De Papawinkel

”Kom, pap,’ zeg ik vrolijk.
‘Ik ga je inruilen bij de Papawinkel.’
Pap kijkt een beetje sip.’

– De Papawinkel –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1/2.

Het verhaal

De PapawinkelHeb jij ook een papa die stom is? Misschien is de Papawinkel dan wel wat voor jou!

Het jongetje in dit boek heeft een stomme papa en besluit hem in te gaan ruilen bij de Papawinkel. Zijn eigen papa kijkt een beetje sip, maar hij zoekt gauw een nieuwe papa uit! Zijn nieuwe papa moedigt hem aan als hij van de hoge duikplank durft, maar al gauw blijkt dat hij te hard aanmoedigt waardoor hij het zwembad uitgezet wordt.

Terug naar de Papawinkel dan maar om een nieuwe papa uit te zoeken! De nieuwe papa wil graag naar het park om te voetballen, super leuk! Totdat blijkt dat de nieuwe vader onvermoeibaar is en alleen maar wil winnen… Weer op naar de Papapwinkel. Zal het de jongen lukken om een geschikte papa te vinden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit prentenboek doet mij erg denken aan een film die ik in mijn jeugd met heel veel plezier heb gekeken: The Mommy market.

Juist daarom is het stiekem zo genieten dat dit over vaders gaat 😉 Dit jongetje komt er keer op keer achter dat de andere vaders ook niet geweldig zijn. Dat is een prachtige boodschap in dit verhaal: wees blij met je eigen vader en de gewone dingen. Er wordt namelijk geklaagd over bijzondere dingen zoals de kermis en de hoogste duikplank. Gelukkig blijkt aan het einde dat de twee ook samen kunnen genieten van pizza en een film op de bank.

Ik kan dit boek aanraden aan alle kinderen die hun vader soms wel eens stom vinden en aan moeders om cadeau te geven met vaderdag 😉

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De Papawinkel

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je De Papawinkel interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen:

 • Wat is een Papawinkel?
 • Wat zie je op de cover? (De folder met allerlei papa’s in de aanbieding zie je ook aan de binnenkant.)

Tijdens het lezen:

 • Het jongetje klaagt over zijn papa, wat voor een papa zou hij wel willen hebben?
 • Welke papa zal het jongetje kiezen?
 • Het jongetje is steeds weer niet tevreden over zijn nieuwe papa, wat zal hij nu voor een papa zoeken?

Na het lezen:

 • Wat vind je van jouw papa?
 • Wat zou jouw vader nog meer moeten kunnen/doen volgens jou?
 • Waarin is jouw vader uniek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Papawinkel.

Overige ideeën

 • Maak iets voor vaderdag waaruit blijkt wat er uniek is aan jouw vader. Denk bijvoorbeeld aan een fotolijstje met een foto van jullie samen waarop je allerlei dingen plakt die echt bij jouw vader passen.
 • Speciaal voor vaderdag bedacht ik dit versje bij dit boek:
  De Papawinkel

Bekijk ook: Het monsterbonsterbulderboek

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen