Elvy’s eigen wereld – So boho

[DOOR LONNEKE] ‘Elvy tekent nog een laatste bloemblaadje en dan is de pagina in haar geschiedenisschrift vol. Aan het begin van de brugklas leek het haar nog wel spannend, de middelbare school. Alles was nieuw en anders, maar inmiddels is ze helemaal gewend en kan ze niet wachten tot de bel gaat.’
-Elvy’s eigen wereld, So boho –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Elvy's eigen wereld - So bohoElvy had zich heel wat voorgesteld van de middelbare school, maar eenmaal gewend vond ze het erg saai. Het was moeilijk de aandacht bij de lessen te houden en Elvy zat al gauw in haar eigen wereld haar hele schriften vol te tekenen. De leerkrachten waren er niet zo over te spreken dat Elvy alleen maar tekende tijdens de les en wilden haar het jaar nog eens over laten doen. Thuis waren haar ouders heel boos op haar vanwege het niet opletten tijdens de lessen en het alleen maar tekenen, maar ook bezorgd omdat ze liever tekende dan vrienden te maken en met hen leuke dingen te doen. Ze vinden dan ook dat ze van de zomer niet op vakantie mag gaan naar oudtante Flora, omdat ze daar ook alleen maar tekent en geen nieuwe mensen ontmoet. Ze moet op een jongerenvakantie! Nieuwe mensen ontmoeten! Dat ziet Elvy echt niet zitten…

Dan komt haar vader plots met een idee; Waarom sturen ze haar niet naar grote zus Joy op Ibiza? Een vakantie met hippies… ach die zijn vast ruimdenkend dus kan ze vast veel tekenen… topplan vindt Elvy.

Met de hakken over de sloot gaat ze toch over naar de volgende klas. De zomervakantie begint… Ibiza here I come!

In het huis naast Joy komen al snel huurders; het fashion-icoon van Londen, Lola Kingston en haar dochter Kate. In het begin moeten Elvy en Kate niets van elkaar hebben, maar ze blijken toch enkele gemeenschappelijke overeenkomsten te bezitten die hen nader tot elkaar brengt en er ontstaat een eigen modelabel; Moongirls. Lukt het de meiden om het pimpen van kleding onder de naam Moongirls op Ibiza tot een groot succes te brengen?

Benieuwd naar dit verhaal? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Het is een ontzettend lekker leesboek voor meiden vanaf ongeveer groep 6. Je waant je meteen in de wereld van Elvy. Hier thuis staat regelmatig het tv-programma van Jill op en deze vrolijke wereld met lekker tekenen, iets maken, creatief zijn… zo voelt dit boek ook als je het aan het lezen bent.

Het boek is ook heel geschikt om te gebruiken tijdens Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! Elvy sluit vriendschap met Kate, een meisje dat eerst heel naar tegen haar doet. De vriendschap groeit al snel uit tot een mooie succesvolle samenwerking. Ook de vriendschap van Joy, haar zus met Ava en Taco komt regelmatig in het boek naar voren.

Met dank aan uitgeverij Gottmer voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Boekverfilming

Het boek is verfilmd en vanaf 26-09-2018 in de bioscoop te bekijken. Hier zie je de trailer alvast:

Ideeën mini leeslessen Elvy’s eigen wereld – So boho

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Elvy’s eigen wereld – So boho zijn: 

 • Lees bladzijde 9 ‘Elvy tekent…’ t/m bladzijde 13 ‘…nog geld mee verdienen.’ voor, dat gaat over Elvy die ontzettend graag tekent en het liefst niets anders doet dan tekenen.
  Leesvraag: Wat doet de hoofdpersoon uit jouw boek het liefst de hele dag?
 • Laat van hoofdstuk 4 de illustraties zien en vertel kort wat je op de plaatjes ziet. Jill tekent op bijna elke pagina een klein tekeningetje over iets wat bij de tekst past.
  Leesvraag: Neem 3 opeenvolgende pagina’s uit jouw boek. Als je net als Jill bij iedere pagina een klein tekeningetje zou maken, waarvan zou je dan bij de pagina’s die jij uitgekozen hebt een tekeningetje van maken?
 • Lees bladzijde 87 ‘Joy zit…’ t/m bladzijde 89 ‘…met lede ogen aan.’ voor. Op deze pagina’s worden een aantal keer woorden en korte zinnetjes in het Engels gebruikt.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek ook Engelse woorden te vinden? Welke? Of is er een andere taal die in jouw boek gebruikt wordt en welke taal is dat?
 • Laat de illustraties op pagina 61, 146 en 165 zien.
  Leesvraag: Kies een naam of woord uit jouw boek uit en schrijf dat op de manier zoals je net gezien hebt en zoals het bij jouw boek past.
 • Lees bladzijde 146 ‘De volgende morgen…’ t/m bladzijde 147 ‘…komt nooit meer goed!’, kreunt ze.’ voor, dat gaat over het feit dat de twee vriendinnen qua karakter heel erg van elkaar verschillen en waarin wordt in dit stuk heel mooi beschreven.
  Leesvraag: Komt in jouw boek ook een vriendschap voor? Lijken deze personen heel erg op elkaar of verschillen ze ook heel erg van elkaar?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Elvy’s eigen wereld – so boho.

Overige ideeën

 • Bedenk een nieuwe ontwerpopdracht voor de Moongirls. Voor wie moeten ze een kledingstuk pimpen? Hoe komen ze aan die opdracht? Hoe moet het eruit komen zien? Hoe verloopt de opdracht?
 • Ontwerp een eigen kledingstuk à la Moongirls. Bekijk eerst wat voorbeelden van tyedie zodat je weet hoe dat kleurverloop eruit ziet. Bekijk ook de tekeningen van Elvy en maak vervolgens met zwarte fineliner een tekening op het tyedie gekleurde ontwerp. Je kunt het afmaken met glitters en veertjes.
 • Achter in het boek staan ook tekentips, receptjes en zelfs yoga- oefeningen dus je kunt met je klas ook een yoga-les doen.

Andere delen

Andere boeken voor groep 7-8 over vriendschap

Vergelijkbare artikelen