De schat van Klaas Kompaan (AVI-E4)

‘Wat willen ze van ons?’ vroeg Kromme Krijn. ‘Misschien is het een piraat?’ zei Baas Bas.
– De schat van Klaas Kompaan –

Het verhaal

schat van klaas kompaanDe schat van Klaas Kompaan gaat over piraat Claes Compaen. Hij woonde in Oostzaan en kon de verleiding van de zee niet weerstaan. In opdracht van de prins mocht hij de vijand overvallen, maar al gauw kon hij de rijkdom niet weerstaan en overviel ook niet-vijandelijke schepen. Hij haalde de ene list na de andere uit en wist vele schepen te verslaan. Op een dag wil hij de jurken van de vrouwen op de schepen hebben, wat zou hij daar mee van plan zijn? En wat zal Klaas doen als hij een brief van de prins krijgt waarin hij gevraagd wordt te stoppen met het onveilig maken van de zee.

Recensie

Een heerlijk verhaal vol geschiedenis uit de AVI-serie van Arend van Dam. Het zal veel kinderen erg aanspreken als zij horen dat Klaas Kompaan een echte piraat was. Het is leuk om te lezen hoe een piraat op zee leefde. Achterin het boek vind je een epiloog, dit is een leuke toevoeging. Waar is de schat van Klaas Kompaan gebleven? Zouden de kinderen het antwoord weten? Ik kan dit boek erg aanraden voor kinderen in groep 4 of 5 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen De schat van Klaas Kompaan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De schat van Klaas Kompaan zijn:

 • Klaas Kompaan woont in Oostzaan. Lees bladzijde 5 ‘Kleine Klaas…‘ t/m ‘…naar de kerk.‘ voor. Waar woont jouw hoofdpersoon?
 • De illustraties van Alex de Wolf zijn prachtig. Wat is een illustratie? Een illustratie is een tekening bij een verhaal. In dit boek passen de illustraties goed bij de tekst.  Lees bladzijde 7 ‘Klaas ging aan boord…‘ t/m ‘…had willen zijn.‘ voor. Vinden jullie hem ook bij de tekst passen? Komen er in jouw boek illustraties voor? Vind je ze wel of niet bij de tekst passen en waarom?
 • Klaas Kompaan, de hoofdpersoon uit dit boek, denkt alleen maar aan geld. Lees bladzijde 9 ‘Het duurde drie jaar…‘ t/m bladzijde 10 ‘…’Ja, zo ben ik’‘ voor. Geld is voor Klaas erg belangrijk. Wat is voor jouw hoofdpersoon belangrijk?
 • Piraat Klaas heeft een probleem. Lees bladzijde 17 ‘Geef je over!…‘ t/m ‘…ze aan eten en drinken?‘ voor. Hoe zouden ze dit op kunnen lossen? Heeft jouw hoofdpersoon ook een probleem?

Overige ideeën

 • Maak een schatkaart naar de schat van Klaas Kompaan. Lees het epiloog voor op bladzijde 30 en zet daarna de kinderen aan de slag. Op zoek naar voorbeelden? Kijk dan hier. Na het epiloog kun je de kinderen ook een verhaal laten schrijven hoe de schat gevonden wordt.
  schat van klaas kompaan
 • De schat van Klaas Kompaan is een groot mysterie. Laat de kinderen de schat namaken, wat zou erin zitten? Ideeën daarvoor vind je hier.
 • Dit boek is natuurlijk zeer geschikt voor een thema rondom piraten. Hiervoor verzamelde ik allerlei ideeën op Pinterest, bekijk dit bord hier.
 • Stelopdracht: Lees bladzijde 24 ‘Even later liet…‘ t/m bladzijde 25 ‘…wat zou Klaas doen?‘ voor. Laat de kinderen het verhaal verder schrijven.
  schat van klaas kompaan

Andere delen

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen