Dodo

[DOOR ALICE] “Vanmorgen, om een uur of tien, heb ik besloten om nooit meer te praten. Het laatste woord dat ik uitsprak was ‘Dodo’. Ik had eigenlijk iets anders willen zeggen, maar ik zei ‘Dodo’.”
– Dodo –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Dodo

Dorian moet zijn heerlijke vertrouwde leven aan de kant zetten voor een nieuwe periode in zijn leven. Namelijk de brugklas. Na een heerlijke slentervakantie op het strand en in de hut met zijn vrienden, moet Dorian er toch echt aan geloven. Gelukkig zit hij bij zijn vriend Ramses in de klas. Ramses kent zijn geheim, maar Ramses kan hem niet helpen met het voorstelrondje. Dat moet hij toch echt zelf doen. Dorian komt niet verder dan de i van ik. Het blijft nog even stil en als hij dan alleen zijn naam probeert te zeggen, wordt het Do-do. Al snel neemt de de klas de naam over en wordt hij Dodo genoemd.

Als ze met de klas naar het museum gaan, komt hij oog in oog te staan met een opgezette Dodo. Alles vervaagt rondom Dorian. In die dodo trekt hij zich terug. Vanaf dat moment kruip je in het hoofd van Dorian en vervaagt de lijn tussen fantasie en werkelijkheid.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dorian heeft besloten om nooit meer te praten, omdat hij niet uit zijn woorden komt. Hij struikelt over zijn woorden en nu hij in de brugklas zit met kinderen die hij niet kent, schaamt hij zich voor zijn stotteren. Het is een drastisch besluit van Dorian. Maar ergens begrijp ik hem. Ik zelf kan namelijk de R niet zeggen. Het is niet eens een brouwende R, nee mijn R verstopt zich gewoon in mijn mond en komt er niet uit. Zelfs bij de logopedie lukte het niet. Dus in plaats van woorden oefenen waar een R in zit, ging ik er andere woorden voor verzinnen, zodat ik zo min mogelijk die eigenwijze letter hoefde te noemen. Maar ja, als dan de telefoon ging en er was niemand thuis, moest ik hem toch echt oppakken en mijn achternaam noemen. Dat vond ik misschien nog wel het ergste. Ik moest mijn achternaam soms wel 4x noemen en dan nog kreeg ik te horen: ‘Met wie?’ Of als ik op school mijn achternaam moest spellen… Ja dan nog kwam die R er niet op wonderlijke wijze tussen hoor! Het maakt je onzeker. Dorian heeft geen moeite met de R, hij heeft moeite met alle woorden.

Het water golfde woest over de rand van het bad. Dat zag ik, de anderen niet, alleen ik, en dat wilde ik vertellen. Ik was dus gaan staan en wees. Ik moest ze waarschuwen, want alles overstroomde. Maar de woorden kwamen niet, ze braken in stukken, ze buitelden en kolkten, en die hele stroom aan lettergrepen verdronk in het bad. De vloer stond inmiddels blank en onze kleren die daar lagen, waren kledder. Maar mamma had me wel verstaan. Ze pakte mijn wijzende hand, trok die naar zich toe en gaf er een kus op. ‘Geeft niks, Dorian. Die worden vanzelf weer droog.’ En terwijl pappa deze foto maakte, zei hij trots: ‘Horen jullie dat? Dorian praat als een rivier.’

Dorian vindt een vriend in Dodo. Tegen hem kan hij alles zeggen, hij begrijpt hem. In zijn schriftje deelt hij zijn geheim. Hij vraagt of Dodo ook over zijn geheimen wil schrijven, maar Dodo heeft geen geheimen.

‘Ik heb geen geheimen. Ik heb alleen dromen.’

