Een vriendje voor altijd (Kerntitel KBW18)

Uiteindelijk komen ze tot de volgende conclusie: vriendschap is vriendschap.
En, verzonnen of niet, elke vriendschap luistert naar dezelfde wetten.
– Een vriendje voor altijd –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 3 en om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Een vriendje voor altijdMattie is een verzonnen vriendje. Het is niet makkelijk om een verzonnen vriendje te zijn. Je moet altijd maar wachten tot iemand jou verzint. En als je dan eindelijk een vriendje hebt, maar die krijgt een echt vriendje, dan verdwijn je vanzelf weer en ben je weer helemaal alleen.

Mattie droomt van een echte vriend. Zo een die dezelfde dingen leuk vindt als hij en op een dag bedenkt Sam hem. Ze worden de beste vrienden en Mattie vreest de dag dat Sam hem zal vergeten. Op een dag vertelt Sam over zijn nieuwe vriendin… Hij heeft haar op school leren kennen en gaat de hele dag met haar spelen. Mattie voelt zichzelf al verdwijnen… Zal dit het einde zijn?

Recensie

Wat een prachtig boek is dit. Het geeft diepgang over verzonnen vriendjes, het geeft luchtigheid over de verzonnen wereld en het vertelt heel erg mooi over het idee achter vriendschap. Want vriendschap is vriendschap, of dit nou met een echte of een verzonnen vriend is.

Ik wil ook even stil staan bij de bijzondere illustraties van Olivier keffers. Ze zijn simpel zwart wit met een beetje kleur en spreken boekdelen. Het is bijzonder hoe Olivier keffers het verhaal aanvult of bijna vertelt.

Een vriendje voor altijd is kerntitel groep 3/4 tijdens de Kinderboekenweek 2018 met het thema vriendschap, kom erbij! En ik kan iedereen aanraden om dit boek te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek. Al is het maar om voor te lezen in de klas en daarna te praten over wat vriendschap voor jou is.

Ik leende dit boek van Uitgeverij de Fontein uit onze schoolbibliotheek.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de lokale boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Een vriendje voor altijd

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Een vriendje voor altijd zijn: 

 • Dit boek is een kerntitel voor groep 3/4 en leent zich er erg goed voor om vooraf wat vragen over dit boek te stellen. Vragen zoals:
  * Wat zie je op de kaft?
  * Hoe zou het komen dat het ene jongetje uit stipjes bestaat en het andere uit duidelijke lijnen?
  * Een vriendje voor altijd, hoe werkt dat? Hoe weet je dat een vriendje voor altijd is?
 • Lees bladzijde 2 ‘Hoofdpijn doet zeer…‘ t/m ‘…vriendje tot leven roepen.‘ voor. Hoe vind jij het om alleen te zijn?
  Leesvraag: Is de hoofdpersoon in jouw boek alleen of heeft hij/zij vrienden?
 • Waar droom jij over? Lees bladzijde 13 ‘Mattie is blij…‘ t/m bladzijde 14 ‘…Matties droom eruit.‘ voor en vraag de kinderen waar zij over dromen.
  Leesvraag: Waar droomt jouw hoofdpersoon over? Of waar zou jij over dromen als jij jouw hoofdpersoon was?
 • Soms komen er andere boeken in een boek voor. Lees bladzijde 17 ‘Nog nooit heeft…‘ t/m ‘…hij in paniek.‘ voor.
  Leesvraag: Welke andere boeken komen er in jouw boek voor?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Een vriendje voor altijd.

Overige ideeën

 • Lees bladzijde 2 ‘Hoofdpijn doet zeer…‘ t/m bladzijde 4 ‘…een nodig hebt.‘ voor. Hoe zou een verzonnen vriendje eruit zien? Teken jouw verzonnen vriendje! Hoe ziet die eruit?
 • Samen met een (verzonnen) vriendje kun je leuke dingen doen. Lees bladzijde 7 ‘Mattie vindt het…‘ t/m bladzijde 9 ‘…zonder te klagen.‘ voor. Wat zou jij met jouw verzonnen vriendje doen? Maak er een stripverhaal van. Gebruik daarvoor dit format: Teken jouw stripverhaal.
  Kik loopt voorop
 • Hou een groepsgesprek nadat je bladzijde 19 ‘Elke ochtend is…‘ t/m bladzijde 24 ‘…één beste vriend.‘ voorgelezen hebt. Is er maar plek voor 1 beste vriend?
  Vraag eventueel ook aan welke ‘wetten’ een vriendschap moet voldoen?

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2018? Lees dan hier verder.

Of bekijk de kerntitels voor groep 3-4 hieronder:

Andere boeken voor groep 3-4 over vriendschap

Vergelijkbare artikelen