De vuurproef

[DOOR DORY] ‘Lau denkt niet langer na.
Hij geeft een ruk aan het koord, zodat het gordijn omhoogvliegt.
Met zijn rechtervuist bonst hij tegen het raam.’

– De vuurproef –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf eind groep 5.

Het verhaal

De Vuurproef

Dit is het derde deel van de serie Scouts in actie en heet De vuurproef. In dit deel proberen Lau, Luuk en Laila om bij de scoutingclub het insigne kampvuur te halen. Ondertussen zijn er in de stad meldingen van kleine brandjes.

Lau gaat samen met zijn vrienden op onderzoek uit om de dader te vinden. Een bezoekje aan de brandweerkazerne samen met de scouting levert een belangrijke aanwijzing op! Lukt het ze om de dader te vinden? Lees het boek Scouts in actie, De vuurproef om hier achter te komen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Scouts in actie, De vuurproef is een spannend boek. Vanaf het begin wil je weten wie de brandjes heeft gesticht. Hier wordt in het boek mooi naartoe gewerkt. Het boek leest makkelijk weg waardoor het ook geschikt is voor kinderen die wel graag lezen, maar niet van lange en ingewikkelde verhalen houden. Daarnaast vind ik de zwartwit tekeningen in dit boek erg mooi en sprekend getekend. Als kinderen bij de scouting zitten, is dit boek een echte aanrader want het verhaal is dan erg herkenbaar.

Wil je meer spannende boeken lezen? Neem dan een kijkje bij Het geheim van het dierenasiel of De verdwenen magiër

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De vuurproef

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De vuurproef zijn:

 • De scouts krijgen een examen waarbij ze op een veilig manier een vuurtje moeten kunnen stoken. Lees bladzijde 9 ‘Gaan wij soms…’ t/m bladzijde 13 ‘…halen zeker weten‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek toetsen of examens?
 • Lau is beste vrienden met de tweeling Luuk en Laila. Lees bladzijde 32 ‘Grapje… grapje? Nou…’ t/m bladzijde 34 ‘…komt hij thuis‘ voor.
  Leesvraag: Wie zijn er in jouw boek beste vrienden?
 • Lau wordt door de jongens in zijn klas beschuldigd van het stichten van de brandjes. Lees bladzijde 35 ‘Om precies twee…’ t/m bladzijde 36‘…naar die container‘ voor.
  Leesvraag: Krijgt iemand in jouw boek ergens de schuld van? En is het terecht?
 • Jelmer vertelt over een pyromidomaan. Hij legt uit dat dit iemand is die graag iets in de brand steekt. Later wordt verteld dat het gaat om een pyromaan. Lees bladzijde 46 ‘Vannacht was er…’ t/m bladzijde 46 ‘…Mauritsstraat, goed onthouden‘ voor.
  Leesvraag: Welke moeilijke woorden komen er in jouw boek voor? En wat betekenen ze?
 • De scouts mogen iets heel spannends en engs doen. Ze mogen in het bakje zitten van de hoogwerker van de brandweer! Lees bladzijde 53 ‘Willem kijkt op…’ t/m bladzijde 55 ‘…door de kou‘ voor.
  Leesvraag: Wat voor spannends of engs doen de hoofdpersonen in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Vuurproef.

Overige ideeën

 • In het boek spelen de scouts het spelletje ‘spons, vuur en water‘. Deze kun je ook goed met je klas spelen!
 • De scouts maken een vuurtje. Ze maken deeg en maken zo zelfs broodjes aan een stok, op het vuur. Hoe leuk is het om dit ook met je klas te doen! Misschien op kamp?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen