De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan

Meneer Gom was een oude, woeste man, met een rode baard
en twee bloeddoorlopen ogen waarmee hij naar je staarde
als een opgerolde octopus in een donker hol.

– De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5  om zelf te lezen.

Het verhaal

De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een planDe verschrikkelijke Meneer Gom woont in Lamme Griemel. Net als vele andere mensen en een hond John. John is dol op voortuinen en vooral het overhoop halen van voortuinen. Meneer Gom heeft juist een prachtige voortuin. Dat moet wel… Waarom? Dat verklap ik niet.

Op een dag ontdekt John de tuin van Meneer Gom en dan begint het gedoe. Hoe kan Meneer Gom voorkomen dat John zijn tuin overhoop blijft halen?

De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan, maar zal het werken? En wat hebben Jammie Grammie Lammie Foepa Foepa Brussel Stereo Eo Eo Lep Kwep Narmonica van Strooiplok tot Rooiplok tot Zooiplok tot Vlooiplok van Woepie Loepie Brokkel Zalig Kerstfeest Luienoor en meneer Vrijdag O’Mijdag met dit plan te maken?

Lees ook: De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair

Recensie

Als je van humor en onzin houdt is dit het perfecte boek! Ik heb enorm gelachen om de gekke uitspraken van de auteur. Het lijkt net alsof de auteur tegen jou als lezer praat met kleine stukjes schuingedrukte tekst tussen het verhaal door.

(Ik bedoel dus niet dat het dekbed nooit netjes recht gelegd werd, ik bedoel dat het bed nooit GEMAAKT was. Meneer Gom had het nooit nodig gevonden om het in elkaar te zetten. Hij had gewoon de planken op een hoop gegooid en daar het matras bovenop gedumpt.)

Ik kan dit boek erg aanraden voor kinderen vanaf groep 5 die dol zijn op fantasie en houden van een beetje gruwelijke humor. Ik hoop dit boek snel voor te kunnen lezen aan mijn klas.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit exemplaar. Ik heb het boek tijdens week 5 van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf gelezen en geef het later tijdens de leeschallenge weg aan een weekwinnaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan zijn: 

 • Meneer Gom heeft een plan nodig. Lees bladzijde41 ‘Iedere dag (behalve…‘ t/m bladzijde 43 ‘…af zou kunnen komen.’ voor. Hiervoor zet hij zijn denkpet op. Wanneer zou jij wel een denkpet willen gebruiken?
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon een plan? Of zou iemand in jouw boek wel een denkpet kunnen gebruiken?
 • Laat hoofdstuk 4 op bladzijde 63 zien. Dit is het kortste hoofdstuk dat ik tot nu toe gelezen heb en het laat de humor van de auteur duidelijk zien.
  Leesvraag: Wat is het kortste hoofdstuk in jouw boek? Waar gaat het over?
 • Lees hoofdstuk 5 op bladzijde 64 ‘Jammie Grammie Lammie…‘ t/m bladzijde 71 ‘…tijd en moeite!‘ voor. De mensen in dit boek hebben wel een hele bijzondere reden om vrienden te zijn. Waarom ben jij bevriend met jouw vrienden?
  Leesvraag: Om welke redenen zijn de personages in jouw boek vrienden?
 • Meneer Vrijdag O’Mijdag speelt piano. Lees bladzijde 101 ‘Hoe dan ook…‘ t/m ‘…nu even niet.)‘ voor. Als jij een lied zou schrijven. Hoe zou je dat lied dan noemen?
  Leesvraag: Hoe zou een lied van jouw hoofdpersoon heten?
 • Toverchocolade. Lees bladzijde 140 ‘Johns diepste nood…‘ t/m bladzijde 153 ‘…stond de kist.‘ voor. Wat zou jij met de toverchocolade doen?
  Leesvraag: Hoe zou de toverchocolade in jouw boek gebruikt kunnen worden?

DOWNLOAD hier de: Mini leesles leskaart De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Laat de voorkant zien en lees de titel voor. Laat de kinderen het verhaal schrijven. Wat is het plan van de verschrikkelijke Meneer Gom?
  Lees eventueel hoofdstuk 1 op bladzijde 11 voor t/m bladzijde 25 ‘…wat was het ook alweer?‘ voor.
  De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan
 • Stelopdracht: De kinderen kiezen een boek dat zij net uit hebben. Lees daarna bladzijde 171 ‘Einde…‘ t/m bladzijde 180 ‘…geheim bonusverhaal voor.‘ voor. Schrijf een geheim bonusverhaal bij jouw boek.
  De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen