Emilia Hoektand en het Bibberbal

[DOOR LINDA] ‘Die jongen is regelrechte eenhoornstront!’ siste ze.
‘Ik ga nog liever duizend keer alleen naar een Bibberbal dan er een met hem te moeten doorbrengen!

– Emilia Hoektand en het Bibberbal –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Emilia Hoektand en het BibberbalDe familie Hoektand organiseert jaarlijks het Bibberbal. Emilia vindt het bal altijd vreselijk, maar haar moeder kijkt er het hele jaar naar uit. Dit jaar is het eerste jaar dat de koning en zijn zoon weer aanwezig zullen zijn, nadat ze lange tijd afwezig zijn geweest sinds het overlijden van de moeder van de prins. Wanneer Emilia op school komt, blijkt dat prins Tangrijn vanaf dat moment naar dezelfde school gaat en aan haar gekoppeld is. Emilia vindt Tangrijn vreselijk verwend en naar en heeft absoluut geen zin in het Bibberbal, maar dan ontdekt ze een groot geheim. Zou het Bibberbal dan toch niet zo erg worden als ze verwacht?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek begint met geestige groetjes van onze favoriete Nocturniërs, waarin de hoofdpersonen worden voorgesteld door te vertellen waar ze van houden en waar ze niet van houden. In het boek worden de hele tijd verschillende koosnaampjes gebruikt. Ik moest erg hard lachen om ‘mijn verschrikkelijk klein microobje’, ‘aller liefste zure adem’ en ‘mijn kleine zweetklier’. Roos is een zeldzame soort Yeti. Ze is enorm groot. Alles wat zij zegt staat in hoofdletters gedrukt. Dit zet haar tekst nog meer kracht bij.

Leuk dat er inderdaad gebeurt wat Emilia verwacht. Iedereen wordt helemaal gek als ze glitter zien en het geheim van prins Tangrijn horen. Emilia moet heel hard haar best doen de anderen te overtuigen dat hij geen vreselijk monster is. Daarnaast is het fijn dat de prins stopt met zijn nare en verwende gedrag als blijkt dat Emilia en haar vrienden hem willen helpen. 

Met dank aan Uitgeverij Ballon Media voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Emilia Hoektand en het Bibberbal

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Emilia Hoektand en het Bibberbal zijn: 

 • Emilia wil later pompoenkunde gaan studeren. Lees bladzijde 17 ‘Het Bibberbal werd…‘ t/m bladzijde 19 ‘…dan gravin Frivolien.‘ voor. Weet jij al wat je wil worden en wat je daarvoor moet studeren?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een (bijzondere) studie doet?
 • Lees bladzijde 45 ‘Emilia en haar…‘ t/m bladzijde 47 ‘…zeldzame soort Yeti!‘ voor. De mensen in Nocturnië zijn bang voor glitters. Ben jij ook ergens bang voor?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand ergens bang voor?
 • Prins Tangrijn is ontzettend gemeen. Lees bladzijde 51 ‘Op het einde…‘ t/m bladzijde 53 ‘…ik beloof het.‘ voor.  Ben jij weleens gemeen geweest of deed er iemand gemeen tegen jou?
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die gemeen doet?
 • Lees bladzijde 79 ‘Zodra Tangrijn crème…‘ t/m bladzijde 81 ‘…een denderende boer.‘ voor. Prins Tangrijn is heel erg verwend. Hij krijgt alles wat hij wil. Zelfs als anderen dat niet willen.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die verwend is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Emilia Hoektand en het Bibberbal.

Overige ideeën

 • Tekenopdracht: Lees op bladzijde 72 ‘Emilia stampte de…’ t/m bladzijde 76 ‘…blinkt niet genoeg.’ In het huis waar Emilia woont is een gang met allemaal verschillende deuren. Hoe ziet die gang eruit denk je? Maak hier een tekening van.
 • Schrijfopdracht: Lees op bladzijde 72 ‘Emilia stampte de…’ t/m bladzijde 73 ‘…ze in brand.’ Emilia heeft een pompoen als huisdier. Stel je voor dat alles mogelijk is. Wat zou jij dan graag als huisdier willen? Schrijf een verhaal over wat je zou gaan doen met je huisdier.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen