De wagen van Spijker (AVI-E4)

‘Dan komt er iets de straat in rijden. ‘Kijk nu eens,’ zegt Hendrik. ‘Het is een…’ begint Jacob. ‘Een sort… koets,’ zegt Hendrik. ‘Maar zonder paar ervoor,’ zegt Jacob. De koets zonder paard stopt voor de deur.’
De wagen van Spijker –

Het verhaal

De wagen van SpijkerHendrik en Jacob zijn twee broers. Als kind hielpen ze vader al mee in de werkplaats en later zijn zij de baas in de werkplaats. In de werkplaats maken en reparen zij koetsen. Tot ze op een dag een man in een auto op bezoek krijgen. Ze kunnen hem niet helpen, maar Jacob droomt ervan om zijn eigen auto te maken.

Nadat ze een geheime opdracht voor de koningin hebben volbracht verdienen ze erg veel geld. Daarmee kunnen ze hun eerste auto kopen. Zou het Jacob en Hendrik nu lukken om hun eigen auto te maken?

Recensie

Een aanrader voor alle kinderen die dol zijn op auto’s (overigens ook voor volwassenen: mijn verloofde wilde dit boek meteen na mij lezen). In dit AVI-E4 boek leren kinderen over de eerste auto’s van de gebroeders Spyker. Het wordt op een fijne en duidelijke manier verteld en geeft veel informatie. Ik heb nog het een en ander geleerd. De illustraties van Alex de Wolf zijn wederom prachtig. Bekijk vooral ook de illustratie op pagina 31. Herken jij een ander deel uit de serie ook?

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen De wagen van Spijker

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De wagen van Spijker zijn:

 • Vroeger reden de mensen nog niet in auto’s. Ze reden in een koets die getrokken werd door paarden. Lees bladzijde 8 ‘De eerste auto…‘ t/m bladzijde 10 ‘…zit geen lucht.‘ voor. Een koets is echt iets ouderwets én het niet op kunnen pompen van je banden ook.
  Leesvraag: Zit er in jouw boek iets wat echt ouderwets is?
 • Lees bladzijde 9 ‘Op een dag horen…‘ t/m bladzijde 10 ‘…zit geen lucht.‘ voor. Je hebt nu geleerd wat het woord auto betekent.
  Leesvraag: Welke moeilijke woorden kom je in jouw boek tegen?
 • In het boek moeten Hendrik en Jacob in het geheim aan een opdracht werken. Lees bladzijde 13 ‘Dan klinkt er…‘ t/m bladzijde 15 ‘…opdracht is geheim!‘ voor.
  Leesvraag: vertel een geheim over jouw boek.

Overige ideeën

 • Bij de tweede mini leesles (hierboven beschreven) kun je de kinderen ook een woordenboekbladzijde laten invullen. Gebruik daarvoor de download: woordenboek.
  De wagen van Spijker
 • Hendrik en Jacob kopen een auto en halen deze uit elkaar. Daarna ontwerpen zij hun eigen auto. Ontwerp nu jouw eigen auto. Gebruik daarvoor eventueel dit werkblad: ontwerp jouw auto.
  De wagen van Spijker
 • Met bovenstaand werkblad kunnen de kinderen ook een auto voor de koningin ontwerpen. Lees ter introductie 27 ‘Hoog bezoek…‘ t/m bladzijde 29 ‘…schudt haar hoofd.‘ voor.
 • Achterin het boek vind je de tip om het Louwman museum in Den Haag te bezoeken, mocht je een echte Spijker willen zien.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen