Eén eenhoorn, alsjeblieft!

Eén eenhoorn, alsjeblieft!’ Daan legt zijn tien muntjes op de toonbank.
De man kijkt heel verbaasd. ‘Een… eenhoorn?’
Daan knikt naar de man. ‘Ja, Eén eenhoorn.’
– Eén eenhoorn, alsjeblieft! –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1.

Het verhaal

Daan heeft flink gespaard en hij heeft eindelijk genoeg geld bij elkaar om een eenhoorn te kopen! Zijn vriendjes weten niet wat ze horen en beginnen te rollen van het lachen. Daan laat zich niet van de wijs brengen en droomt hardop over alle dingen die hij samen met zijn eenhoorn zal gaan doen.

Daarna gaan Daan en zijn vrienden op pad naar de dierenwinkel, want daar koop je immers een eenhoorn toch? Hoe zal de meneer in de dierenwinkel reageren? Zal die net zo hard lachen als de vrienden van Daan? Of kan Daan echt een eenhoorn kopen?

Eén eenhoorn, alsjeblieft!

Benieuwd naar Eén eenhoorn, alsjeblieft? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik ben, net als vele kinderen op dit moment, dol op unicorns. Die prachtige, kleurrijke eenhoorns die je tegenwoordig overal ziet passen heel goed bij mijn liefde voor alle kleuren van de regenboog. Mede daarom, maar vooral door de prachtige illustraties, was ik helemaal verkocht toen dit boek uit kwam.

Eén eenhoorn, alsjeblieft!

Mark Janssen is een geweldige illustrator met een unieke tekenstijl. De illustraties van de eenhoorn zijn speels, kleurrijk en magisch.

 

Het verhaal is simpel maar doeltreffend: Daan wil een eenhoorn en die koopt hij. Ik durf te wedden dat veel kinderen hier alleen maar van kunnen dromen.

 

Ik kan dit boek erg aanraden om voor te lezen in de kleuterklas. Ik was erg nieuwsgierig naar de reacties van de kleuterklas bij ons op school en vroeg mijn collega of ik voor mocht komen lezen. Dat vonden de kleuters wel een leuk idee! Vooraf vroeg ik de kinderen of ze wisten hoe een eenhoorn eruit ziet? Dat wisten ze wel: met 2 nekken, één lang en één kort, met gekleurde haren, met poten… En toen kwam een kenner aan het woord: een soort paard met een hoorn.

Eén eenhoorn, alsjeblieft!

De kinderen hadden tijdens het lezen toch echt wel door dat je niet zomaar een eenhoorn kunt kopen. De verwachting was dus ook groot dat de verkoper zou gaan lachen en zou vertellen dat dat niet kon. Ze keken hun ogen ook uit toen er wel een eenhoorn te koop was! Toen ik ze naderhand vertelde dat die eenhoornvissen wel bestaan, zag je toch een aantal kinderen twijfelen.

Ik kan Eén eenhoorn, alsjeblieft! ook aanraden om voor te lezen in hogere klassen. Eenhoorns zijn geschikt voor alle leeftijden!

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Eén eenhoorn, alsjeblieft!

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Eén eenhoorn, alsjeblieft! interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen:

 • Wat is een eenhoorn?
 • Hoe ziet een eenhoorn eruit?
  Laat daarna de kaft zien. Komt het overeen met wat de kinderen bedacht hebben?

Tijdens het lezen:

 • Waar kun je een eenhoorn kopen?
 • Kan Daan echt een eenhoorn kopen?
 • Hoe ziet een eenhoornvis eruit? Bestaan die echt?
 • Hoe zal de verkoper in de dierenwinkel reageren?

Na het lezen:

 • Zou jij een eenhoorn als huisdier willen?
 • Wat zou je met een eenhoorn doen?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

 • Met behulp van een tekening: fluwelen manen, kleuren van de regenboog, lange hoorn, eenhoornvissen, etalage.
 • Uitleggen met andere woorden: gespaarde muntjes, spreekbeurt, heelal.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Eén eenhoorn, alsjeblieft!

Overige ideeën

 • Ik ben dol op de kleuren van de regenboog. De eenhoorn uit Eén eenhoorn, alsjeblieft! ziet er ook prachtig uit met al de kleuren van de regenboog. Hiermee kun je allerlei leuke ideeën bedenken:
  – Laat elke dag/week een andere kleur centraal staan. Hebben de kinderen voorwerpen die bij deze kleur passen? Aan het einde vormen deze kleuren samen een regenboog.
  – Sorteer de voorwerpen (bijvoorbeeld flessendoppen, kralen, legoblokken, etc.) op kleur. Gebruik hiervoor eventueel een venndiagram. Denk bijvoorbeeld aan rood in de ene hoepel, geel in de andere hoepel en oranje in het overlappende stuk. Of gebruik dit werkblad: werkblad venndiagram.
  Eén eenhoorn, alsjeblieft!– Meng kleuren door elkaar. Spuit scheerschuim op een placemat en laat kinderen met een wattenstaafje met verf hierin tekenen. Wat gebeurt er met de kleuren?
  – Maak de regenboog na met stukjes papier of propjes van crepe papier zoals dit voorbeeld.
 • Teken jouw eenhoorn. Hoe ziet die eruit? Gebruik eventueel dit blad met een regenboogachtergrond: Teken jouw eenhoorn. Zijn de kinderen toe aan een stappenplan? Gebruik dan bijvoorbeeld dit voorbeeld of dit voorbeeld.
  Eén eenhoorn, alsjeblieft!
 • Met behulp van kralenplank.paboforum.nl ontwierp ik een Kralenplank Eén eenhoorn, alsjeblieft!.
  Eén eenhoorn, alsjeblieft!
 • Richt een hoek in tot dierenwinkel met bijzondere dieren. Hier kunnen de kinderen een eenhoorn kopen, maar misschien nog wel meer fantasiedieren? Kunnen de kinderen tekeningen maken van deze prachtige dieren zodat iedereen weet wat er te koop is?
 • Speel het verhaal na. Laat drie kinderen op pad gaan naar de dierenwinkel om een eenhoorn te kopen. Hoe reageert de verkoper?
 • Deel een aantal oudste kleuters in in tweetallen. Lees per tweetal een stukje verhaal voor waarbij zij een plaat tekenen. Neem daarna de verschillende platen in. Kunnen de kinderen de zelfgemaakte platen op volgorde leggen? Kunnen ze het verhaal nu ook nog navertellen aan de klas?
 • Bekijk allerlei leuke activiteiten rondom unicorns op mijn Pinterestbord.

Vergelijkbare artikelen