Explorer Academy – De veer van de valk

[DOOR BIANCA] ‘Hij hield zijn kin omhoog en gebruikte beide handen om de klem omhoog te krijgen.
Het ding zat muurvast!
Cruz voelde zich licht in zijn hoofd.
De binnenkant van de helm voelde aan als een broeikas. Hij kon niets meer zien.
Alles gebeurde zo snel. Hij voelde zich steeds slapper worden.
Cruz haalde een laatste diepe teug adem.

– Explorer Academy – De veer van de valk –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Explorer Academy - De veer van de valkIn dit tweede deel bevindt Cruz zich met docenten en de leerlingen van de Explorer Academy op de Orion, een speciaal uitgerust schip. Cruz gaat op zoek naar een formule die zijn moeder heeft ontwikkeld. Nebula wilde dat zijn moeder deze formule vernietigde, maar dat heeft ze niet gedaan. Ze heeft hem op marmer geëtst en daarna in stukken gebroken.

Het eerste stuk hebben ze gevonden. Nu gaan ze op zoek naar het tweede stuk, maar waar op de wereld heeft zijn moeder dit verstopt? Waar moet de Orion heen varen? Zouden ze het volgende stukje marmer kunnen vinden? En wie kunnen ze vertrouwen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar en hier de boektrailer:

Recensie

Net als deel 1, heb ik ook dit deel in één keer uitgelezen. Je hoeft het eerste deel niet gelezen te hebben om dit deel te begrijpen. In het begin wordt deel 1 kort herhaald, zodat je weer weet waar het over ging.

Om het tweede stukje marmer te vinden beleeft Cruz weer allerlei spannende avonturen. Het verhaal is niet alleen spannend, maar we leren ook veel over de Noordkapers, wanneer de kinderen deze proberen te ontdoen van netten en boeien. Ook lees je over veranderingen in het klimaat en de wereldzadenbank in Spitsbergen, waar zaden van planten en bomen over de hele wereld bewaard worden.

In dit boek komen ook veel nieuwe personages voor, af en toe moest ik even teruglezen om te weten wie het ook nog maar weer was.

Wanneer je nieuwsgierig bent en meer over de natuur, het klimaat en dieren wilt weten zou ik dit boek zeker gaan lezen. Je moet wel tegen spanning kunnen, want het is af en toe héél spannend!

Wil je nog meer over dit boek weten? Kijk dan op de website van Explorer Academy

Met dank aan Uitgeverij Blink Media voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Explorer Acedemy – Het Nebula-mysterie

Ideeën mini leeslessen Explorer Academy – De veer van de valk

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Explorer Academy – De veer van de valk zijn: 

 • Emmet en Sailor zijn de enige leerlingen die van de missie afweten. Lees bladzijde 8 ‘Het hoofd van…’ t/m bladzijde 9 ‘…de missie afwisten.’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt het in jouw boek ook dat de hoofdpersonen als enige iets weten?
 • Laat in het boek het verschil zien tussen de hoofdstukken op de witte bladzijden en de zwarte bladzijden. Lees bijvoorbeeld hoofdstuk 2 op bladzijde 22 t/m 25 en hoofdstuk 8 op bladzijde 81 t/m 83 voor. Op de zwarte bladzijden lees je over de mensen die achter Cruz aanzitten en op de witte bladzijden wat Cruz meemaakt.
  Leesvraag: Komen in jouw boek ook meer verhalen voor? Zo ja, hoe weet of zie je dat?
 • Cruz zijn moeder had gezegd dat je nooit zeker weet wie je vriend of vijand is. Lees bladzijde 51 ‘Ze hief haar…’ t/m bladzijde 53 ‘…toch gebeurde het.’ voor.
  Leesvraag: Kan jouw hoofdpersoon iedereen vertrouwen? Of moet hij ook voorzichtig zijn met wie hij wel of niet kan vertrouwen?
 • Cruz kan door de speciale helm de Noordkaper verstaan en met hem praten. Lees bladzijde 112 ‘Cruz en Bryndis…’ t/m bladzijde 121’…Blijdschap. Blijdschap. Blijdschap.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een vertaalhelm zou kunnen gebruiken?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Explorer Academie – De veer van de valk.

Bekijk ook: Robotoorlog 2 – Onzichtbaar gevaar

Overige ideeën

 • Brief in codetaal: Cruz krijgt vaak ansichtkaarten van zijn tante Marisol. Zij schrijft daarop altijd een gecodeerd bericht. Lees bladzijde 10 ‘Sailor pakte een…’ t/m bladzijde 14 ‘…Ga je gang.’ voor en laat de kaart zien.
  Schrijf nu zelf een gecodeerd bericht aan een klasgenoot. Je moet dan wel eerst aan je klasgenoot uitleggen (of het op een briefje erbij schrijven) hoe hij de code moet ontcijferen.
 • Ontwerp je eigen uniform: De Explorers krijgen allemaal een uniform met moderne snufjes. Lees bladzijde 19 ‘Explorers, mag ik…’ t/m bladzijde 21 ‘…leven kunnen redden.’ voor. Wanneer jij je eigen uniform zou mogen ontwerpen hoe zou die er dan uitzien?
  Teken je eigen uniform en schrijf erbij wat je er allemaal mee kunt.
 • Vossenjacht bedenken: Tarin heeft van de zondag een Fundag Deze keer is het een vossenjacht: Taryns Treitertochtje. Lees bladzijde 60 ‘Taryn hier, een… t/m bladzijde 72 ‘… jullie hebben gewonnen!’ voor. Laat Taryns Treitertochtje en de eerste puzzel zien.
  Maak met je groepje een vossenjacht en geef het een leuke naam.
Welkom bij:
Naam van de vossenjacht:
­­Jullie missie: Maak een reeks puzzels en verstop drie verschillende objecten die jullie klasgenoten moeten vinden op hun tocht naar hun einddoel ergens in school.

 

Stap 1: Maak een puzzel, de oplossing is een plek in school.

 

Stap 2: Op die plek leg je een object neer en een nieuwe puzzel die opgelost moet worden.

 

Herhaal stappen 1 en 2 tot je drie objecten hebt verstopt. Deze drie objecten met de laatste puzzel verwijzen door naar het einddoel!

 

Veel succes!!

 

Bekijk ook: Bram en de Bliksemjagers

Andere delen

 • Deel 3: Explorer Academy – De dubbele Helix verschijnt in het voorjaar van 2020

Winactie Explorer Academie – De veer van de valk

De winactie is afgelopen – Bertine heeft gewonnen.

Winactie Explorer Academy

Ken je de serie Explorer Academie al? Een spannende avonturenserie van Uitgeverij Blink Media.

Wat kun je winnen?

Je kunt een exemplaar van Explorer Academie – De veer van de valk winnen.

Explorer Academy - De veer van de valkWat moet je doen?

Bezoek het bericht van Explorer Academie – De veer van de valk op www.kinderboekenjuf.nl en laat een reactie achter waarom jij dit boek graag zou willen winnen. Meedoen kan t/m vrijdag 10 januari 2020 23.59 uur. Reacties na 10 januari 2020 23.59 uur tellen niet meer mee.

Niet verplicht, maar wel heel fijn:

Like de pagina Kinderboekenjuf.nl op Facebook.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt in het weekend van 11/12 januari 2020 bekend gemaakt in dit bericht op de website en op social media van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op FacebookInstagram of Twitter om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg ervoor dat het e-mail dat je invult correct is.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen