De verschrikkelijke meneer Gom en de aardmannetjes

[DOOR LINDA] ‘Polly stak een vuurtje aan en Vrijdag vond een wild konijn om te koken,
wat goed uitkwam, want hij was zelf te moe om te koken.
Het konijn flanste een paar omeletten in elkaar
en de reizigers tuurden langs de berghelling naar de uitgestrekte sterrennacht.

– De verschrikkelijke meneer Gom en de aardmannetjes –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De verschrikkelijke Meneer Gom en de aardmannetjesVrijdag o’Mijdag, Polly en Alex Tolman wandelen rustig door de straten van Lamme Griemel. Ze komen iemand tegen die met uitgestrekte armen op hun af komt lopen.

Het blijkt mevrouw Schattig te zijn. Ze is in shock. Later blijkt dat ze is aangevallen door aardmannetjes, op de aardmanberg. De vrienden besluiten op pad de gaan om de aardmannetjes te vertellen dat ze te ver zijn gegaan.

Zal het ze lukken om de drie onmogelijke uitdagingen te doorstaan? En wie zijn toch de aardmankoning en worstwichelaar de derde?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan

Recensie

In het derde deel van de verschrikkelijk meneer Gom, heeft meneer Gom maar een heel kleine rol. Hij komt pas in beeld op bladzijde 113 en krijgt daarna ook geen hoofdrol. Dit zorgt ervoor dat er minder narigheid in het boek zit, in vergelijking met de andere boeken.

Er zitten veel grappige stukjes in het boek, zoals het citaat waarmee deze blog begint en het stuk over het tunnellied. Het tunnellied is zo afschuwelijk dat meneer en mevrouw Lannoo, van uitgeverij Lannoo, op pagina 137 besluiten in te grijpen omdat het lied al veel te lang is doorgegaan. Hier heb ik hard om gelachen. Vooral als onderaan de pagina blijkt dat mevrouw Lannoo, eigenlijk gewoon meneer Lannoo met een jurk aan is.

Ik schafte dit boek van Uitgeverij Lannoo zelf aan bij de boekhandel.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De verschrikkelijke meneer Gom en de aardmannetjes

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De verschrikkelijke meneer Gom en de aardmannetjes zijn:

 • Alex Tolman plast van angst in zijn broek. Lees op bladzijde 15 ‘Vrienden, ‘t is…‘ t/m bladzijde 17 ‘…ooit had gekend.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die bang is?
 • Maarten Wasserette heeft de Frommelaar 2000 gemaakt zodat hij de grijns van het gezicht van Jonathan Frommel kan wassen. Lees hoofdstuk 4 op bladzijde 54 t/m 58 voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een gemeen plannetje?
 • Polly vindt het grapje van Vrijdag heel leuk en moet er hard om lachen. Lees op bladzijde 61 ‘En nu, in…‘ t/m bladzijde 66 ‘…verklaarde Alex Tolman.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die grapjes maakt?
 • De geest van de regenboog zorgt voor geschenken die helpen bij het oplossen van het probleem. Lees op bladzijde 75 ‘En toen er…‘ t/m bladzijde 80 ‘…hij holde ervandoor.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die helpt een probleem op te lossen, door geschenken en/of aanwijzingen te geven?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De verschrikkelijke Meneer Gom en de aardmannetjes.

Overige ideeën

 • Maarten Wasserette heeft de Frommelaar 2000 gemaakt zodat hij de grijns van het gezicht van Jonathan Frommel kan wassen. Lees hoofdstuk 4 op bladzijde 54 t/m 58 voor. Bedenk zelf een apparaat waarmee je iemand een lesje kunt leren, zonder dat er iets ernstigs gebeurt.

Bekijk ook: De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair

Andere delen

Vergelijkbare artikelen