De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen

‘Dit is mijn vriend Terry.
We wonen in een boom.
Maar als ik zeg ‘boom’, dan bedoel ik boomhut.
En als ik zeg ‘boomhut’, dan bedoel ik geen oud, gammel hutje – dan bedoel ik een boomhut van 65 verdiepingen! 
(Het was eerst een boomhut van 52 verdiepingen, maar we hebben er 13 verdiepingen bij gebouwd.)’
– De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

waanzinnige boomhut

Andy en Terry hebben 13 nieuwe verdiepingen gebouwd in hun waanzinnige boomhut. Op elke verdieping zijn bijzondere dingen te beleven zoals een enorme mierenboerderij met 65 kamers of een verjaardagskamer waar je ALTIJD jarig bent (ook al is het niet je verjaardag). Vanuit die waanzinnige boomhut beleven ze allerlei avonturen.

In dit boek hebben ze een bouwvergunning nodig voor de inspecteur. Helaas zijn ze deze vergeten aan te vragen. Gelukkig heeft Terry een oplossing: met zijn tijdmachine kunnen ze 6 jaar terug in de tijd reizen zodat ze de bouwvergunning alsnog kunnen aanvragen. Tijdens de eerste reis blijkt de tijdmachine niet goed te werken en reizen ze veel verder terug in de tijd, wel 650 miljoen jaar verder…

Zouden ze de tijdmachine aan de praat krijgen? Kunnen ze nog terug naar het heden? Zou het ze lukken de bouwvergunning voor hun waanzinnige boomhut te krijgen of moeten ze de boomhut afbreken? En krijgen ze het nieuwe boek wel op tijd af?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar en hieronder de boektrailer:

Recensie

Het is een heerlijk boek dat kinderen goed zelf kunnen lezen. De illustraties ondersteunen de verhalen en maken het boek erg leuk om te lezen. De plaatjes maken het voorlezen wat lastig, na enkele zinnen kun je het boek weer laten zien aan de klas. Toch smult mijn groep 5 ervan als ik dit boek voorlees en liggen ze bij elk plaatje dubbel.

Het is een grappig boek! De leukste tot en met nu toe vind ik. Ik raad het iedereen aan.
Opgepast: Je kan niet meer stoppen met lachen.
Hoe kunnen ze dat bedenken? Ik heb alle delen gelezen (die er nu zijn).
Superr leuk. Maar goed. Ik raad het je aan.’
– meisje, 8 jaar –

Dit boek van Uitgeverij Lannoo kocht ik zelf.

Bekijk dit boek hier.

Ideeën mini leeslessen De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen zijn:

 • Bekijk samen met de kinderen de trailer van De waanzinnige boomhut serie. Op www.boekenfilmpjes.nl is deze trailer te vinden. Klik hier om de trailer te openen in Youtube.
  Ga met de kinderen in gesprek hoe dit boek ze nu lijkt. Wat trekt de kinderen aan? Wat maakt dat ze het boek nu wel/niet willen lezen? Wat vinden ze van de trailer?
 • Het boek zit vol fantasie. Lees bladzijde 36 ‘‘GRRR!’ zegt Terry…‘ t/m bladzijde 56 ‘…Jill ons hoort.’‘ voor.
  Leesvraag: Zitten er in jouw boek momenten waarvan je weet dat die niet in het echt kunnen gebeuren?
 • Lees bladzijde 7 ‘Hoi, ik heet…‘ t/m bladzijde 34 ‘…ons er thuis!‘ voor en laat vooral de illustraties zien. In dit boek zitten geweldige illustraties.
  Leesvraag: Welke illustraties uit jouw boek vind jij leuk/mooi/bijzonder en wat is er op die illustratie te zien?
 • Lees bladzijde 35 ‘Misschien wil je…‘ t/m bladzijde 36 ‘…boomhut geregeld hebt.‘ voor. Het boek is geschreven door Andy en dat merk je doordat hij de ik-persoon uit het boek is. Dit verhaal is echt geschreven alsof Andy tegen je praat, vanuit het ik-perspectief. De manier van schrijven heet het vertelperspectief.
  Leesvraag: Ga tijdens het lezen in jouw boek op zoek naar wie vertelt.
  Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon).
 • Op bladzijde 330 staat aan de zijkant: ‘Deze zinnen staan alleen maar verticaal om jou te pesten.‘ Hierdoor schoot ik in de lach. Ik vind het leuk dat de schrijver zulke grapjes met de lezer uithaalt.
  Leesvraag: Bij welk stuk in jouw boek schiet jij in de lach? Lees een stukje voor.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen.

Overige lesideeën:

 • Laat de leerlingen hun kamer/verdieping ontwerpen. Hier zie je enkele voorbeelden van de kids uit groep 5:
Waanzinnige boomhut
– Jongen, 8 jaar – De dino kamer
waanzinnige boomhut
– Jongen, 9 jaar – De hamburgerschieter
Waanzinnige boomhut
– Meisje, 9 jaar – De op de kop kamer
 • In groep 5 wordt veel aandacht besteed aan het alfabet. Laat de leerlingen een verdieping ontwerpen waarin alle voorwerpen op alfabet moeten staan:
Waanzinnige boomhut
– Meisje, 8 jaar – De ABC-kamer
 • Laat alle leerlingen een schoendoos meenemen en daarin hun eigen verdieping ontwerpen (goed zichtbaar van bovenaf of als kijkdoos).
 • De waanzinnige boomhut serie

  De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen is een van de vele delen in de serie. Daarnaast is er ook een doeboek uitgegeven, waarin kinderen heerlijk kunnen puzzelen, bedenken, tekenen en nog veel meer.

  *Dit bericht bevat affiliate links

  Vergelijkbare artikelen