Emilia Hoektand in het rijk van de eenhoorns

[DOOR LINDA] ‘Tangrijns grote geheim zou de meeste Wezens van de duisternis schrik aanjagen.
Maar Emilia had ontdekt dat de Wezens van het Licht niet zo eng waren als ze hen hadden wijsgemaakt.
Het bleek zelfs dat feeën je hoektanden niet stelen en
eenhoorns geen dodelijke regenbogen uit hun achterste laten knallen.

– Emilia Hoektand in het rijk van de eenhoorns –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Emilia Hoektand in het rijk van de eenhoornsIn het eerste deel heeft Emilia het geheim over de moeder van prins Tangrijn ontdekt. In dit tweede deel gaat Emilia samen met haar vrienden en Tangrijn naar het Koninkrijk van het Licht om daar koningin Felicia te gaan zoeken. Al snel maken ze kennis met McFonkel en die helpt ze om via de geheime regenboog naar Glitteropolis te gaan.

Daar vernemen ze in het nieuws dat er nog een wezen uit het Koninkrijk van het Licht is verdwenen. Snel gaan ze op zoek naar aanwijzingen om dit wezen te vinden in de hoop dat ze op die manier ook Felicia vinden. Zal het ze lukken het wezen te vinden? En brengt dit hun verder op hun zoektocht naar Felicia?

Recensie

In het begin van het boek worden belangrijke punten uit het vorige boek benoemd. Hierdoor is het boek ook goed te volgen als je het eerste deel niet hebt gelezen.

Tijdens het lezen heb ik regelmatig in een deuk gelegen om de verschillen tussen de twee werelden, de beelden die er heersen over de wezens uit de andere wereld. Daarnaast is de naam van de hoofdstad erg grappig omdat glitter een onderwerp is dat meerdere keren terugkomt in het boek.

Het was leuk om te lezen hoe Emilia en haar vrienden steeds meer dingen ontdekken die ze vroeger op school geleerd hebben en die helemaal niet blijken te kloppen. Op een gegeven moment komen ze er zelfs achter dat hun schoolboeken volledig op leugens gebaseerd zijn. Daarbij zien ze ook boeken over hun eigen koninkrijk, vol met leugens over hun gebruiken en gewoontes. De afkeer en vooroordelen die ze op school is aangeleerd, verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer ze alles met eigen ogen zien.

Met dank aan Uitgeverij Ballon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Emilia Hoektand in het rijk van de eenhoorns

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Emilia Hoektand in het rijk van de eenhoorns zijn:

 • Tangrijn is op zoek naar vrienden omdat hij die nog nooit echt heeft gehad. Lees bladzijde 16 ‘Het was herfstvakantie…‘ t/m bladzijde 17 ‘…gezelschap van mummiemeiden.‘ voor. Hoe lijkt het jou om alleen maar mummiemeiden als vrienden te hebben?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand zonder vrienden?
 • Lees bladzijde 17 ‘Toen Emilia Tangrijn…‘ t/m bladzijde 18 ‘…achterste laten knallen.‘ voor. De moeder van Tangrijn is op mysterieuze wijze verdwenen.
  Leesvraag: Verdwijnt er in jouw boek ook iemand?
 • Lees bladzijde 44 ‘Goed gedaan, zei…‘ t/m bladzijde 47 ‘…vandoor’ zei Floor.‘ voor. Het wensen gaat vreselijk mis en daardoor wordt de koning een bij.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iets dat vreselijk mis gaat?
 • In Glitteropolis kunnen mensen met elkaar bellen door geluksbrengers te gebruiken. Lees bladzijde 116 ‘McFonkel bloosde een…‘ t/m bladzijde 117 ‘…af te ronden.‘ voor. Geluksbrengers zijn lieveheersbeestjes.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek een bijzondere manier gebruikt om te communiceren?
 • Emilia vindt een voorwerp. Iets dat ze nog nooit gezien of gebruikt heeft. Lees bladzijde 124 ‘De vrienden sukkelden…‘ t/m bladzijde 126 ‘…geen geplooide kragen?‘ voor.  Later komt Emilia erachter dat het ding een kraagafstoffer heet.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek een vreemd voorwerp gebruikt?

 DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Emilia Hoektand in het rijk van de eenhoorns.

Overige ideeën

 • Tekenopdracht: Lees bladzijde 44 ‘Goed gedaan, zei…‘ t/m bladzijde 47 ‘…vandoor’ zei Floor.‘ voor. Het wensen gaat vreselijk mis en daardoor wordt de koning een bij. Stel je voor dat jij daar met je vrienden staat en dat er iemand veranderd in een bij. Hoe ziet dat er dan uit? Maak daar een tekening van.
 • Knutselopdracht: Lees bladzijde 124 ‘De vrienden sukkelden…‘ t/m bladzijde 126 ‘…geen geplooide kragen?‘ voor. Emilia vindt een voorwerp en komt er later achter dat het ding een kraagafstoffer heet. Iets wat ze nog nooit gezien of gebruikt heeft. Bedenk en maak zelf een voorwerp dat jij goed zou kunnen gebruiken.

Andere delen

Bekijk ook: Emilia Hoektand en het bibberbal

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen