesvraag: Heeft iemand in jouw boek ook een probleem? Wat is het probleem en gaat hij/zij op zoek naar de oplossing?
 • De schrijver heeft er in dit boek voor gekozen om sommige woorden met hoofdletters of bijzondere lettertypes te schrijven. Lees bladzijde 37 ‘Nina klimt de…’ t/m bladzijde 39 ‘…NOOIT meer terug‘ voor.
  Leesvraag: Heeft de schrijver van jouw boek ook andere lettertypes gebruikt? En wat voor soort woorden hebben dan een ander lettertype?
 • De landinktvis Okkie heeft aan al zijn tentakels rolschaatsen. Dit ziet er heel grappig uit en de schrijver heeft zijn fantasie goed gebruikt. Dat zou natuurlijk nooit in het echt kunnen gebeuren. Lees bladzijde 37 ‘Nina klimt de…’ t/m bladzijde 39 ‘…NOOIT meer terug‘ voor.
  Leesvraag: Heeft de schrijver van jouw boek ook zijn fantasie goed gebruikt? Gebeurt er iets in jouw boek dat nooit in het echt zou kunnen gebeuren?
 • Nina krijgt eindelijk meneer Spoek te spreken. Ze krijgt het bijbaantje! Lees bladzijde 56 ‘Wat een gebulder…’ t/m bladzijde 59 ‘…een nieuwe fiets‘ voor.
  Leesvraag: Welke baantjes kom je tegen in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder.

Overige ideeën

 • In het hoofdstuk ‘Spinnenprobleem’ wordt verteld dat de spinnen in het spinnendorp een doosje oogappels verstopt hielden. Op bladzijde 46 zie je een illustratie waarbij de tekenaar de oogappels getekend heeft. Lees het hoofdstuk voor en laat de illustratie nog niet zien. De kinderen kunnen vervolgens hun fantasie gebruiken en bedenken hoe die oogappels eruit zien. Laat ze deze tekenen en daarna kun je de illustratie uit het boek laten zien.
 • Op bladzijde 40 en 41 zie je waar Nina en Pieter zoeken naar het anti-jeukpoeder. Het zijn zeven plaatjes waar iets op gebeurt, maar er staat niks over geschreven. Laat de kinderen bij elk plaatje schrijven wat er gebeurt.
 • In de nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder zijn twee personages waar je nieuwsgierig naar wordt; Okkie en Pieter. Schrijf een verhaal hoe zij in de winkel terecht zijn gekomen.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen