De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen

[DOOR MICHELLE] ‘Waarom mag ik nooit het verhaal vertellen?’
‘Omdat ik de verteller ben,’ zeg ik, ‘en jij bent de illustrator- daarom dus!’
‘Ik kan ook vertellen, hoor’, zegt Terry. ‘
Nee, dat kun je niet’, zeg ik.
‘Wel!’ zegt Terry.

– De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen

Andy en Terry, de schrijver en de illustrator van het boek zijn ook in dit boek weer de hoofdpersonen. Er zijn dertien waanzinnige verdiepingen toegevoegd aan hun enorme boomhut.

Zo is er een onderbroekenmuseum, een fotoverpesthokje, een wachtkamer, een slaapfeestkamer, een minipaardjesverdieping, een eet-zoveel-je-wilt-ook-het-meubilair-verdieping, een boomhutbezoekerscentrum en nog veel meer.

Terry, de illustrator wil dit keer het verhaal vertellen. Echter voldoet het verhaal niet aan alle strenge eisen van de verhaalpolitie. De verhaalpolitie wil ze oppakken. Zal het ze lukken uit handen te blijven van de verhaalpolitie?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar en de boektrailer:

Recensie

In De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen staan de illustraties centraal. De originele en creatieve vormgeving en het grappige taalgebruik zorgen er voor dat je het boek in een razend tempo uit hebt. Het is het ultieme boek om het leesplezier te vergroten. Ook voor kinderen die lezen lastig vinden. Kinderen die voorgaande delen zoals de 65 verdiepingen of de 91 verdiepingen leuk vonden, kunnen met dit boek hun hart ophalen. Qua stijl lijkt het boek namelijk op voorgaande boeken. Een leuke toevoeging zijn de korte verhalen binnen het boek.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Waanzinnige Boomhut van 117 verdiepingen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Waanzinnige Boomhut van 117 verdiepingen zijn: 

 • Lees bladzijde 111 ‘Hierin! zegt Jill…’ t/m bladzijde 113 ‘…over het hek!’ voor. Andy en Terry zijn in het minipaardjesweiland.
  Leesvraag: Komen er dieren in jouw verhaal voor? Zo niet, welk dier zou een leuk extra personage zijn in jouw boek.
 • Op bladzijde 108 en 109 kom je allerlei uitroepen tegen, zoals ‘Draaikont!’, ‘Hijg!’ en ‘Stuiter!’. Lees deze voor.
  Leesvraag: Welke uitroepen staan in jouw boek?
 • Tijdens dit deel van het boek rijmen de zinnen. Lees bladzijde 210 ‘We vliegen…’ t/m bladzijde 221 ‘…spat de mat!’ voor.
  Leesvraag: Zitten er ook rijmende zinnen in jouw boek? Kan je zelf een rijmende zin bedenken die bij jouw boek past?
 • Terry, Andy en Jill worden veroordeeld tot 1 miljard jaar gevangenisstraf. Lees bladzijde 153 ‘Het zijn geen…’ t/m bladzijde 155 ‘…OPGESLOTEN ZIJN!’ voor.
  Leesvraag: In welk tijdsbestek speelt jouw verhaal zich af? Een dag, week, jaar of wel 1 miljard jaar?
 • Lees bladzijde 230 ‘Mijn spatten!…’ t/m bladzijde 232 ‘…dan dat.’ voor. De spat met de hoed huilt zo hard, dat hij zichzelf weg spoelt.
  Leesvraag: Is er ook iemand verdrietig in jouw boek? Uit welke zin blijkt dat?
 • Lees bladzijde 77 ‘Terry’s stomme stippenverhaal…’ t/m bladzijde 97 ‘…allemaal gered.’ voor. Dit is een apart verhaal binnen het boek.
  Leesvraag: Kan je een stuk van jouw boek als een apart verhaal voorlezen of mis je dan de samenhang waardoor het onbegrijpelijk wordt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen.

Overige ideeën

 • Schrijf een verhaal. Houd je aan de eisen van de verhaalpolitie die staan op bladzijde 148 en 149.
 • Kun je een verhaal schrijven met als laatste zin ‘Het was gewoon maar een droom.‘ Net als het verhaal van Terry dat eindigt op bladzijde 95.
 • In het boek staat een verhaal van kleine Pietertje Kaknijn op bladzijde 183 t/m 196. Schrijf ook een grappige parodie op een bestaand verhaal.
 • Lees bladzijde 298 voor. Terry gaat een ander einde verzinnen voor zijn boek. Schrijf zelf een ander einde voor jouw boek.
 • Op bladzijde 32 staat een tekstwolk met Andy, hoe schrijf je piranha’s? Piranas Pier…..? Wie zorgt er dat er geen spellingfouten in een verhaal staan? Schrijf zelf een waanzinnig verhaal en controleer elkaars verhaal op spellingfouten.
 • Op bladzijde 44 zegt Andy dat illustrators geen verhalen kunnen vertellen. Jill vindt dat dat niet klopt en verwijst op bladzijde 45 en 48 naar Dr. Eland, Beatrix Potje en Boris Zandzak. Wie zouden ze bedoelen? Raad de schrijver. Lees bladzijde 288 over deze schrijvers als afsluiting.

De waanzinnige boomhut serie

De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen is alweer het negende deel in de serie. Daarnaast is er ook een doeboek uitgegeven, waarin kinderen heerlijk kunnen puzzelen, bedenken, tekenen en nog veel meer.

Vergelijkbare artikelen