Eilanddagen

[DOOR MICHELLE] ‘‘De man hij is trots,’ zegt Yiannis. ‘En hij denkt dat hij kan oplossen problemen in de eentje. Tot de moment natuurlijk de vrouw zegt: “Als jij bent nu niet hier voor mij en voor jouw zoon ik ga weg bij jou.” En dan zij gaat echt weg en de zoon gaat met haar mee.
– Eilanddagen –

Het verhaal

EilanddagenJakob is een jongen van 12 jaar met gescheiden ouders. Hij woont bij zijn moeder, Elza en haar nieuwe vriend Kees in Nederland. Elza en Kees gaan samen op vakantie naar Thailand en Jakob mag niet mee vanwege de kosten. Hij moet naar zijn vader in Griekenland, maar zijn vader Yiannis Zervakis zit helemaal niet op hem te wachten. Hij is chef-kok in zijn eigen restaurant en altijd druk met werken. De eerste dagen leest Jakob alleen stripboeken, maar dan moet hij van zijn vader naar buiten om mensen te leren kennen. Als eerste ontmoet hij Michális, een half Nederlandse, half Griekse jongen die hem nog kent van vroeger. Ze worden beste vrienden en doen allerlei leuke dingen. Michális vertelt over Puck zijn vriendinnetje uit Nederland, die op vakantie naar Griekenland komt.

Hoe zal dit de relatie tussen Michális en Jakob veranderen en welke avonturen gaan ze nog beleven?

Recensie

Eilanddagen van Gideon Samson gaat over vriendschap en verliefdheid. De relaties tussen de personages worden mooi omschreven. Het boek leest vlot door de dialogen. Je komt hierdoor snel in het verhaal en je leeft mee met Jaak. Ik heb het boek uitgelezen op één koude dag in de kerstvakantie en waande me heerlijk op vakantie in Griekenland. De gevoelens van Jaak worden door mooie omschrijvingen duidelijk gemaakt. Zo kom je te weten hoe blij Jaak is met een beste vriend en hoe hij zijn eerste kus beleeft.

Ik kan dit boek aanraden voor kinderen uit groep 8 en middelbare scholieren die houden van boeken over verliefd zijn. Lees hier de eerste bladzijden uit het boek.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Eilanddagen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Eilanddagen zijn:

 • Namen: Djakos-Jakob-Jaak. Lees bladzijde 29 ‘Yiannis zucht…‘ t/m ‘…zeg ik toch?‘ en bladzijde 43 ‘Jij bent vroeg…‘ t/m bladzijde 44 ‘…echt bij na.’ voor. Jakob wordt door zijn vader Djakos genoemd en door zijn vrienden Jaak.
  Leesvraag: Hebben de personages in jouw boek ook bijnamen? Wat vinden ze van die namen?
 • Verliefd. Lees bladzijde 49 voor, waarin Miech (Michális) vertelt over zijn verliefdheid.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek ook verliefde mensen? Uit welke zinnen blijkt dat?
 • Beste vrienden. Lees bladzijde 65 ‘Wat vind jij…‘ t/m ‘ …nou ook. voor.
  Leesvraag: Welke personages zijn vrienden in jouw boek? Wat doen ze dan samen?
 • Muziek. Lees bladzijde 81 waar Miech op zijn Lier speelt.
  Leesvraag: Speelt muziek in jouw boek een rol?
 • Vallende sterren, geheimen en wensen. Lees bladzijde 88 t/m 92 voor waarin Miech zegt dat het Griekse traditie is om bij een vallende ster een geheim te vertellen.
  Leesvraag: Welke geheimen hebben de personages uit jouw boek?

Overige lesideeën

 • In het boek kan je op bladzijde 18 en 19 de mailwisseling tussen Jakob en zijn moeder lezen. Schrijf een mail naar een personage uit jouw boek of naar de schrijver van je boek.
 • Dit boek is een mooie aanleiding om een gesprek te starten in de klas over de scheiding van ouders. Bespreek de eigen ervaringen van kinderen. Wat zijn voor en nadelen? Klokhuis maakte 4 afleveringen over scheiden. Het eerste filmpje vind je hier.
 • Tijdens de week van de Lentekriebels kan je bladzijde 118 t/m 120 voorlezen over zoenen. Hierin zoent Miech met Puck, maar later zoent Puck ook met Jaak. Wat vinden kinderen hiervan? Ook kan je het hebben over verschillende relaties: hetero, homo en bi. Voor meer informatie kan je kijken op de website.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen