De zonnebloem

Het verhaal

De zonnebloem

Je leest over de levensloop van de zonnebloem. Het begint met een zonnebloempit, die met behulp van water en zonlicht uitgroeit tot een prachtige zonnebloem.

Die zonnebloem krijgt bezoek van allerlei dieren uit de natuur. Maar de zonnebloem krijgt helaas ook te maken met zware weersomstandigheden zoals de warme zomerzon. Zou het de zonnebloem lukken die felle zon te doorstaan? En komen er weer nieuwe zonnebloemen?

Recensie

Hanneke Frenken is zelf fan van zonnebloemen, vandaar dat ze op het idee voor dit boek kwam. De tekst is simpel en vertelt de levenscyclus van een zonnebloem, daarom lijkt het mij vooral geschikt voor de onderbouw.
Het leuke aan dit boek is dat je bij dit boek een zakje zonnebloempitjes krijgt. Hiermee kun je zelf aan de slag, het verhaal is dan ook een mooie introductie voor het planten van zonnebloemen.

Zelf het boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen De zonnebloem

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De zonnebloem zijn:

  • De tekeningen (illustraties) laten je zien hoe een zonnebloem van een zaadje uitgroeit tot een grote bloem. Je ziet en leest de levenscyclus van een zonnebloem. Ik als juf vind ze mooi getekend. Wat vind jij van de tekeningen (illustraties) in jouw boek?
  • In dit verhaal komt de zonnebloem steeds terug. Daar draait het verhaal om. Wat komt er in jouw verhaal steeds terug?

Overige ideeën bij De zonnebloem

  • Plant zelf met de kinderen zonnebloemzaadjes in bakken. Eventueel een zaadje per kind, zodat ze allemaal hun eigen bloem bij kunnen houden. Zelf heb ik dit met kleuters gedaan. Per plantenbak mochten 4 kinderen hun eigen zaadje planten. Samen met kinderen zorgt dit voor een hoop ‘oooh’ en ‘aaah’ momentjes.

De zonnebloem

De zonnebloem

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen