Eerste leespret voor meisjes

Het verhaal

In Eerste leespret voor meisjes zijn 4 verschillende verhalen over Lies te vinden. Lies is Eerste leespreteen prinses. Zij woont in slot fijn samen met haar vader Jan drie en de kok. In de verhalen beleeft Lies allerlei avonturen. Zo wil zij haar prins op het witte paard ontmoeten en komt ze een kikker tegen die beweert dat hij een prins is. Ze hoeft hem alleen maar te zoenen… In een ander verhaal gaat haar vader op zoek naar een vrouw. Lies ontdekt hoe vreselijk de nieuwe vrouw en haar dochter zijn. Of zou het maar een droom zijn…

Deze vier verhalen zijn echte leespret voor die kinderen die weg zijn van prinsessen. Het is een goed leesbaar boek voor kinderen die zelfstandig kunnen lezen op AVI M3 of E3 niveau. De vier verhalen kunnen los van elkaar gelezen worden. In elk verhaal zitten nog verschillende hoofdstukken van enkele bladzijden, welke het verhaal goed in stukjes verdelen voor de beginnende lezers.

Ideeën mini leeslessen Eerste leespret voor meisjes

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Eerste leespret voor meisjes zijn:

Dit boek heeft geen bladzijdenummers, hopelijk is het zo ook duidelijk:

  • Lees de eerste 4 blz. ‘Dit is Lies…’ t/m ‘…en ze lust geen kaas.’ van het boek voor. Dit is een soort introductie van het boek. Nu weet je dat Lies de hoofdpersoon en dat haar vader koning Jan Drie is. Wie is de hoofdpersoon uit jouw boek?
  • Lees de 2e blz. van hoofdstuk 5 ‘Nee, zegt het beest.’ t/m ‘mjam…’ voor. Dit beest eet vuil en groeit daardoor. Dat is iets wat verzonnen is en niet in het echt kan gebeuren. Zijn er in jouw boek ook verzonnen stukjes die niet in het echt kunnen gebeuren?
  • Lees van verhaal 2 ‘Een kus van de pad’ hoofdstuk 1 en 2 voor tot ‘net als die van jou…’. Lies moet hier een moeilijke keuze maken. Wat zou jij doen? Zou jij de kikker zoenen? Wat zou jouw hoofdpersoon doen? Wat denk je dat Lies zal gaan doen?
  • Lees hoofdstuk 1 van verhaal 3 ‘Een zus voor Lies’ voor. Jan Drie voelt zich niet zo goed. Hoe voelt jouw hoofdpersoon zijn?
  • Lees hoofdstuk 6 van verhaal 3 ‘Een zus voor Lies’ voor. Door wat hier gebeurt, voelt Lies zich erg verdrietig. Ik als lezer vind dit zielig voor Lies. Lees nu in jouw boek. Hoe voelt de hoofdpersoon zich? Hoe voel jij je als je dat stuk leest?
  • Lees hoofdstuk 3 uit verhaal 4 voor. Een draak, daar zijn ze in dit boek wel bang voor. Zijn ze in jouw boek ergens bang voor?

Overige lesideeën:

  • Lees de eerste blz. uit hoofdstuk 3 van het verhaal ‘Lies ruimt niet graag op’ voor tot aan ‘Heb jij dat ook?’. Voer een gesprek met de klas over opruimen en hoe de kinderen dat doen. Hoe zou Lies opruimen als prinses? Lees daarna de rest van hoofdstuk 3 voor.
  • Verhaal 1 ‘Lies ruimt niet graag op’ is erg leuk om voor te lezen voorafgaand aan een schoonmaak(mid)dag. Hiermee komt het gesprek op gang en begrijpen kinderen dat afval verstoppen/buiten neer gooien niet de beste oplossing is.

Andere boeken voor beginnende lezers:

Vergelijkbare artikelen