De engste serie ooit 2 – De Transsylvanië Express

Op het afgelegen perron komt het enige licht van de twee grote lampen aan de voorkant van de trein.
Als bloederige ogen staren ze in de duisternis.
Het rode schijnsel is net fel genoeg om de gouden letters op de zijkant te laten glimmen.
Transsylvanië Espress, staat er.

– De Transsylvanië Express –

Het verhaal

De Transsylvanië ExpressDragos is samen met zijn vrienden ontsnapt uit het spookhuis (De engste serie ooit 1 – Het nieuwe spookhuis) en hij wil terug naar Transsylvanië om zijn ouders te helpen. Dragos is het eigendom van Dracula, maar werd ontvoerd voor Dracula hem kon ophalen. Nu, twee jaar later, wil hij terug naar Transsylvanië zodat zijn ouders niet langer hoeven te boeten voor zijn ontvoering.

Samen met Eus de faun, Prins Toet de mummie, Nera het kermismeisje en de hellehond vertrekt Dragos de vampier richting Transsylvanië. Een reis die niet zonder slag of stoot gaat. Zo kunnen ze geen kaartjes kopen voor de Transsylvanië Express omdat niemand daarheen wil, maar is de trein waarin alleen maar goederen opgestapeld staan verder wel echt leeg? Hoe vinden ze elkaar weer terug als ze allemaal van boord moeten om te overleven? En welke gevaren staan de vrienden nog meer te wachten in Transsylvanië?

Recensie

De Transsylvanië Expres is deel 2 van De engste serie ooit van Tjerk Noordraven. In het begin is het even zoeken als lezer, mis je iets of begrijp je alles zonder deel 1 gelezen te hebben? Zo vraag je je bijvoorbeeld af hoe ze zijn ontsnapt uit het spookhuis? Om daarachter te komen moet je echt deel 1 lezen en dat maakt je als lezer lekker nieuwsgierig. Je kunt dit boek prima als losstaand deel lezen. Er komt ook een deel 3 aan waar je als lezer ook nieuwsgierig naar gemaakt wordt, daarin zal de grote strijd plaatsvinden.

De Transsylvanië Express is een vlot boek over griezelige wezens die naar een griezelige plek reizen. Ik kan dit boek erg aanraden aan kinderen die te oud worden voor Dolfje Weerwolfje of aan de kinderen die na de boeken zoals de Griezelbus op zoek zijn naar iets nieuws. Ik denk dat kinderen dit boek vanaf groep 6 zelf kunnen lezen.

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit exemplaar. Ik heb het boek tijdens week 7 van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf gelezen.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De Transsylvanië Express

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Transsylvanië Express zijn: 

 • Wil je dit griezelige boek introduceren? Lees dan bladzijde 47 ‘Een zwarte wolk…‘ t/m bladzijde 53 ‘…het luik te kraken.‘ voor.
 • Laat de griezelig versierde pagina’s zien. Op elke pagina zie je andere details.
  Leesvraag: Zijn jouw pagina’s versierd? Laat ze aan de klas zien.
 • De hoofdpersoon slist. Lees bladzijde 32 ‘Dragos zit zo ver…‘ t/m bladzijde 33 ‘…Jij bent…”voor. Als je dit voorleest kun je als voorlezer de s goed laten rollen doordat er steeds drie sss geschreven zijn.
  Leesvraag: Welke tips krijg jij als voorlezer vanuit jouw boek?
 • Als lezer merk je dat er iets niet pluis is. Lees bladzijde 98 ‘Volle maan Nera’s…‘ t/m bladzijde 101 ‘…naar de lucht.‘ voor. De bewoners van Transsylvanië zijn ergens bang voor, maar de hoofdpersonen denken dat ze overdrijven. Wie heeft er gelijk denk je?
  Leesvraag: Wanneer zou jij jouw hoofdpersoon willen waarschuwen voor iets wat jij als lezer verwacht?
 • Knoflook speelt een belangrijke rol in dit boek. Lees bladzijde 142 ‘Alleen voor mensen…‘ t/m bladzijde 144 ‘…of dat werkt hoor.‘ voor. Knoflook houdt de vampiers op afstand.
  Leesvraag: Welk etenswaar speelt een rol in jouw boek? En vertel welke rol.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Transsylvanië Express

Overige ideeën

 • Tijdens de Kinderboekenweek 2017 stond Griezelen centraal. Bekijk de pagina voor verschillende ideeën rondom griezelen.
 • Er komen allerlei griezelige wezens voor in dit boek. Een faun, een mummie, een hellehond, vampiers en  weerwolven. Maak jouw eigen monster van een wc-rol of papier zoals een van deze voorbeelden.
 • De hoofdpersonen vluchten weg voor een weerwolf. Lees bladzijde 105 ”Een weerwolf,’ hijgt Nera…‘ t/m bladzijde 114 ‘…Eus en de hellehond weg.‘ voor. Teken de dierentuin vol met wolfdieren.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen