Elke dag broerdag

”Allemaal gewéldige plannen, jongens,’ zei ze. ‘Maar dat van mij is net iets geweldiger.
Zaterdag wordt eindelijk weer eens een echte… broerdag!”
– Elke dag broerdag –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Elke dag broerdag

Er zijn eens 5 broers. Deze broers zijn erg hecht, al hebben ze niet per se dezelfde moeder of vader. Er zijn er 2 uit het ene gezin, 2 uit het andere gezin en 1 uit dit samengestelde gezin. Toch zijn ze hartstikke hecht. Dat vieren ze eindelijk weer eens met een echte, heuse broerdag.

‘Toen we bijna bij de auto waren, hield ik mijn pas in en ging ik naast mijn moeder lopen.
‘Best fijn,’ zei ik, ‘weer eens een broerdag.
Mijn moeder hield even haar hoofd schuin, glimlachte.
‘Ja hè.’ Ze sloeg een arm om me heen.’

Op de terugweg beseft Noa zich dat deze broerdag in combinatie met die paarse envelop die ze eerder gevonden hadden geen goed nieuws is. Of beter gezegd: slecht nieuws! Een heus broeralarm. Die paarse envelop komt namelijk van een advocatenbureau. De vorige keer betekende dat bijna dat de broers uit elkaar moesten. Wat zou het nu betekenen?

De broers besluiten dat ze dat niet af willen wachten en nemen zelf het heft in handen. Ze besluiten een dag en nacht in het bos door te brengen om aan de andere kant op bezoek te gaan bij een advocaat. Hoe houden de broers het zo lang vol in het bos? Komen ze uiteindelijk uit bij de advocaat? Waarom doet Robbe soms zo geheimzinnig?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Van begin tot eind weet dit verhaal je te boeien. Een paarse envelop van de advocaat zorgt ervoor dat de broers zich van alles inbeelden. Wat zouden hun ouders voor hen verborgen houden?

Als lezer leef je mee met de emoties van de jongens. Of je eigen ouders gescheiden zijn of niet, je kunt je voorstellen hoe het is om soms wel en soms niet compleet te zijn als gezin. Ik denk juist daardoor dat het voor kinderen van samengestelde gezinnen een berg van herkenning zal meebrengen.

Dat de broers zo verschillend zijn is alleen maar fijn. Voor jongens die genieten van de natuur kun je ook in dit boek terecht. Je leest over planten, dieren en overleven in het bos.

Tineke Honingh heeft wederom een prachtig verhaal neergezet met een geheim dat je het hele verhaal lang bezig houdt en een berg (verstopte) emoties die je als lezer voelt. Dit deed ze eerder in Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom).

Met dank aan uitgeverij De leukste Kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Elke dag broerdag

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Elke dag broerdag zijn:

 • Laat de stamboom zien die voorin het boek staat. Wat staat erin?
  Leesvraag: Wie horen er bij het gezin in jouw boek?
 • De natuur speelt een grote rol in dit boek. Deze 2 broers zijn dol op de natuur. Lees bladzijde 9 ‘Ik werd als eerste…‘ t/m bladzijde 12 ‘…begonnen te rennen.‘ voor.
  Leesvraag: Welke onderdelen van de natuur spelen in jouw boek een rol?
 • De broers zijn goed in samenwerken. Met wie kan jij goed samenwerken? Lees bladzijde 57 ‘Twee broden en blikjes worst…‘ t/m bladzijde 62 ‘…En wel nu!‘ voor.
  Leesvraag: Hoe werken de personages in jouw boek samen? Gaat dit goed of kan dit beter?
 • Valsspelen. Lees bladzijde 90 ‘Ik haalde mijn…‘ t/m bladzijde 91 ‘…terwijl hij vooruitrende.‘ voor.
  Leesvraag: Gaat alles eerlijk in jouw boek of ‘speelt’ er ook wel eens iemand vals?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Elke dag broerdag.

Overige ideeën

 • Teken een stamboom bij jouw boek. Bekijk voorin het voorbeeld.
 • Voorin het boek kom je een plattegrond van het verhaal tegen. Hierop kun je de route van de broers zien. Maak nu ook een plattegrond van jouw verhaal. Welke plaatsen komen er in voor? Welke route leggen de personages af?
 • Bij dit boek schreef Linda een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Bekijk ook: Niemand houdt Don Carlo tegen

Vergelijkbare artikelen