Echte duiven vangen boeven

‘De duiven vinden dat hij gewoon duif moet zijn.
‘ECHTE DUIVEN DOEN DUIVENDINGEN!”

Echte duiven vangen boeven –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Echte duiven vangen boeven

Rots is een duif en niet zomaar een duif, maar een duif die zich enorm goed kan vermommen. Daar kun je als duif op de boerderij natuurlijk helemaal niks mee. Op een dag verschijnt de oude duif Grootkopper. Hij is een team duiven aan het samenstellen waarmee hij boeven kan vangen. Hiervoor zoekt hij nog een duif die een kei is in VERMOMMEN.

In het eerste deel ‘Het grote kruimelraadsel’ vertrekt Rots samen met Grootkopper naar de grote stad. In het park is iets vreemds aan de hand: alle broodkruimels zijn weg. Hoe komt het dat de broodkruimels weg zijn? Kunnen de Echte Duiven dit oplossen?

In het tweede deel ‘ De vleermuisvanger‘ gaan de Echte Duiven op zoek naar de vleermuisvanger. Zal het ze lukken om de ontvoerder te ontmaskeren?

En in het derde deel ‘Gevaar op de eetmarkt‘ wordt de eetmarkt bedreigt met een stinkbom. Als het stinkt dan verdwijnen de mensen en dan zullen er geen kruimels meer zijn. Lukt het de Echte Duiven om te voorkomen dat de stinkbom af gaat?

Recensie

Toen ik het persbericht van dit boek ontving zag ik gelijk dat ik dit boek graag wilde lezen. Het ziet er kleurrijk en vrolijk uit. Ook zagen de illustraties van Ben Wood er grappig uit. En niets bleek minder waar!

Van begin tot eind is dit boek gevuld met illustraties, speelse stukken tekst en grappige situaties. Het boek leest gemakkelijk weg met weinig tekst per bladzijde. Het boek bestaat uit 3 delen, waardoor het verhaal niet langdradig wordt. Echte duiven vangen boeven is een echte aanrader voor kinderen in de bovenbouw die lezen moeilijk vinden.

Ik kan dit boek aanraden aan kinderen vanaf groep 5 en aan kinderen die lezen moeilijk vinden in groep 7-8.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Echte duiven vangen boeven

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Echte duiven vangen boeven zijn: 

Deel 1 Het grote kruimelraadsel

 • Bespreek ter introductie de vraag op bladzijde 3. Welk van deze dieren is een duif?
 •  Lees bladzijde 1 ‘Mjam! Mjam!…‘ t/m bladzijde 9 ‘…zin in heeft!’ voor. Doe jij wel eens iets waar anderen een (vervelende) mening over hebben?
  Leesvraag: Over welke gebeurtenissen in jouw boek heb jij een mening? Deel die mening met ons.
 • Bijnamen. Lees bladzijde 22 ‘Op dat moment…‘ t/m bladzijde 27 ‘…bijnamen te bedenken.‘ voor. Heb jij een bijnaam?
  Leesvraag: Welke bijnamen kom je in jouw boek tegen?
 • Superkracht. Lees het verhaal voor t/m bladzijde 47 ‘…voor zijn superkracht.‘ Heb jij een superkracht? Waar ben je goed in?
  Leesvraag: Spelen superkrachten een rol in jouw boek?

Deel 2 De vleermuisvanger

 • Het boek staat vol met tekeningen. Laat enkele bladzijden zien.
  Leesvraag: Welke rol spelen illustraties in jouw boek?
 • Rots vermomt zich graag. Lees bladzijde 86 ‘Rots en Tuimelaar…‘ t/m bladzijde 101 ‘…een vleermuis!‘ voor. Vermom jij je wel eens? Wat is jouw favoriete vermomming?
  Leesvraag: Speelt vermomming een rol in jouw boek? Vertel hierover.
 • De hoofdpersonen in dit boek zijn duiven.  Lees bladzijde 135 ‘Rots beent naar…‘ t/m bladzijde 137 ‘…ver-roekoe-lijk!‘ voor. De woorden zoals ver-roekoe-lijk passen goed bij duiven.
  Leesvraag: Welke woorden zijn aangepast zodat ze bij jouw personage passen?

Deel 3 Gevaar op de eetmarkt

 • De toekomst wordt voorspeld. Lees bladzijde 151 ‘Plots horen de…‘ t/m bladzijde 157 ‘…om de hoek.‘ voor.
  Leesvraag: Voorspel de toekomst van jouw personage. Schrijft dit ergens op. Controleer later of je gelijk had.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Echte duiven vangen boeven.

Overige ideeën

 • Organiseer zelf een crime scene waarin niet de broodkruimels, maar alle boeken verdwenen zijn.

Bekijk voor de uitwerking hiervan ook Olle en de boekenvloek.

 • Laat bladzijde 52/53 zien. Teken nu zelf een reusachtig dier dat uit allemaal kleinere dieren bestaat.
 • Oorzaak-gevolg. Dikbek en Megavleer willen de eetmarkt voor zichzelf, dus bedenken ze dat ze met een stinkbom de mensen weg kunnen jagen. Maar als ze een stinkbom los laten, zullen er geen mensen zijn en dan zal er vanzelf geen eten meer zijn.
  Geef een oorzaak en laat de kinderen de gevolgen hiervan bedenken. Voorbeelden van oorzaken zijn bijvoorbeeld: een stinkbom op een eetmarkt, een muis die aan een stroomkabel knabbelt, etc.

Andere delen

De laatste twee bladzijden maken je erg nieuwsgierig naar deel 2 ‘Echte duiven verslinden gevaar‘ welke in maart 2019 uitkomt.

Terwijl de ECHTE DUIVEN genieten van hun worst, zit een andere boef niet stil. Er schiet een schim over de verlaten MARKT en hij steelt alle boter die hij van vinden. Dan verdwijnt hij in het donker. Hij fluistert gemeen: ‘Hiermee ga ik een hoop vogels het leven ZUUR MAKEN!’

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen