dit ben ik (AVI-START)

Het verhaal

Dit ben ik is een boek geschreven door Arend van Dam geschikt voor beginnende lezers (AVI-START). Het boek gaat dit ben ikover de schilder Rembrandt van Rijn. Rem (Rembrandt) neemt je mee in zijn leven door te vertellen hoe hij werkt en wat hij schildert. Je ziet hoe hij zichzelf op allerlei manieren schildert. Dit deed hij in zijn leven opvallend veel. Ook lees je hoe rijke mensen zijn werk kopen en hoe hij kopieën van zijn werk maakt om te verkopen. Hij vertelt hoe hij schilderijen maakt. Zijn vrouw Sas (Saskia) en zijn zoon Ties (Titus) worden aan je voorgesteld. Ook zij komen regelmatig terug op zijn schilderijen. In het verhaal moet Rem van zijn vrouw verder werken aan het grote werk, zodat het opgeruimd kan worden. Op de tekeningen zie je stukken van dit werk wat uiteindelijk de nachtwacht wordt. Dit is een prachtig detail in de mooie tekeningen van Alex de Wolf.

Recensie

Dit ben ik is geschikt voor beginnende lezers. Er worden geen hoofdletters gebruikt en je leest alleen de korte woorden die de kinderen met AVI-START zelf kunnen lezen. Daarnaast is dit boek ook goed te gebruiken voor een project over kunst of schilderen in groep 3.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Dit ben ik

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dit ben ik zijn:

 • In dit boek worden de personages aan je voorgesteld. Lees bladzijde 5 voor. Laat daarna de kinderen zelf in een boek lezen. Welke personages spelen in jouw boek een rol?
 • Lees een stukje voor uit het boek en vertel waar het over gaat. Enkele bladzijden die je hiervoor kunt gebruiken zijn:
  • Bladzijde 11: Rem maakt kopieën van zijn werk.
  • Bladzijde 25: Hier schildert Rem zijn zoon Ties. Maar Ties wil niet stilzitten zonder boek.
  • Bladzijde 27: Ties geeft een gil als hij het boek vindt.
  • Bladzijde 29: Rem leert zijn zoon Ties tekenen.
   Kunnen de kinderen een stukje voorlezen en daarna vertellen waar het over ging?

Lesideeën bij het boek Dit ben ik

 • Rembrandt maakt veel schilderijen van zichzelf. Hoe zou je een schilderij van jezelf kunnen maken? Wie heeft er een idee? Op bladzijde 8 zie je in de afbeelding dat hij voor een spiegel zit. Deel spiegeltjes uit aan de klas en laat alle kinderen zichzelf natekenen. Benadruk hierbij dat oefenen en schetsen
 • Een schilderij is vaak erg bijzonder als er maar één exemplaar van is. Lees bladzijde 7 uit Dit ben ik voor. Rem wil zijn schilderij niet verkopen, hij heeft er maar één van. Hoe zou hij dit op kunnen lossen? Rem lost dit op door zijn werk te kopiëren, lees bladzijde 10 en 11 voor. Hier lees je hoe Rem op een ouderwetse manier zijn werk kopieert. Is zijn werk nu nog bijzonder? Laat de kinderen allemaal één bijzonder kunstwerk maken.
 • Rem werkt aan een groot schilderij. Lees bladzijde 18 en 19 voor. Je ziet hier twee stukken van dit werk. Uiteindelijk wordt het de nachtwacht. Zoek een afbeelding van de nachtwacht op en vergelijk die met de tekeningen in het boek. Verdeel de kinderen in groepjes en laat ze een groot groepswerk maken. Pak dit aan in stappen. Laat ze eerst overleggen over wat ze gaan maken en over hoe ze de taken gaan verdelen. Laat ze daarna schetsen maken voor ze echt aan het werk gaan.
  • Een ander leuk idee voor groepswerk is het stilte-groepswerk. Ik heb het idee van Pinterest (klik hier) en voerde het zelf uit in mijn groep 5. Ik maakte verschillende groepjes van 3-4 kinderen. Vanaf dat moment mocht er niet meer gepraat worden (heerlijk rustig).
   dit ben ik
  • De groepjes moesten, zonder te praten, zorgen voor de materialen en een kunstwerk maken.
   Als eerst tekenden ze allerlei figuren op het blad, af en toe liet ik ze het blad draaien.
   Die figuren verbonden ze met een liniaal met lijnen aan elkaar.
   dit ben ik
  • Daarna werden alle figuren en lijnen overgetrokken met zwarte verf en uiteindelijk mochten de werken ingekleurd worden met verf. En dat allemaal zonder te praten of overleggen.
   dit ben ik
  • En dat gaf prachtige eindresultaten:
   dit ben ik

Andere delen van deze AVI-boeken zijn

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen