De oorlog die ik eindelijk won

[DOOR BIANCA] ‘Ik deed geen oog dicht. Mijn spieren schokten.
Er spookten beelden door mijn hoofd van Jamie op de grond,
van Stephens bleke vertrokken gezicht, van mam, van mam, van mam…’

– De oorlog die ik eindelijk won –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

De oorlog die ik eindelijk wonAda en Jamie wonen met hun pleegmoeder in Londen tijdens de tweede wereldoorlog. Ada wordt geopereerd aan haar klompvoet. Er gaat een hele nieuwe wereld voor haar open nu ze gewoon kan lopen. Ze worstelt met allemaal vragen, waarom had  haar moeder een hekel aan haar? Waarom vierden ze verjaardagen niet en mocht ze niet naar buiten?

Bij Susan worden de verjaardagen wel gevierd en heeft ze zelfs een paard. Alles lijkt goed te komen, maar Ada kan het allemaal nog niet geloven en moet er nog vaak aan denken hoe het bij haar moeder was en wordt dan overvallen door angst. Zou Ada weer vertrouwen in zichzelf krijgen en geloven dat Susan wel van haar houdt?

Recensie

Dit is het vervolg op De oorlog die mijn leven redde. Het is niet nodig om dit boek eerst te lezen, maar dit boek wil ik nu wel heel graag lezen! Vanaf het begin werd ik gegrepen door het verhaal en kon niet stoppen met lezen. Ik leef helemaal mee met Ada.

Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog, maar door de manier waarop Susan met Ada en Jamie omgaat, had ik het gevoel dat het verhaal zich ook nu had kunnen afspelen. Een reactie van Susan is bijvoorbeeld:

Naar buiten,’ zei ze. ‘Ren maar een paar rondjes om het huis. Zo hard je kunt. Vooruit!’

Iets wat ik ook regelmatig zeg tegen een leerling. Of

Het is oké, zei Susan. ‘Wat je ook voelt, het mag.’

Wat tegenwoordig veel terugkomt bij mindfulness. Het is mooi om te lezen hoe Ada met zichzelf worstelt en hoe ze er uiteindelijk beter uitkomt.

Met dank aan Uitgeverij KokBoekencentrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De oorlog die ik eindelijk won

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De oorlog die ik eindelijk won zijn: 

 • Ze dachten dat ze in Kent in een klein huisje gingen wonen, maar het blijkt een groot huis te zijn. Lees bladzijde 33 ‘Het was al nacht…’ t/m bladzijde 35 ‘…moet er ruimte zijn voor iedereen.’
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook iets voor dat anders is als dat je in het begin gedacht had?
 • Lady Thornton heeft de operatie betaald, hun onderdak gegeven, Jamie geholpen en Ada zou haar dankbaar moeten zijn, maar dat is ze niet. Lees bladzijde 56 ‘Lady Thornton en Maggie zaten…’ t/m bladzijde 57 ‘…dat betekende niet dat ik het ook fijn moest vinden.’
  Leesvraag: Gebeurt het in jouw boek ook dat je hoofdpersoon zicht anders voelt, dan dat hij/zij zich eigenlijk zou moeten voelen?
 • Als Ada boos wordt gaat ze naar buiten en rondjes rennen om af te koelen. Lees bladzijde 65 ‘Een pop. Er zat…’ t/m bladzijde 66 .’…ik voelde me een stukje beter.’
  Leesvraag: Doet jouw hoofdpersoon ook iets speciaals als hij/zij boos wordt?
 • Door je intonatie hoor je vaak of iets spannend, verdrietig, vrolijk, etc. is. Lees bladzijde 176 ‘Op een vroege ochtend…’ t/m bladzijde 177 ’…dat naar de stallen leidde.’
  Leesvraag: Probeer in je boek een stuk te vinden om voor te lezen. Lees het zo voor dat wij weten welke emotie hierbij hoort.
 • Lady Thornton zegt dat we allemaal onze sterke kanten hebben. Lees bladzijde 218 ‘De tijd van Ruths examens…’ t/m bladzijde 219 ‘…kennen we allebei meer dan dat.’
  Leesvraag: Welke sterke kanten heeft jouw hoofdpersoon?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De oorlog die ik eindelijk won.

 Overige ideeën

 • In het boek maken ze regelmatig een kaart van de omgeving. Google Maps bestond toen natuurlijk nog niet.
  Maak een plattegrond waarop je kunt zien wat de route is van jouw huis naar school. Kunnen klasgenoten jouw kaart lezen?
 • Ada zoekt heel veel woorden op in haar woordenboek. Zoek 3 nieuwe woorden op in een woordenboek en leg die uit aan je buurman/buurvrouw.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen