Echte duiven verslinden gevaar

[DOOR LINDA] ‘Duiven krijgen het warm van takjes, vanbinnen en vanbuiten. Zoals wanneer je warme chocolademelk drinkt of bij oma op schoot kruipt.
– Echte duiven verslinden gevaar –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Echte duiven verslinden gevaarHet boek bestaat uit drie delen, met een eigen verhaal: 1. De vogel in de fles, 2. Struisvogel vrij en 3. Meneer Pastei. Aan het eind van het hoofdstuk wordt het volgende hoofdstuk ingeleid met een overgangspagina.

In het eerste verhaal vindt Rots een vogel in een fles. Hij haalt de anderen en samen gaan ze op onderzoek uit. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze nog meer flessen met vogels erin. Zal het ze lukken het mysterie te ontrafelen?

In het tweede verhaal is er een gevaarlijke struisvogel ontsnapt. De echte duiven vinden het heel spannend, ze zijn bang voor de struisvogel, maar ze gaan hem toch zoeken. De struisvogel overvalt ze met een val en weet te ontsnappen. Zal het de echte duiven lukken om de struisvogel te vinden en te vangen?

In het derde verhaal is Rots de enige die het gevaar kan bestrijden. Zijn vrienden zijn door Strohals naar verschillende plekken op de wereld gebracht. Rots ontdekt dat Strohals nu mensen probeert te helpen met hun problemen, maar dat het helemaal mis gaat. Allebei gaan ze op zoek naar de jonge merels die zijn verdwenen. Helaas vangt meneer Pastei ze en wil hij pasteitjes van ze maken. Zal het Rots en Strohals lukken om te ontsnappen en de kleine merels te bevrijden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

De kaft ziet er aantrekkelijk en kleurrijk uit. Dit maakt dat ik direct benieuwd ben naar het verhaal. Het boek is speels vormgegeven, met veel grappige illustraties. In de drie avonturen zit veel humor en het boek leest makkelijk weg. Hierdoor is het boek ook erg geschikt voor kinderen in groep 7 en 8, die lezen nog moeilijk vinden.

Het taalgebruik is aangepast op duiven. Met uitspraken als: ‘Roe-cool!’ en ‘Roe-ken maar van yes!’. Dit is erg leuk gedaan.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Echte duiven vangen boeven

Ideeën mini leeslessen Echte duiven verslinden gevaar

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Echte duiven verslinden gevaar zijn:

 • De ECHTE DUIVEN gaan in droger om hun veren op te doffen. Hierdoor gaan ze er beter uitzien. Mensen kunnen zich opdoffen door hun haren mooi te maken en make-up op te doen. Lees bladzijde 13 ‘Tot de andere…‘ t/m bladzijde 14 ‘…op te doffen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zich op gaat doffen?
 • Strohals steelt spullen van anderen zodat hij er dingen mee kan uitvinden en daarmee andere vogels kan helpen. Lees bladzijde 27 ‘Ineens staat er…‘ t/m bladzijde 30 ‘…wijst. Rots bloost.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die iets steelt?
 • Rode vos stopt vogels in flessen omdat het moet van de baas. Lees bladzijde 44 ‘Plots galmt er…‘ t/m bladzijde 49 ‘…de baas is.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die iets doet omdat het van een ander moet?
 • Strutto wil wraak nemen op Grootkropper en daarom neemt hij de ECHTE DUIVEN gevangen. Lees bladzijde 115 ‘En grootkopper begint…‘ t/m bladzijde 119 ‘…een vriend is.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die wraak neemt?
 • Rots voelt zich heel alleen en hij mist zijn vrienden. Lees bladzijde 192 ‘Rots schudt zijn…‘ t/m bladzijde 193 ‘…ooit hebt gezien.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zich alleen voelt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Echte duiven verslinden gevaar.

Overige ideeën

 • Vogel in de fles: Laat de afbeelding op bladzijde 15 en 42/43 zien. Er zijn vogels gevangen genomen in een fles. Je gaat zelf een vogel in een fles maken. Let er bij het maken goed op dat je de vogel daarna nog in de fles moet kunnen stoppen. In het filmpje uitleg over hoe dit bij een bootje wordt gedaan.
 • Creatief met taal: In het boek is het taalgebruik aangepast naar duiven, met uitspraken als ‘Roe-cool!’ en ‘Roe-ken maar van yes!’. Kun jij zelf ook uitspraken bedenken die erg goed passen bij de ECHTE DUIVEN?

Bekijk ook: De verschrikkelijke Meneer Gom en de peperkoekmiljonair

Andere delen


In het boek wordt deel 3 al aangekondigd:

Maar… De echte duiven zijn niet alleen. Ze weten niet wat hen te wachten staat. Een gier! Hoe dit afloopt, lees je in ECHTE DUIVEN deel 3.’

Vergelijkbare artikelen