Ondanks dat er niet veel in het boek gesproken wordt, wordt er veel verteld. Er wordt gebruik gemaakt van hartverwarmende zinnen. In het boek Dodo lees je het prachtige verhaal over de problemen en onzekerheden die een brugsmurf kan hebben. Maar ook hoe je die problemen kunt oplossen, hoe je elkaar kwijt raakt, maar ook weer vindt. Dodo gaat over geloven in elkaar en in jezelf. Iedereen is zoals hij/zij is. Dodo, Dorian, jij, ik. Hoe Dorian zijn oplossing vindt, lees je in het boek. Ik heb ook mijn oplossing gevonden. Ik heb gewoon een man uitgezocht die geen R in zijn achternaam heeft! Je moet me nu eens een telefoon op horen pakken.

Er zijn weinig boeken waarin kinderen voorkomen die stotteren, maar in het boek De jongen die iedereen laat lachen staat stotteren wel centraal. Dodo is een boek waar veel emotie en gevoel in zit en waarbij vriendschap centraal staat. Bij ditzelfde thema passen ook Briefjes voor Pelle en Ik ben Vincent en ik ben niet bang.

Met dank aan uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Dodo

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek Dodo te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dodo zijn:

 • De vriendschap tussen Ramses en Dorian wordt hier beschreven en op de proef gesteld. Lees bladzijde 12 ‘Mijn fiets ligt…’ t/m bladzijde 13 ‘…met praten begint.’ voor.
  Leesvraag: Wat past in jouw boek bij de zin: ‘Vriendschap is..?’
 • In het boek worden verschillende titels van andere kinderboeken genoemd. Die titels zijn in het verhaal verwerkt. Zo ook in hoofdstuk 15: Ik praat als een rivier. Lees bladzijde 75 ‘Hij is er nog…’ t/m bladzijde 77 ‘…zet de foto terug.’ voor.
  Leesvraag: Welke titels van kinderboeken herken jij in jouw boek?
 • In het boek komen een aantal moeilijke woorden voor. Zo ook het woord ‘parmantig’ Lees bladzijde 79 ‘Hèhè, kramp in mijn…’ t/m bladzijde 79 ‘…ziet toch niemand.’ voor.
  Leesvraag: Welke moeilijke woorden komen in jouw boek voor? Kun je de betekenis uit het verhaal halen?
 • Ondanks dat de moeder van Dorian weinig vragen aan hem stelt, kent ze hem door en door. Ze weet wat hij nodig heeft. Lees bladzijde 108 ‘Mijn moeder stelt…’ t/m bladzijde 109 ‘…smelt elk harnas.’ voor.
  Leesvraag: Wie kent het hoofdpersoon uit jouw boek het beste? Waarom?
 • Dorian beschrijft ‘Thuis’. Hij noemt het een hol en leeg woord. Voor iedereen is thuis anders. Lees bladzijde 129 ‘Daar lag Dodo…’ t/m bladzijde 132 ‘…Wat een hol, leeg woord.’ voor.
  Leesvraag: Hoe zou de hoofdpersoon uit jouw boek het woord ‘thuis’ beschrijven?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Dodo.

Overige ideeën

 • In het boek komen een aantal moeilijke woorden voor. Zo ook het woord ‘parmantig’ Lees bladzijde 79 ‘Hèhè, kramp in mijn…’ t/m bladzijde 79 ‘…ziet toch niemand.’ voor. Wat zou dit woord kunnen betekenen? Laat de kinderen hun ideeën in een woordwolk zetten, bijvoorbeeld met de wordcloud van Mentimeter.
 • Het boek Dodo begint met een quote van Lewis Carroll: ‘Fantasie is het enige wapen in de oorlog tegen de realiteit.’ Deze quote past perfect bij dit boek, want wat is in dit geval de realiteit? De kinderen kunnen een quote zoeken die past bij hun boek. Of de kinderen kunnen een quote uit hun eigen boek halen die ze mooi vinden. Deze quotes kunnen de kinderen handletteren en ophangen in de klas.

Vergelijkbare artikelen