De uitvindingen van Leonardo – Reis door de tijd 9

‘Op een grote steen zat een oudere knager aantekeningen te maken. Dat was hem, Leonardo da Vinci! Van snuit tot staart geniaal …’
– De uitvindingen van Leonardo –

Het verhaal

De uitvindingen van LeonardoIn De uitvindingen van Leonardo begint het verhaal na een korte samenvatting van de eerdere sprongen in de tijd in 1503 v. Chr. Tijdens de Renaissance raakt Geronimo gewond en zo komen ze bij Maria in huis. Maria is een knappe knagerin die Geronimo verzorgt. Geronimo en zijn vrienden hopen Leonardo da Vinci of Michelangelo Buonaroti te ontmoeten.

De ontmoeting met Leonardo da Vinci levert niet helemaal op waar Klem op gehoopt had, maar heeft wel geweldige gevolgen voor de toekomst. Tijdens het testen van een van de uitvindingen van Leonardo komt Geronimo erachter dat de verhalen van Brunello niet helemaal pluis zijn. Brunello heeft het schip van Maria’s vader laten zinken, waardoor Maria’s vader onterecht opgepakt is.

Zal het de muizen lukken om dit aan het licht te brengen? En werkt de Vortex nog zodat ze terug kunnen naar het heden?

Recensie

Het leuke aan de serie is dat Geronimo al 3 x op reis door de tijd is geweest en dat elke reis uit 3 delen bestaat. Dit is deel 3 van zijn derde reis. Door de samenvatting voorin kun je dit deel heel goed los van de andere delen lezen.

In de boeken van Geronimo Stilton komen vele namen voor. Het fijne is dat de namen en personages aan je worden voorgesteld waardoor je het in elk boek goed kunt volgen. De gebeurtenissen volgen elkaar vlot op doordat Geronimo zo onhandig is. Dit houdt het voor kinderen interessant om te lezen. Het is nooit saai.

Ik kan dit boek aanraden voor kinderen in groep 4 en 5.

Met dank aan Uitgeverij De wakkere muis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De uitvindingen van Leonardo

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De uitvindingen van Leonardo zijn: 

 • Het verhaal speelt zich grotendeels in 1503 v. Chr. af. Laat bladzijde 10 zien.
  Leesvraag: Wanneer speelt jouw verhaal zich af?
 • Lees bladzijde 24t/m 27 voor. Het boek geeft hier informatie over de tijd waarin het boek zich afspeelt.
  Leesvraag: Welke informatie geeft jouw boek bij het verhaal? Of kun je zelf wat informatie over tijden/plaatsen uit jouw boek vinden/bedenken?
 • Lees bladzijde 52 ‘Benjamin keek…‘ t/m ‘…tot staart geniaal…‘ voor. Geronimo is terug in de tijd gereisd en ontmoet beroemdheden.
  Leesvraag: Welke bekende figuren van nu of uit het verleden komen er in jouw boek voor?

NIEUW: Mini leesles leskaart De uitvindingen van Leonardo

Overige ideeën

 • Het lettertype van Geronimo Stilton is beroemd. Lees bladzijde 21 en 22 voor en laat zien hoe sommige stukken tekst benadrukt worden door het lettertype. Laat bijvoorbeeld zien hoe de woorden ‘natte compressen‘ ook qua kleur en stipjes er nat uit zien. Of laat ‘rode peper‘ zien. Het is rood gedrukt en er is een peper bij getekend. Laat ook het stukje ‘We liepen de marmeren trap af naar beneden.‘ zien. De tekst is hier als een trap naar beneden gevormd.
  Schrijf nu een bladzijde uit jouw boek netjes over in het Geronimo Stilton lettertype.
 • Maak een geldbuideltje volgens de instructies op bladzijde 28 en 29.
 • Op bladzijde 53 en 54 staat uitgelegd hoe je een parachute kunt maken.

Overige delen

Geronimo is inmiddels 3 x op reis door de tijd geweest.

Reis door de tijd 1:

Reis door de tijd 2:

Reis door de tijd 3:

Vergelijkbare artikelen