Er was eens… Pinokkio (AVI-E3)

Een tak die spreekt?
Hij maakt er een pop van.
Eerst het hoofd.
Het lijkt op een jongen.

– Er was eens… Pinokkio –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen in groep 3.

Het verhaal

Er was eens... PinokkioGepetto krijgt een tak, maar die tak blijkt te praten. Daarom maakt hij er een pop van. Pinokkio denkt te weten wat het beste voor hem is, maar hij wordt steeds verleid om dingen te doen die niet mogen.

Alle gebeurtenissen worden kort beschreven en Pinokkio raakt steeds verder van huis. Uiteindelijk vindt Pinokkio zijn vader Gepetto terug, belooft dat hij bij Gepetto wil blijven en dan tovert de fee hem om tot een echte jongen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

In het dunne boek met 31 bladzijden wordt het gehele verhaal van Pinokkio verteld. Hierdoor springt het verhaal soms wat van de hak op de tak.

‘De walvis eet hem weer op. In zijn maag zit … Gepetto! ‘Papa!’ roept Pinokkio. Wat is hij blij. Het dier valt in slaap. Pinokkio en Gepetto vluchten. ‘Nu blijft ik bij jou,’ zegt Pinokkio. ‘Mijn zoon,’ zegt Gepetto. De fee hoort het. Ze knikt. Ze maakt van Pinokkio een echte jongen.’

Omdat het boek op AVI-E3 niveau geschreven is, is het sprookje van Pinokkio beschikbaar voor beginnende lezers. De moeilijke woorden Gepetto en Pinokkio zijn weggelaten in dit boek, daarvoor zijn plaatjes van de personages geplaatst.

Ik kan dit boek aanraden aan kinderen die lezen op AVI-E3 of om voor te lezen in groep 3 of 4.

Dit boek van Uitgeverij De Eenhoorn leende ik uit onze schoolbibliotheek.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Er was eens… Pinokkio

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Er was eens… Pinokkio zijn: 

 • De moeilijke namen worden in dit boek niet geschreven, maar getekend. Laat bijvoorbeeld bladzijde 2 zien.
  Leesvraag: Welke moeilijke woorden kom je in jouw boek tegen? Vind je ze lastig om te lezen of om te begrijpen?
 • Pinokkio wil niet naar school. Lees bladzijde 8 ‘Gepetto is dol…‘ t/m bladzijde 9 ‘…het poppen-spel.‘ voor.
  Leesvraag: Speelt school een rol in jouw boek? Vertel erover.
 • Als Pinokkio liegt krijgt hij een lange neus. Lees bladzijde 17 ‘Pinokkio huilt…‘ t/m bladzijde 19 ‘…wordt weer gewoon.‘ voor. Lieg jij wel eens? Kunnen anderen dat aan jou zien?
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gelogen? Waarover?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Er was eens… Pinokkio.

Overige ideeën

 • Zoek een tak in het bos. Maak hier zelf een pop van. Op dit Pinterest bord verzamelde ik wat leuke afbeeldingen van Stick People.
 • Heb je wel eens van het sprookje Pinokkio gehoord? Lees het sprookje voor. Welke andere sprookjes ken je? Vertel het sprookje na. Misschien kun je hulp kaartjes/tekeningen maken om het verhaal na te kunnen vertellen?

Andere delen

Lees ook moderne sprookjes van Janneke Schotveld in De kikkerbilletjes van de Koning.

Vergelijkbare artikelen