De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair

‘En toen, ja hoor, gebeurde er iets.
Boven op de Blufheuvel verscheen een figuurtje.
Het was het VREEMDSTE MANNETJE dat Polly ooit had gezien.’
– De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5  om zelf te lezen.

Het verhaal

De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonairDe peperkoekmiljonair komt aan in Lamme Griemel en wil graag vrienden maken. Hiervoor heeft hij meer dan genoeg geld, dus dat moet wel lukken. Daarom organiseert hij een groot feest voor alle inwoners.

De jongleerders jongleerden, de clowns clownden en de wc-schoonmakers maakten de wc’s schoon. Vuurvreters vraten vuur, waterdrinkers dronken water en een leeuw stopte zijn kop in de mond van een leeuwentemmer.

Alex Tolman, de peperkoekmiljonair, kreeg honger van al dat feesten en ging op pad om een hotdog te halen. De hotdogverkoper vraagt hem dichterbij te komen, nog dichterbij, nog ietsje… En dan steelt hij de koektrommel vol geld. Wie red de peperkoek uit het broodje hotdog voordat het in Jonathan Frommels mond verdwijnt? Wat is de peperkoekmiljonair nog zonder zijn koektrommel met miljoenen? Zouden Meneer Gom en Willem Wilhelmus wegkomen met deze dieverij? En hoe kunnen Polly en Vrijdag O’Mijdag Alex Tolman helpen als hij hun vriendschap niet wil?

Benieuwd naar De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair? Bekijk hier het inkijkexemplaar. Of bekijk hier de boektrailer:

Lees ook: De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan

Recensie

Naast de korte samenvatting hierboven staat het boek vol met nog veel meer onzin, grappige situaties, leuke gebeurtenissen en vooral veel onzin. Net als het eerste deel is dit boek ook van begin tot eind genieten. Ik denk dat vele kinderen die wel van humor houden dit boek erg leuk zullen vinden. Naast humor zit dit boek ook vol spanning. Zal het Polly en Vrijdag lukken om het geld terug te stelen? Ook komt het thema vriendschap in dit boek duidelijk naar voren. Kun je vrienden kopen? En wie wil er nog vrienden met je zijn als je geen geld meer hebt?

De bladzijden staan vol met illustraties en korte stukken tekst. Hierdoor leest het boek heerlijk weg. De citaten staan vol taalfouten omdat ze zo uitgesproken worden, dit geeft een extra komische lading aan het verhaal. Mijn favoriete stukje uit het boek:

Daarna ging Polly in de grootste achtbaan ter wereld, die zo snel was dat je je niet eens meer kon herinneren of je er nu in was gegaan of niet, het enige bewijs daarvoor was dat je na afloop nauwelijks meer achteruit kon lopen en dat je onder je eigen spuug zat.

Ik kan De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair erg aanraden aan kinderen vanaf groep 5, maar vooral aan kinderen uit de hogere groepen die geen fan van lezen zijn.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair zijn: 

 • Vervelen. Lees bladzijde 7 ‘Op de blufheuvel…‘ t/m bladzijde 8 ‘…Polly verveelde zich.‘ voor. Verveel jij je wel eens? Wat kun je daartegen doen? Schrijf een lijstje in de stijl van dit boek. Vol met de grootste onzin die jij je maar kunt bedenken!
  Leesvraag: Wat kan jouw hoofdpersoon doen tegen zichzelf vervelen?
 • Grootste onzin bij elkaar. Lees bladzijde 10 ‘Toen Polly wakker…‘ t/m bladzijde 11 ‘…echt waar, absoluut.‘ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek onzin voor? Lees een stukje aan ons voor.
 • Hoe maak je vrienden? Lees bladzijde 10 ‘Toen Polly wakker…‘ t/m bladzijde 17 ‘…zijn korte kruimelbeentjes.‘ voor.
  Leesvraag: Hoe zijn de personages in jouw boek bevriend geraakt?
 • Gesprek tussen jezelf en jouw spiegelbeeld. Lees bladzijde 19 ‘Meneer Gom stond…‘ t/m bladzijde 20 ‘…mogelijk te maken.‘ voor. Praat jij wel eens met jouw spiegelbeeld?
  Leesvraag: Bedenk een gesprek dat een personage uit jouw boek met zijn eigen spiegelbeeld zou hebben.
 • Vervloekte plek. Lees bladzijde 85 ‘Tegen die tijd…‘ t/m bladzijde 88 ‘…Wilhelmus deed hem aan.‘ voor.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Schrijf het eind van het verhaal. Lees eerst voor t/m bladzijde 33 ‘…het was geen kip.
  De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair
 • Het boek eindigt met allerlei lijstjes met informatie die bij het boek past. Bedenk zelf verschillende lijstjes met informatie bij jouw boek.
  De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair

Andere delen

Eerder schreef ik een bericht over De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan.

Vergelijkbare artikelen