Eilandgekte

[DOOR LINDA] ‘Toen ze weg waren, pakte Keila een krukje en ging met de verhalen bij Blauwe Man op het dak zitten.
Haar giraf zat in haar broekzak, zijn kop stak eruit. Jon zei dat hij iets ging halen.
Keila wachtte met lezen tot hij terugkwam. Blauwe Man bewoog met zijn hoofd heen en weer.
Keila kon het niet aanzien en keek om zich heen. De zon stond halverwege de lucht.
Er was nauwelijks wind. De stalen kabel hing er bijna onzichtbaar tussen.

– Eilandgekte –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

EilandgekteKeila en Jon wonen op een eiland. Blauwe Man is bezig met het aansluiten van een bovenleiding en een perron voor een trein. Blauwe man valt en lijkt daarna zijn geheugen kwijt te zijn. Keila en Jon komen in actie om hem te helpen.

Keila en Jon krijgen zeven verhalen om voor te lezen aan Blauwe Man. De vorstin zegt dat het luisteren naar de verhalen hem zal helpen om te genezen. Keila en Jon geloven er weinig van, maar besluiten het toch te proberen. Klopt het wat de Vorstin zegt? Zal Blauwe Man genezen na het horen van de verhalen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar en hier de boektrailer:

Recensie

Het boek start met een pagina vol informatie die handig is om te weten voordat het boek begint. Na het lezen van deze informatie kun je je een goed beeld vormen van de personen in het verhaal en het eiland waarop de leven. Op de eerste pagina van het boek staat ook nog iets anders belangrijks:

‘Let op: er zitten ontbrekende letters in dit boek. Zodra je gaat lezen, zul je begrijpen waarom: met het brein van Blauwe Man gaat het ook niet goed. Verzamel alle ontbrekende letters en maak er op het einde een woord van.

In het begin van het boek wist ik niet zo goed wat ik van het verhaal moest vinden, welke richting het verhaal op ging. Na een tijdje merk je dat Jon en Keila zelf ook twijfelen aan wat ze aan het doen zijn. Kunnen ze op deze manier Blauwe Man echt wel genezen? Dat was het moment dat het spannend werd en dat ik graag wilde weten hoe het af zou lopen.

Met dank aan Uitgeverij Leli voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: De kronieken van Finn 1 – Het gestolen sterrenstof

Ideeën mini leeslessen Eilandgekte?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Eilandgekte? zijn:

 • Keila vindt opzichter Kek vreselijk omdat hij zo nors is. Lees bladzijde 14 ‘Aan de voorkant…‘ t/m bladzijde 16 ‘…trein kan rijden!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander vreselijk vindt?
 • De vorstin zegt dat er maar één remedie is om de Blauwe Man te helpen, maar Keila weet niet wat de betekenis van het woord is. De vorstin legt het woord uit. Lees bladzijde 26 ‘De vorstin had…‘ t/m bladzijde 29 ‘…op de verhalen.‘ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek ook woorden uitgelegd? Hoe ga jij om met woorden die je niet begrijpt?
 • Keila vraagt de vorstin om hulp en krijgt advies, maar ze denkt dat het geen echt advies is. Ze gelooft de vorstin niet. Lees bladzijde 26 ‘De vorstin had…‘ t/m bladzijde 29 ‘…op de verhalen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets niet gelooft?
 • De moeder van Keila is er niet en daarom laat ze een berichtje voor haar moeder achter dat ze de verhalen meeneemt. Lees bladzijde 30 ‘Puntige naaldbomen omringden…‘ t/m bladzijde 32 ‘…je liefste dochter.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een berichtje achterlaat?
 • Moesje geeft Keila en Jon een tip om het voorlezen nog zinvoller te maken, maar ze geloven niet helemaal dat het zal werken. Uiteindelijk proberen ze het toch. Lees bladzijde 59 ‘Op dat moment…‘ t/m bladzijde 61 ‘…verhaal te lezen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een tip krijgt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Eilandgekte.

Bekijk ook: Bram en het zoldermysterie

Overige idee

 • Verhaal schrijven: Blauwe man leert de kleuren opnieuw kennen aan de hand van de verhalen die hij hoort. Bedenk een verhaal waarin een kleur centraal staat, dat jij Blauwe Man zou kunnen vertellen om die kleur opnieuw te leren kennen.

Bekijk ook: De keukenprins van Mocano – Circus op stelten

Andere delen


*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen