Sterren van Morgen – De tranen van Saar

Saar antwoordde niet, bang dat ze zou gaan huilen. M
aar het was al te laat: ze begon te snikken, eerst zachtjes en gedempt, zodat Ann het niet zou horen, daarna steeds harder.

De tranen van Saar

Het verhaal

De tranen van SaarSaar wordt door haar ouders naar een kostschool in Cornwall gestuurd. Haar ouders hopen dat Saar weer de oude wordt, maar wil Saar wel weer de oude worden? Ze vind zichzelf te dik en de maaltijden op de kostschool zijn enorme calloriebommen. Het lukt Saar niet eens de calloriën te tellen, daarom eet ze steeds minder.

Hoewel Saar zichzelf te dik vindt, komt ze geen aandacht te kort. De knappe Tommy die ze in de keuken heeft leren kennen ziet ze graag. Bijna elke dag gaat ze wel even langs en dan is het helemaal geweldig, maar waarom zoent hij haar niet? De irritante Joris loopt haar de hele dag achterna. Als ze na het schoolfeest hem in een roes een kus op zijn wang geeft, komt ze helemaal niet meer van hem af. En dan heb je nog de knappe leerkracht Orson, die haar helemaal begrijpt. Samen oefenen ze een lied voor de stichtersdag, maar soms komt hij wel erg dichtbij. Dat zal toch niks zijn?

Als alles ook nog eens fout lijkt te gaan, weet Saar helemaal niet meer wat ze moet doen. Haar wereld lijkt in te storten en de tentamens zijn totaal onbelangrijk. Zou het Saar lukken iemand om hulp te vragen?

Bekijk ook: Sterren van Morgen – Het vuur van Louise

Recensie

Een bijzonder boek over anorexia, verliefdheid en seksuele intimidatie. Daarnaast lees je ook over de zoektocht naar jezelf, vriendschap en schoolzaken.

Dit was het eerste deel dat ik las uit de serie Sterren van Morgen. Het maakt niet uit bij welk deel je begint, elk deel vertelt een ander verhaal met stukjes overlap. Dat is het bijzondere aan deze serie. Door dit deel was ik erg nieuwsgierig naar de andere delen én vooral naar het deel van Max. Hoe zit het met zijn honger?

Met dank aan Uitgeverij Brandt voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Sterren van Morgen – De honger van Max

Ideeën mini leeslessen De tranen van Saar

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De tranen van Saar zijn: 

 • Het verhaal is vanuit Saar geschreven. Je leest hoe zij over dingen denkt en welke gedachten ze heeft. Je merkt dat Saar met zichzelf worstelt. Lees bladzijde 25 ‘Orson besteedde de…‘ t/m bladzijde 26 ‘…toe, glimlachend.‘ voor.
  Leesvraag: krijg jij als lezer een kijkje in de gedachten van jouw hoofdpersoon?
 • Soms sta je voor een dilemma en dan moet je keuzes maken. Lees bladzijde 36 ‘Mister Gombrowiczz was…‘ t/m bladzijde 44 ‘…boos om kunnen worden.‘ voor. Hoe zou jij omgegaan zijn met de regels van de computerruimte? Zou jij het telefoontje van jouw kamergenoot aangenomen hebben? Wat zou jij vervolgens met deze informatie gedaan hebben?
  Leesvraag: Hoe wordt er in jouw boek omgegaan met social media en privacy?
 • De kostschool staat in Engeland. Soms lees je stukken tekst in het Engels. Lees bladzijde 62 ‘‘Heel goed, liefjes.‘…’ t/m ‘…swing and sway!‘ voor.
  Leesvraag: komen er in jouw boek andere talen voor?
 • Het gehele boek door merk je hoe Saar met zichzelf worstelt en niet goed voor zichzelf zorgt. Uiteindelijk kiest Saar ervoor om actie te ondernemen. Lees bladzijde 111 ‘‘Ga je mee?’…‘ t/m bladzijde 116 ‘…kunt me helpen…‘ voor. Wat vinden jullie van de actie van Saar?
  Leesvraag: wanneer neemt jouw hoofdpersoon het heft in eigen handen?

Overige ideeën:

 • Organiseer zelf een stichtersdag van jouw school. Zoek uit wanneer de school gesticht is én door wie. Hoe zorgen jullie ervoor dat deze dag goed gevierd wordt? Welke soorten optredens horen erbij?
  Het is leuk als je de klas in vier groepen verdeeld. Elke groep moet namens een van de vier delen uit de serie een activiteit vormgeven. Denk bij De tranen van Saar aan iets met eten voorbereiden.
 • Vergelijk de vier schrijfstijlen met elkaar. Kun je verschillen en overeenkomsten vinden?

Bekijk ook: Sterren van Morgen – De wereld van Wollebrandt

Andere delen

Dit verhaal maakt deel uit van een vierdelige-serie. De boeken volgen elkaar niet op, in tegenstelling tot veel andere series. Deze boeken vullen elkaar juist aan. Vanuit vier verschillende invalshoeken lees je de verhalen van vier leerlingen aan de kostschool De sterren van morgen.

Vergelijkbare artikelen