Een jongen met de naam Kerstmis

‘Geloof je in onmogelijke dingen? Dan is dit boek echt wat voor jou.’
– Een jongen met de naam Kerstmis –

Ben je hier terecht gekomen via de blogtour 24 days till Christmas? Onderaan dit blog vind je meer informatie over het vervolg van de blogtour. 

Het verhaal

Een jongen met de naam Kerstmis

Nikolas woont samen met zijn vader Joel in een klein hutje in het bos. Zijn moeder is overleden en het enige wat hij nog van haar heeft is een zelfgemaakte knolraappop. Samen zijn Joel en Nikolas gelukkig, ook al hebben ze weinig.

Als zijn vader een aanbod krijgt om op zoek te gaan naar het magische dorp Elfhelm besluit zijn vader op reis te gaan om de Elfenstad te ontdekken. In opdracht van de koning gaat Joel samen met een groep andere mannen op zoek naar Elfhelm. Hij laat Nikolas achter bij tante Carlotta, een vreselijke vrouw die Nikolas erg slecht behandelt.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Meer over Een jongen met de naam Kerstmis vertel ik je in dit filmpje:

Recensie

Ik ben zelf dol op Kerstmis. Alleen de titel al Een jongen met de naam Kerstmis, maakte dat ik erg uitkeek naar dit boek. Het verhaal, waarin je stukje bij beetje de Kerstman leert kennen, neemt je mee in de magie van Kerstmis.

Een jongen met de naam Kerstmis

De prachtige illustraties van Chris Mould geven je een bijzonder beeld bij dit verhaal. Zoals hiernaast, waar je Blitzen ter redding ziet komen als Nikolas in de problemen zit.

De hilarische beschrijvingen van Matt Haig zoals ‘Nou ja, Nikolas mocht graag denken dat Miika meeluisterde, maar eigenlijk fantaseerde het muisje alleen maar over kaas.‘ (blz. 28/29) maken je aan het lachen. Juist rondom Kerstmis, waarbij we allemaal op zoek zijn naar de kerstgedachte, kan dit bijzondere boek jou de kerstgedachte brengen. De boodschap van het verhaal is dan ook dat we allemaal goed zijn van binnen en dit vooral moeten laten zien.

Na Een jongen met de naam Kerstmis zelf gelezen te hebben, heb ik het voorgelezen in de klas. Het was even aanpoten om dit boek van 253 bladzijden in 3 weken uit te krijgen, maar de kinderen hingen aan mijn lippen en genoten keer op keer weer van deze voorleesmomenten. Ik kan het boek erg aanraden, vooral in het donker bij de kerstboom met een openhaard op de achtergrond.

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit magische recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen bij Een jongen met de naam Kerstmis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Een jongen met de naam Kerstmis zijn:

 • Waar het verhaal zich af speelt, helpt vaak bij de beeldvorming. Lees bladzijde 20 ‘Hij had geen…‘ t/m bladzijde 22 ‘…draaide zich om.‘ voor. Het verhaal speelt zich dus af in Finland. Laat eventueel ook de illustratie van de kaart op blz. 66 zien.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af? Lees een stukje voor waaruit dit blijkt.
 • De stukjes over Miika en kaas zijn hilarisch. Als je die goed voorleest, krijg je de klas zo in een deuk. Lees bladzijde 28 ‘Bedtijd was het…‘ t/m bladzijde 30 ‘…dat ik erin geloof.‘ voor.
  Leesvraag: Welk stuk uit jouw boek is hilarisch? Lees een stukje voor.
 • Op sommige momenten hingen de kinderen echt aan mijn lippen. Met de juiste intonatie en stemmen is dit stuk echt een aanrader. Lees bladzijde 138 ‘De griezelige gedachte…‘ t/m bladzijde 150 ‘…zijn los geknalde oogbol.‘ voor.
  Leesvraag: In welk stuk van jouw boek kun jij met stemmetjes het verhaal voorlezen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Een jongen met de naam Kerstmis.

Overige lesideeën

 • Voer een gesprek over cadeautjes geven. Lees bladzijde 17 ‘Nikolas was een…‘ t/m ‘…er het beste van.‘  voor. Waarom zou Nikolas toch gelukkig kunnen zijn, terwijl dat zijn enige cadeautjes zijn? Welke cadeaus zou jij kunnen missen? Zou jij gelukkig zijn met maar 2 cadeaus in je hele leven?
 • Maak zelf een prachtige zwart wit illustratie zoals de illustraties van Chris Mould. Bekijk hier allerlei illustraties uit Een jongen met de naam Kerstmis. Op mijn Pinterestbord geef ik je allerlei ideeën rondom dit boek en met name voor zwart wit tekeningen.
 • Schrijf zelf een pagina uit het ‘Sneeuwdagblad‘ vol met gelukkig nieuws. Gebruik daarvoor dit kant en klare Sneeuwdagblad. Mocht je dit dagblad gebruiken, dan zou ik het leuk vinden om foto’s te ontvangen van jullie gelukkige nieuws. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.Een jongen met de naam Kerstmis
 • Stelopdracht: Wat is jouw kerstgedachte? Schrijf die hier op.Een jongen met de naam Kerstmis
 • In het boek komen verschillende lijstjes voor. Maak zelf een lijstje rondom Kerstmis. Wat maakt jouw Kerstmis geslaagd? Hoe wordt je vrolijk tijdens Kerstmis? Wat kun jij doen om je goed te voelen tijdens Kerstmis? Of bedenk zelf een origineel lijstje.Een jongen met de naam Kerstmis

Bekijk ook: De Kerstmisaurus

Andere delen

The girl who saved christmas

In januari 2016 is het Engelse vervolg The girl who saved christmas uitgekomen. Het Nederlandse vervolg is helaas nog niet uit, maar wie weet komt dit de komende jaren nog.

In januari 2017 is het derde deel Father Christmas and me uitgekomen.

24 days till Christmas

Ik doe mee aan de bloghop 24 days till Christmas. Elke dag komt er een blog online met inspiratie op het gebied van kerstmis. Dit kunnen bijvoorbeeld gerechten zijn of creatieve tips waar je mee aan de slag kunt.

In het blog van gisteren (9-12-2020) vind je een hele leuke DIY, namelijk het maken van een kerstboompje van oude kranten. Super leuk om in de klas uit te voeren. Elsarblog.nl is van Inge en Elsa, twee enthousiaste dames die bloggen over van alles. De moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Ben je benieuwd naar de andere blogs? Check dan vooral de foto hieronder!

Blogtour 25 days till Christmas

Voor nu stuur ik je door naar het volgende blog door -> vrouwenpower.nl. Zij heeft een blog klaar staan met een kerstverhaal waar je zelf mag beslissen hoe het afloopt, hoe leuk is dat! Te bewonderen vanaf 11 december.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen