[DOOR LINDA] ‘De meeste Egyptenaren, jong én oud, werkten als boer op het land. Anderen waren vakkundige ambachtslui die zowel gewone huizen als de indrukwekkende tempels en piramides die er vandaag nog staan, bouwden. Als de Nijl niet elk jaar was overstroomd, hadden de Egyptenaren niet kunnen overleven: het woestijnklimaat was te heet en te droog.
Maar de overstromingen doorweekten de droge grond en lieten een rijke aarde achter, waarop gewassen konden groeien en dieren konden worden gehouden. De oude Egyptenaren gebruikten als eersten een ploeg door dieren getrokken om de grond los te maken na de overstromingen. Zo kon er worden gezaaid.‘
– Egypte uitvergroot –
Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.
Het verhaal
In dit zoekboek kun je als een echt Egyptoloog, met het vergrootglas, op onderzoek in de oude Egypte.
Je leert hoe de Egyptenaren bouwden, werkten en leefden. Welke bekende farao’s er hebben geleefd en hoe het zit met de piramides die zij hebben laten bouwen. Ook zie je hoe mummies werden gemaakt en welke spullen mensen allemaal meekregen voor hun reis naar het hiernamaals.
Weet jij wat er later met al die spullen gebeurde?
Bekijk ook: Hoe werkt een vliegveld?
Recensie
Het boek begint met een stukje uitleg over het gebruik van het boek. Dit stukje is zeer uitnodigend geschreven en zorgde ervoor dat ik snel wilde beginnen met ontdekken in dit zoekboek.
‘Draai de bladzijden om en ga op in de actie die voor je neus plaatsvindt. Elke keer als je een tafereel opnieuw bekijkt, zal je iets nieuws zien! Lees de tekst en ontdek wat er gebeurt.’
‘Neem dan het vergrootglas erbij en kijk of je de 10 zaken kan zien die op elke pagina worden beschreven. Kijk aandachtig naar de drukke taferelen en flapjes. Je zal zoveel schatten vinden in al die wonderbaarlijke tekeningen die tot in de kleinste details worden beschreven!’
Wat mij betreft is er geen woord gelogen aan deze inleiding. Wat een fantastisch vormgegeven boek. Toen ik na het bekijken van de platen en het lezen van alle testen de zoekplaatjes van bladzijde 40 ging zoeken, kwam ik nog veel dingen tegen die ik de eerste keer helemaal niet had gezien.
Op iedere pagina staan 10 dingen die je moet zoeken. Bij de plaatjes staat extra informatie over deze voorwerpen, personen en gebeurtenissen.
Met dank aan Uitgeverij Davidsfonds voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Bekijk dit boek hier.
Bekijk ook: Julius Zebra Ellende met de Egyptenaren
Ideeën mini leeslessen Egypte uitvergroot
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Egypte uitvergroot zijn:
- De Egyptenaren werden door de woestijn beschermd voor indringers. Ken jij meer van dit soort natuurlijke beschermers? Lees bladzijde 6 ‘Het oude Egypte…‘ t/m bladzijde 7 ‘…in de buurt.‘ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek ook bescherming tegen indringers nodig? - Mensen uit het oude Egypte hielden wel van feesten, muziek en dansen. Lees bladzijde 8 ‘Mannen en vrouwen…‘ t/m ‘…de vroege uurtjes.‘ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die gek is op feestjes? - De Egyptenaren planden het zaaien en oogsten zorgvuldig. Als er iets mis ging dan was er geen eten en dan zouden ze verhongeren. Lees bladzijde 10 ‘De meeste Egyptenaren…‘ t/m bladzijde 11 ‘…de volgende overstroming.‘ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek ook een situatie waarbij een goede planning belangrijk is? - De oude Egyptenaren hadden een heleboel goden en geloofden dat die elk onderdeel van hun leven beheersten. Lees bladzijde 16 ‘De oude Egyptenaren…‘ t/m bladzijde 17 ‘…eten en water.‘ voor.
Leesvraag: Komen er in jouw boek goden voor? - Achnaton wilde dat de mensen alleen nog Aten gingen aanbidden. De mensen wilden dit eigenlijk niet en stopten hier dan ook onmiddellijk mee toen hij dood ging. Lees bladzijde 18 ‘Achnaton heerste zeventien…‘ t/m bladzijde 19 ‘…iedereen er vertrok.‘ voor.
Leesvraag: Zijn er in jouw boek ook mensen die dingen moeten doen die ze eigenlijk niet willen?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Egypte uitvergroot.
Bekijk ook: Buitengewone ontdekkingsreizigers – Van Columbus tot Armstrong
Overig idee
- Hiërogliefen: De oude Egyptenaren gebruikten een alfabet van symbolen: hiërogliefen. Het heeft eeuwen geduurd voordat historici hadden ontdekt wat de symbolen betekenen. Bestudeer pagina 38 en 39 en schrijf een bericht in hiërogliefen. Geef je bericht daarna aan een klasgenoot zodat hij hem kan ontcijferen.