De Sokkenvreters

[DOOR LINDA] ‘Meneer Laurens had inderdaad altijd verschillende sokken aan.
Aan de linkervoet een rode en aan zijn rechter- een zwarte,
of een andere keer een bruine en een grijze en soms ook een groene en een blauwe,
en dat terwijl hij nog goed wist wat zijn mama, toen hij klein was, als altijd zei:
‘Blauw en groen, die zal alleen een dwaas samen aandoen!’
Daaruit valt op te maken dat het van zijn kant pure noodzaak was.
Meneer Laurens vond namelijk ’s morgens in zijn hele woning nooit één paar gelijke sokken.
Het waren allemaal losse!

– De Sokkenvreters –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

De sokkenvretersSokkenvreterdeskundige professor Lokhorst doet onderzoek naar Sokkenvreters. Het is hem nog nooit gelukt om een foto van een sokkenvreter te maken. Dan is er namelijk alleen maar een vage schim te zien. Wel heeft hij een heleboel tekeningen gemaakt van Sokkenvreters. Op een dag neemt hij Giecheltje gevangen in een glazen bak, zodat hij hem goed kan observeren en nog meer te weten kan komen over het leven van de Sokkenvreters. Andere Sokkenvreters komen Giecheltje bevrijden en de professor ontdekt op die manier veel meer nieuwe dingen over de Sokkenvreters.

De Sokkenvreters Tulamor, Ramses en Giecheltje komen terecht in een strijd tussen twee maffiabazen. Tulamor wordt zelfs gevangengenomen door één van hen. Giecheltje gaat op onderzoek uit en hij wil Tulamor bevrijden. Zal het hem lukken om Tulamor te vinden en te bevrijden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: De Gorgels en het geheim van de Gletsjer

Recensie

Heb jij altijd al willen weten hoe het komt dat er vaak één sok van een paar verdwijnt? In dit boek vind je het antwoord op deze vraag. Er bestaan Sokkenvreters en zij eten sokken. Onder sokkenvreters geldt een erecode, namelijk: ‘Neem nooit een heel paar!’

Het verdwijnen van sokken lijkt me voor iedereen herkenbaar. Hoe vaak gebeurt het niet dat er maar één enkele sok tevoorschijn komt na het wassen. Hoe prachtig zou het zijn als de Sokkenvreters echt verantwoordelijk zijn voor al die enkele sokken.

De schrijfstijl en het taalgebruik zijn misschien niet voor iedereen geschikt. Daarom is het goed om te kijken aan welk kind je dit boek aan kunt raden.

Met dank aan Uitgeverij Rubinstein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Emilia Hoektand en het Bibberbal

Ideeën mini leeslessen De Sokkenvreters

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Sokkenvreters zijn:

 • De professor bestudeerd Tulamor goed en maakt een aantal notities. Lees bladzijde 46 ‘Hoewel de sokkenvreter…‘ t/m bladzijde 47 ‘…mijn nieuwe ontdekking!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets bestudeerd?
 • De hond is de grootste vijand van de sokkenvreter. Lees bladzijde 85 ‘Er was weliswaar…‘ t/m bladzijde 88 ‘…om zich heen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een vijand heeft?
 • Tulamor komt erachter dat hij niets weet van het verleden van zijn vader. Zijn vader heeft hem daar nooit iets over verteld. Lees bladzijde 129 ‘Dollekie Dralon bekeek…‘ t/m bladzijde 130 ‘…net als jij.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat wordt achtergehouden voor iemand?
 • Giecheltje heeft een plan om meneer Yuan zijn sokken terug te geven, maar er zit een addertje onder het gras. Lees bladzijde 138 ‘Meneer Laurens stonk…‘ t/m bladzijde 139 ‘…niet nerveus is.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een situatie met een addertje onder het gras?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Sokkenvreters.

Overige ideeën

 • Tekenen: Lees bladzijde 34 en 35 ‘Verklarende noot: wat is dat voor kamertje?’ Sokkenvreters wonen in ieder huis. Ze hebben daar een eigen kamertje, tussen de muren in. Maar hoe ziet zo’n kamertje er precies uit? Maak een tekening van het sokkenvreterkamertje dat in jouw huis te vinden is. Hoe denk je dat het eruit ziet?

Bekijk ook: De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof

Vergelijkbare artikelen