De Veger (thematitel KBW21)

”Help…’ hijgde ze met haar laatste restje leven. ‘ HELP…’
En Nan Mus vloog in brand.’
– De Veger – Het verhaal van een meisje en haar monster –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

De Veger

Nan Mus is een schoorsteenveger in het oude Londen. Een werkje waar weeskinderen voor gebruikt worden. Deze kleine kinderen kunnen tenminste in de schoorstenen kruipen en alle hoekjes schoon maken. Hoe gevaarlijk het is, dat wordt Nan maar al te duidelijk als ze vast komt te zitten in een schoorsteen. Roger die weet daar wel wat op: een vuurtje zorgt er wel voor dat ze gaat klimmen.

‘Daarna kwam de warmte. Het begon als een tintelend gevoel in haar rug en voeten, dat vervolgens door haar benen omhoogtrok. In een paar tellen veranderde de warmte in een verzengende hitte. ‘Roger, jij wint!’ Gilde ze met het laatste beetje lucht in haar longen. ‘Ik ga wel weg bij Crudd! Ik stop met klimmen! Maar MAAK DAT VUUR UIT!”

Door een wonder overleeft Nan dit ongeluk. Dat is niet het enige wonder. Het roetje dat Nan gekregen had van de Veger, dat bewoog. Het roetje dat ze al jaren met zich mee droeg dat bewoog…

”Niet bang zijn,’ fluisterde ze. ‘Ik zal je geen pijn doen.’ Ze aaide het roetje voorzichtig met haar duim. Ze wist zelf ook niet waarom. Het ding kalmeerde. Stil lag het in haar hand. Weer vielen haar de twee deukjes op, donker als een schaduw van een schaduw. Ze leken echt sprekend op ogen.’

Nan grijpt deze kans aan om anderen te laten denken dat ze dood is en ze vlucht weg. Samen met het roetje, dat ze Charlie noemt, zoekt ze onderdak in het Huis met de Honderd Schoorstenen. Het is nu aan Nan om voor Charlie te zorgen en er zelf voor te zorgen dat ze geld binnen haalt zodat ze voor eten kan zorgen zonder dat Crudd door krijgt dat ze nog leeft. Zal dat Nan lukken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof

Recensie

De Veger is een magisch verhaal over ‘het meisje en haar monster’. De Veger is in het begin van het boek alleen een herinnering die Nan aan vroeger heeft, maar stukje bij beetje komen haar herinneringen terug en vallen de stukjes op zijn plek. Zo kom je er als lezer ook stapje voor stapje achter wie de Veger was en wat er met hem is gebeurd.

Naast dat het verhaal magisch is, is het ook een duister boek over kinderen die schoorstenen moesten vegen. Het is een gevaarlijk beroep en er werd slecht voor de kinderen gezorgd. Verschillende gebeurtenissen samen zorgen ervoor dat de schoorsteenvegers samen in opstand komen. Zal het de kinderen, met wat hulp van Miss Bloom en haar moeders, lukken om het tij te keren?

Ik kan dit boek aanraden aan kinderen vanaf groep 7. Het is ook een thematitel groep 7/8 tijdens de Kinderboekenweek 2o21, waarbij het thema Worden wat je wil is.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk ook: Het meisje dat de maan dronk

Ideeën mini leeslessen De Veger

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Veger  zijn:

  • Muisje is bang voor zijn eerste klim en Roger maakt het er niet beter op. Lees bladzijde 33 ‘Snipper zat…‘ t/m bladzijde 37 ‘…dat beloof ik.‘ voor. Hoe zou jij je voelen als je in Muisjes schoenen stond?
    Leesvraag: Komt er angst in jouw boek voor? Waarvoor is iemand bang?
  • Lees bladzijde 96 ‘Aan het eind…’ t/m bladzijde 98 ‘…dat soort dingen.‘ voor. Elke kamer heeft een andere rol. Bedenk nu zelf een kamer die bij jouw leven zou passen. Zelf zou ik natuurlijk een droom-weg-kamer vol met boeken maken.
    Leesvraag: Welke kamer past bij jouw boek?
  • Op bladzijde 179/180 staat een gedicht over schoorsteenvegers. Lees het gedicht voor. Wat haal jij uit dit gedicht? De schoorsteenvegers weten niet wat ze ermee moeten.
    Leesvraag: Komen er gedichten in jouw boek voor? Lees het gedicht voor en bespreek samen wat je eruit haalt.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Veger.

Bekijk ook: Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Vergelijkbare artikelen