‘GROTER dan graafmachines
GROTER dan dino’s
DINOMACHINES bestaan!’
– Dinomachines –
Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1.
Het verhaal
Ken jij de dinomachines al? Dat zijn geen graafmachines… en ook geen dino’s… Nee, het zijn graafmachines en dino’s in één! Op elke pagina in dit prachtige boek zie je een ander soort dinomachine.
De graafosaurus heeft een lange nek. De hamersaurus kan met zijn hamermond de grond breken. En de dinodozer schuift en douwt alles aan de kant. Welke dinomachine is jouw favoriet?
Benieuwd naar dit boek? Kijk dan vooral even het inkijkexemplaar in.
Recensie
Ik vind het een prachtig prentenboek voor jonge kinderen die dol zijn op werkvoertuigen en/of dinosaurussen. Op elke pagina leer je een nieuwe dinomachine kennen. De illustraties laten goed zien wat deze dinomachine kan.
De tekst is op rijm, wat voor jonge kinderen erg prettig is. In de kleuterklas kan ik dit boek aanraden voor een project rondom werkvoertuigen of bouwen. Welke dinomachine heb je voor welke klus nodig?
Met dank aan Uitgeverij Holland voor het toezenden van dit exemplaar. Ik heb het boek tijdens week 10 van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf gelezen.
Zelf dit boek aanschaffen?
Ideeën mini leeslessen Dinomachines
In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Dinomachines interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.
– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:
Voor het voorlezen (laat de kaft en de binnenkant van de kaft zien):
- Wat is een dinomachine?
- Bestaan dinomachines echt?
Tijdens het lezen:
- Laat eerst de plaat van een dinomachine zien. Vraag dan aan de kinderen ‘Wat doet de …?’ Vul bij elke pagina een andere naam in. Lees daarna de tekst voor.
Na het lezen:
- Ben je een van deze werkvoertuigen wel eens in het echt tegen gekomen?
Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:
- Met behulp van een tekening: Hamermond, sloopbal, oude wrakken, roestige staal en spitse staart.
- Uitleggen met andere woorden: Schikken, lichten, wrikken en richten.
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Dinomachines.
Overige ideeën
- Ga zelf aan de slag met het tekenen van dinomachines. Speciaal daarvoor ontwierp ik 3 kleurplaten die de kinderen zelf af kunnen maken: Ontwerp jouw eigen dinomachine
- Op elke pagina staat een dinomachine met een cijfer. Tel samen hoeveel dinomachines er zijn.
- Wil je in het Engels aan de slag met de kinderen? Bekijk dan de Engelse boektrailer van Diggersaurus.
Voor de wat oudere kinderen:
- Teken zelf een werkvoertuig of een ander vervoersmiddel en tover dit om tot dinomachine. Denk hierbij aan een vliegosaurus, autoriër, fietsosaurus en een schipposaurus.