Een indiaan als jij en ik (Kerntitel KBW18)

[DOOR LINDA] ‘Veren zijn voor indianen heel belangrijk.
Vooral de veren van roofvogels.
Je krijgt er één als je een heldhaftige daad hebt verricht.

– Een indiaan als jij en ik –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5.

Het verhaal

Een indiaan als jij en ikBoaz is gek op indianen en alles wat daarmee te maken heeft. Vrienden heeft hij niet, maar dat mag zijn moeder niet weten dus bedenkt hij vrienden. In zijn klas komt een nieuw meisje, een echte indiaan. Ze zit naast Boaz en samen maken ze een werkstuk over de leuke kanten van de Maya’s.

Als Boaz samen met zijn ouders een gesprek op school heeft, over het overslaan van een klas, wordt hij heel erg boos en vlucht de duinen in. Komt dit nog goed?

Recensie

Dit boek is geselecteerd als kerntitel van de Kinderboekenweek 2018 over vriendschap. In dit boek vol grapjes komen verschillende aspecten van vriendschap naar voren. Zo is er vriendschap met een paard en natuurlijk de vriendschap met het nieuwe meisje in zijn klas. Al vind ik wel dat de beschrijving van wat Boaz voelt voor Aïsha, meer weg heeft van verliefd zijn. In het verhaal wordt niet duidelijk of Aïsha hetzelfde voelt voor Boaz.

In rode kaders, naast de tekst, staan leuke weetjes die passen bij het verhaal. Deze weetjes gaan vooral over indianen. In het boek worden alleen de kleuren rood, wit en zwart gebruikt. Soms is de bladzijde rood of zwart, in plaats van wit.

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5. Al vraag ik mij wel af of zij dit boek door de vormgeving snel uit zichzelf zullen kiezen, wellicht heeft het wat stimulatie van de leerkracht nodig.

Met dank aan uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de lokale boekhandel of hier:

Ideeën mini leeslessen Een indiaan als jij en ik

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Een indiaan als jij en ik zijn: 

 • Lees bladzijde 11 ‘Boaz houdt van…‘ t/m ‘…van het pleintje.‘ voor. Boaz heeft vrienden verzonnen om zijn moeder gerust te stellen. Heb jij weleens vrienden verzonnen?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die vrienden heeft verzonnen?
 • Lees bladzijde 13 ‘Indianen zien er…‘ t/m ‘…heldenmoed voor nodig.‘ voor. Bij indianen krijg je een veer als je een heldendaad hebt verricht.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek die een veer verdiend?
 • Lees op bladzijde 22 ‘Boaz mist wel…‘ t/m bladzijde 23 ‘…wel eens iets.‘ voor. Boaz mist weleens dingen omdat hij weg zit te dromen. Gebeurt dit jou ook weleens?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die dingen mist omdat hij zit te dromen?
 • Lees op bladzijde 35 ‘Juf Annet was…‘ t/m bladzijde 37 ‘…wil dit echt.‘ voor. Boaz kiest voor vriendschap in plaats van voor zijn eigen ontwikkeling.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die vrienden voor alles stelt?
 • Lees op bladzijde 35 ‘Het leek alsof…‘ t/m bladzijde 38 ‘…was hij weggerend.‘ voor. Boaz is heel erg boos geworden. Ben jij weleens zo boos geweest?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die heel erg boos wordt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Een indiaan als jij en ik.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Lees op bladzijde 112 ‘Als papa thuiskomt…‘ t/m bladzijde 114 ‘…op de rekentijgers.‘ voor. Boaz legt uit hoe belangrijk Aïsha voor hem is en waarom hij waarschijnlijk heel belangrijk voor haar is. Schrijf een verhaal waarin je duidelijk maakt hoe belangrijk je beste vriend voor jou is en jij voor hem.
  Een indiaan als jij en ik
 • Muurkrant: Lees op bladzijde 112 ‘Als papa thuiskomt…‘ t/m bladzijde 114 ‘…op de rekentijgers.‘ voor. Boaz legt uit hoe belangrijk Aïsha voor hem is en waarom hij waarschijnlijk heel belangrijk voor haar is. Maak een muurkrant over vriendschap. Wat is vriendschap en waaraan kun je nou een echte vriend herkennen? Tijdens deze opdracht werk je samen met iemand waar je nog niet vaak mee hebt samengewerkt.
 • Bekijk de lesideeën die Juf Maike bij dit boek bedacht hier.

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2018? Lees dan hier verder.

Of bekijk de kerntitels voor groep 5-6 hieronder:

Andere boeken voor groep 5-6 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen