Dinosauriërs

[DOOR LINDA] ‘Overal ter wereld worden in verschillende habitats fossielen van dinosauriërs gevonden.
Elke nieuwe vondst roept nieuwe vragen op, maar vergroot ook onze kennis over deze mysterieuze dieren.

– Dinosauriërs –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep (6/7) 8 om zelf te lezen.

Het verhaal

DinosauriërsTijdens het Mesozoïcum hebben in drie tijdvakken een heleboel verschillende dinosauriërs op de aarde geleefd. Dankzij Pangea was het voor de dinosauriërs mogelijk om zich over de hele aarde te verplaatsen.

Dankzij opgravingen ontdekken wetenschappers steeds meer over het leven van dinosauriërs en over de verschillende soorten die hebben bestaan. In dit boek wordt ingegaan op de stamboom van dinosauriërs. Per soort wordt besproken aan welke kenmerken de dinosauriërs binnen deze groep voldoen en waarin ze verschillen van andere soorten.

Op grote en gedetailleerd illustraties zijn, bij iedere tekst, verschillende dinosauriërs afgebeeld die bij de beschreven soort horen. In de legenda wordt verder toegelicht hoe de afgebeelde dinosauriërs heten, waar ze leefden en wat kun kenmerken zijn.

Recensie

De inleiding begint met een pakkend stukje, waardoor je meteen verder wil lezen:

Dit museum toont je het leven op aarde zoals je het nooit eerder zag. Het neemt je miljoenen jaren mee terug in de tijd en laat de grootste en wreedste dieren ooit zien: de dinosauriërs. Bestudeer de buitengewone collectie van dit museum, maak kennis met de vele soorten dinosauriërs, van kleine, gevederde roofdieren tot grote planteneters die de aarde deden beven als ze een poot verzetten.’

Het blijft bijzonder om te lezen over Pangea en de verschuivingen die maken dat de wereld eruit ziet zoals we hem nu kennen. Dit wordt zeer beeldend en gedetailleerd beschreven en geïllustreerd.

Er wordt gesproken over de stamboom en de wijze waarop dinosauriërs gecategoriseerd zijn. In de tekst wordt vooral beschreven welke groepen er zijn en hoe die zich tot elkaar verhouden. Heel interessant, maar door alle moeilijke namen ook heel ingewikkeld. Dit had ondervangen kunnen worden door achter de soortnaam de fonetische uitspraak te noteren. Door het hoge taalniveau is het boek geschikt voor kinderen vanaf groep 8 en voor kinderen uit groep 6 en 7 die geïnteresseerd zijn in dinosauriërs en daardoor al veel kennis over het onderwerp hebben.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: De belangrijke encyclopedie van alle dino’s

Ideeën mini leeslessen Dinosauriërs

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dinosauriërs zijn:

 • In de stamboom van de dinosauriërs kun je zien welke soorten er bij elkaar horen en hoe die aan elkaar verwant zijn. Lees bladzijde 5 ‘De stamboom van…‘ t/m ‘…in de vogels.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek mensen die aan elkaar verwant zijn?
 • In het begin van het Mesozoïcum was er één groot supercontinent, Pangea. In de loop van de jaren zijn de verschillende continenten steeds verder verschoven tot de aarde die we nu kennen. Lees bladzijde 6 ‘Je zou het…‘ t/m ‘…binnenzee in Afrika.‘ voor.
  Leesvraag: In welke omgeving speelt jouw verhaal zich af? Binnen Europa of daarbuiten?
 • Bijna was al het bewijs voor het bestaan van de Carcharodontosaurus verdwenen bij een bombardement in de tweede wereldoorlog. Lees bladzijde 26 ‘Deze groep wrede…‘ t/m bladzijde 27 ‘…exemplaar, Carcharodontosaurus Liguidensis.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iets dat verdwijnt of kwijt raakt?
 • De Therizinosauridae zaaiden jarenlang verwarring bij de wetenschappers. Lees bladzijde 38 ‘Deze dinosauriërs werden…‘ t/m ‘…broedseizoen samen doorbrachten?‘ voor. Weet jij meer onderwerpen waarover wetenschappers steeds andere dingen ontdekken?
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook sprake van verwarring?
 • Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens over de reden van het uitsterven van de dinosauriërs en wijzen daarvoor verschillende oorzaken aan. Lees bladzijde 88 ‘Ongeveer 66 miljoen…‘ t/m ‘…dinosauriërs op aarde.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek mensen die het niet met elkaar eens zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Dinosauriërs.

Overige ideeën

 • Stamboom: In de stamboom van de dinosauriërs kun je zien welke soorten er bij elkaar horen en hoe die aan elkaar verwant zijn. Lees bladzijde 5 ‘De stamboom van…‘ t/m ‘…in de vogels‘ voor. Maak een stamboom van je eigen familie.

Andere delen

Bekijk ook: Het ruimteboek

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen