De verdwenen magiër

‘Als je het je kunt voorstellen, dan bestaat het. Ergens…’
– De verdwenen magiër –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

De verdwenen magiër

Simon, Patricia, Evie en Larry zijn 4 kinderen die leven in de oorlogstijd. Zij wonen tijdelijk bij een professor tot hun ouders ze weer komen halen. De jongste, Larry, ontdekt op de verboden zolder een geheime deur naar een bibliotheek.

‘En toen zag hij een boek dat hij wel zou willen lezen. Het kwam bijna tot zijn middel en het had een zwaar, leren omslag met gouden versiersels. Het was zo mooi en zwaar dat hij zich afvroeg of hij het wel van de plank mocht halen. Maar toen las hij de titel weer.

DE SCHATKIST VAN SPROOKJESLAND

Larry wist bijna zeker dat hij dit mocht lezen.’

Wat Larry nog niet wist, is dat hij via dit boek in de wereld Folio uit komt. De wereld van Eens, Toen en Nooit. Daar ontmoet hij Duim, een elf, die zijn hulp nodig heeft. Larry keert terug om zijn broers en zussen te halen, zodat ze Duim samen kunnen helpen.

Zal het de Lezers lukken om Duim te helpen? Heeft Duim wel de juiste intenties? Zijn de broers en zussen wel geschikt om te helpen of volgen ze liever hun eigen plan?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

De verdwenen magiër is een magisch en ingewikkeld boek. Er zitten verschillende verhaallijnen in waardoor je goed op moet letten tijdens het lezen. Zo lees je het ene moment over nu, dan over herinneringen aan de oorlog en dan over de situatie in Folio. Tevens lees je steeds over nieuwe personages waardoor het soms wat van de hak op de tak springt. In het begin verschilt dit meestal per hoofdstuk, maar later wissel je met gemak 3 keer in een hoofdstuk van hoofdpersoon.

De magie kom je vooral tegen in de verhalen. Je leest over verschillende bekende en onbekende verhalen die allemaal bij elkaar in Folio wonen. Het verhaal heeft wat weg van Narnia en Pages & co. Het einde is vluchtig en laat een onbevredigd gevoel achter.

Hierdoor is het boek vooral geschikt voor de geoefende lezer en de echte boekenwurm.

Ideeën mini leeslessen De verdwenen magiër

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De verdwenen magiër zijn:

 • Larry staat voor de keuze tussen EENS, TOEN en NOOIT. Lees bladzijde 18 ‘Larry deed een…‘ t/m bladzijde 22 ‘…van opwinding.‘ voor. Welke keuze zou jij maken? Lees vervolgens bladzijde 27 ‘Duim stak zijn…‘ t/m bladzijde 31 ‘…volledige vernietiging.‘ voor. Leesvraag: Onder welke categorie valt jouw boek?
 • Dit verhaal speelt zich af rondom de WO2. Lees bladzijde 63 ‘De volgende dag…‘ t/m bladzijde 66 ‘…trilden in hun sponningen.‘ Iets verderop staat ‘het was de zomer van 1945!
  Leesvraag: Wanneer speelt jouw verhaal zich af?
 • Er wordt geweld gebruikt. In de vorm van getallen en letters. Lees bladzijde 85 ‘Een vliegende auto…’ t/m bladzijde 87 ‘…toen of eens?‘ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet geweld in jouw boek eruit?
 • Als je het kunt bedenken dan bestaat het. Ergens.
  Leesvraag: Wat is er in jouw boek dat jij nog niet had bedacht, maar de schrijver wel en hierdoor nu dus echt bestaat
 • Geheimzinnigheid. Lees bladzijde 156 ‘De beren en de kinderen...’ t/m bladzijde 158 ‘…de wind uit de bergen.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er geheimzinnig gedaan in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De verdwenen magiër.

Overige ideeën

 • Teken de stad zoals deze in het verhaal beschreven wordt. Lees ter inspiratie bladzijde 46 ‘Want ze stond op…‘ t/m bladzijde 47 ‘...naar waar zij stond?’ voor.
 • De Lezers zijn de baas. Schrijf een verhaal waardoor jij ervaart hoe het is om de baas te kunnen zijn. Jij bent de schrijver én de Lezer. Hoe loopt het verhaal? Wat gebeurt er?

Vergelijkbare artikelen