Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl

Goos keek Dummie verbouwereerd aan. ‘Bel je nou de dokter voor een recept voor pizza?’
‘Jij zegt recept is van dokter. Ik wil recept van pizza, maar zij gheeft niet!
– Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl –

Het verhaal

Klaas is binnenkort jarig, maar wat kunnen Goos en Dummie hem nou het beste geven?
Dan komen ze een winactie Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijltegen! Wie maakt de lekkerste, Nederlandse pizza?
Daar kunnen Goos en Dummie wel iets mee, dus bakken ze met z’n tweeën een heerlijke broccoli pizza met een speciaal Nederlands ingrediënt. Op Klaas z’n verjaardag komt het grote nieuws: Klaas heeft gewonnen met z’n Pizza broccolini Klaashi Maashi.

Hartstikke leuk, de beste pizza van Nederland… Maar die reis naar Rome die daarbij hoort, dat ziet Klaas niet zitten. Gelukkig lukt het Goos, Dummie en Alfonso (de eigenaar van de pizzeria) toch om Klaas om te praten en ze vertrekken naar Rome. Daar zijn ze toerist, kamperen ze op de camping met Klaas z’n Kampeerspullen van vroeger en beleven ze allerlei avonturen. Als Dummie erachter komt dat het mogelijk is dat de Koninginnesteen van zijn moeder in Rome is, is hij niet te stoppen. En die nieuwsgierige goede buur Herman, die ook nog eens journalist is, helpt ook niet echt.

Zou Dummie de steen vinden? En zou het Goos en Klaas lukken om Dummie’s geheim te bewaren in Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl?

Recensie

Wederom een hilarisch boek waar ik enorm van heb genoten. Door de bijzondere schrijfstijl van Tosca Menten komt Dummie helemaal tot leven. De ‘normale’ uitdrukkingen worden regelmatig door Dummie verdraaid met komische opmerkingen als gevolg.

Dit achtste deel, Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl,  neemt je mee door Rome, een plek die ik graag nog zou bezichtigen. Je leest over de beroemde plekken in Rome en geniet van Klaas zijn rijkunsten in het drukke, Italiaanse verkeer. Ik vind het knap hoe Tosca het verhaal zo levendig in Rome heeft kunnen schrijven. En deze foto’s van Dummie in Rome maken het nog levendiger. Van begin tot eind ben je geboeid en de spanning wordt hoog opgedreven tijdens Dummie’s zoektocht naar de Smaragd van de Nijl.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen
Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl zijn:

  • Lees bladzijde 17 ‘Joehoe! We zijn…‘ t/m bladzijde 18 ‘Het is for-maggi!‘ en/of bladzijde 21 ‘Dummie ging bij…‘ t/m ‘…smakelijk,’ zei Dummie.‘ voor. De Italiaanse taal wordt erg grappig als Dummie er niks van begrijpt. Komen er in jouw boek ook woorden uit een andere taal voor?
  • De plek waar dit verhaal zich afspeelt is in Polderdam en in Rome. Lees bladzijde 54 ‘Een uurtje later…‘ t/m bladzijde 58 ‘…ga je trouwen.‘ voor. Je leest wat er allemaal te zien is in Rome. Waar speelt jouw verhaal zich af? En wat is daar te zien?
  • Dat dit boek hilarisch is, dat is wel duidelijk. Lees bladzijde 74 ‘Tot zijn afgrijzen…‘ t/m bladzijde 76 ‘…een oude schat.‘ voor. Dummie verdraait de woorden weer eens, waardoor ik helemaal dubbel lig van het lachen. Welke woorden in jouw boek zijn hilarisch?
  • In Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl komen de hoofdpersonen op verschillende beroemde plekken. Zo komen ze bij het Colloseum (bladzijde 86 ‘We gaan eerst…‘t/m bladzijde 94 ‘…weer op straat.‘ en bij de Trevi fontein (bladzijde 94 ‘Hoe dichter ze…‘ t/m bladzijde 98 ‘…Oké, zuchtte Goos.‘). Welke beroemde plekken zitten er in jouw boek? Lees een stukje voor.
  • Bij deel 1 beschreef ik deze mini leesles al. Maar ook bij dit boek is hij zeer geschikt. Lees bladzijde 112 ‘Zal ik speuren…‘ t/m bladzijde 113 ‘…smakkie!’ grijnsde Herman.‘. Herman, de buurman van de camping, heeft zijn eigen scheldwoord bedacht. Welk scheldwoord kun jij voor jezelf of jouw hoofdpersoon bedenken?
  • Het boek zit ook vol geschiedenis over Rome en Egypte. Lees bladzijde 140 ‘Herman bracht hen…‘ t/m bladzijde 144 ‘…je eigenlijk niet?‘ voor. Zit er in jouw boek ook geschiedenis? Lees een stukje voor.
  • In alle delen lees je over het grote geheim van Dummie de mummie. Zou het geheim van Dummie nu uitkomen? Lees bladzijde 277 ‘‘Maar die steen…’‘ t/m bladzijde 282 ‘…gezicht…’ Herman zweeg.‘ voor. Zit er in jouw boek ook een groot geheim, wat echt niet uit mag komen? Vertel erover en lees een stukje voor.
  • Lees bladzijde 293 ‘Ten slotte…‘ t/m bladzijde 294 ‘…hen te tekenen.‘ voor. Dit is een lief moment. Als lezer kun je helemaal wegsmelten bij de romantiek. Zit er ook zo’n moment in jouw boek?

Overige lesideeën

  • Dummie de mummie en de smaragd van de NijlIn Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl maken Dummie en Goos hun eigen pizza. Lees bladzijde 27 ‘Een uurtje later…‘ t/m bladzijde 32 ‘…zei hij tevreden.‘ Ik ben vooral benieuwd naar de favoriete pizza’s van de kinderen.

Laat ze hun eigen pizza ontwerpen met met Pizza ontwerpen.

Misschien ook leuk om ze de pizza’s zelf thuis (of op school) te laten maken en proeven.

 

 

  • Dummie de mummieIn het boek komen verschillende spreekwoorden aan bod. Dummie weet hier wel raad mee. Hij verandert de ene uitspraak na de andere. Een leuke introductie om met kinderen aan de slag te gaan om moderne spreekwoorden te bedenken. Hoe je dit kunt doen, vertel ik je in deze lesvoorbereiding:


Les spreekwoorden ontwerpen

Andere delen

Eerder schreef ik ideeën bij

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen