Explorer academy serie

‘Beste Cruz Coronado,
Gefeliciteerd! De National Geographic Society wil je van harte uitnodigen om deel te nemen aan onze topopleiding van de Explorer Academy. Wanneer je onze uitnodiging accepteert, zul je ingedeeld worden in de eerste klas, samen met andere jonge explorers. Je zult les krijgen van ‘s werelds beste wetenschappers, archeologen, natuurbeschermers, fotografen en journalisten. Met hen zul je reizen maken naar de meest historische en wonderbaarlijke plekken op de wereld. We selecteren slechts de beste kandidaten van het hoogste niveau voor deze bijzondere opleiding.
Wij kijken uit naar je antwoord.
Hoogachtend,
Dr. Regina M. Hightower
Directeur Explorer Academy.’

– Explorer Academy –

Deze reeks boeken is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

De boeken

De Explorer Academy is een school waar kinderen van over de hele wereld worden opgeleid tot buitengewone Explorers. Ondertussen is Cruz samen met zijn vrienden op zoek naar de puzzelstukken die horen bij het mysterie dat zijn overleden moeder hem heeft nagelaten. Benieuwd wie er allemaal in de serie zitten? Bekijk de hoofdpersonen via exploreracademy.nl. Er zijn al 6 delen in deze spannende serie en binnenkort komt het laatste deel, deel 7 Het verboden eiland, uit. Lees hieronder kort per deel waarover het gaat.

Het Nebula-mysterie

Explorer Academy Het nebula-mysterie

Cruz woont met zijn vader op Kauai een eiland van Hawaii. Hij gaat in Washington D.C. naar de Explorer Academy waar hij samen met kinderen van over de hele wereld wordt opgeleid tot buitengewone Explorers. Cruz was graag met zijn beste vriendin Lani erheen gegaan, maar zij is niet aangenomen.

Vanaf dat Cruz wil vertrekken gebeuren er rare dingen. Het lijkt wel of iemand hem niet op de Explorer Academy wil hebben. Wie zit er achter hem aan? En waarom zou hij niet de opleiding mogen volgen?

Bekijk de lesideeën bij dit boek

De veer van de valk

Explorer Academy - De veer van de valk

In het tweede deel bevindt Cruz zich met docenten en de leerlingen van de Explorer Academy op de Orion, een speciaal uitgerust schip. Cruz gaat op zoek naar een formule die zijn moeder heeft ontwikkeld. Een mysterieuze organisatie, genaamd Nebula, wilde dat zijn moeder deze formule vernietigde, maar dat heeft ze niet gedaan. Ze heeft hem op marmer geëtst en daarna in stukken gebroken.

Het eerste stuk hebben ze gevonden. Nu gaan ze op zoek naar het tweede stuk, maar waar op de wereld heeft zijn moeder dit verstopt? Waar moet de Orion heen varen? Zouden ze het volgende stukje marmer kunnen vinden? En wie kunnen ze vertrouwen?

Bekijk de lesideeën bij dit boek

De dubbele helix

In het derde deel volgen Cruz’ en zijn vrienden lessen aan boord van het schip De Orion. Ondertussen proberen zij stukje bij beetje de puzzelstukjes te ontdekken die Cruz’ moeder als puzzel voor hem heeft achtergelaten.

Ze komen terecht bij Petra in Jordanië. Daar wordt Cruz gewaarschuwd door een geheimzinnig persoon. Nebula wil Cruz stoppen voordat hij 13 jaar wordt, maar waarom is dat? En welk gevaar dreigt er?

Lees verderop enkele lesideeën bij de serie

De sterrenduinen

explorer academy de sterrenduinen

In dit vierde deel van de Explorer Academy serie ontdekken Cruz en zijn vrienden dat ze op een gevaarlijke missie zijn. Nebula slaat weer toe en een van zijn vrienden wordt onbedoeld slachtoffer. Lukt het Cruz en zijn vrienden toch om in Afrika het vierde stukje van de puzzel te vinden?

Ze belanden hiervoor in een grote woestijn, maar hoe moeten ze verder? Uit onverwachte hoek komt hulp. Zouden ze nu verder komen? En wat heeft die doorbraak van Dr. Fanchon Quills met het verleden en de toekomst van Cruz te maken?

Lees verderop enkele lesideeën bij de serie

Het nest van de tijger

In het vijfde deel zijn Cruz en zijn vroegen op zoek naar het vijfde puzzelstuk van zijn moeder. Cruz belandt samen met zijn vrienden op het continent Azië. Deze keer komen ze op allerlei wereldberoemde plekken, zoals de Taj Mahal. Nebula zit hen op de hielen en overal dreigt gevaar. Is het schip wel zo veilig? Niets blijkt minder waar als er nog 2 spionnen op het schip aanwezig zijn. Wie is er nog te vertrouwen?

In een tempel in Bhutan ontdekt Cruz weer een stukje van de puzzel. Deze cirkels helpen hem door het labyrinth heen, tot de vloerpanelen onder zijn voeten uit elkaar schuiven…

Lees verderop enkele lesideeën bij de serie

Drakenbloed

Explorer Academy Drakenbloed

In het zesde deel gaan Cruz en zijn vrienden op zoek naar het zevende stuk van de geheime formule. Dit is echter niet zonder uitdaging. Nebula zit hen op de hielen en zelfs het schip is niet meer veilig door de spionnen aan boord.

Stukje bij beetje wordt alles duidelijker, maar er blijven meer dan genoeg raadsels over om op te lossen. In dit deel reizen ze van de regenwouden en bergen in Borneo naar het oude China. Zouden ze dit stukje van de puzzel op kunnen lossen?

Lees verderop enkele lesideeën bij de serie

Het verboden eiland

Deel 7 het verboden eiland verschijnt eind maart/begin april. Nieuwsgierig? Lees alvast de samenvatting:

‘Cruz vraagt zich af of het geluk nog wel aan zijn kant staat. Er komen steeds meer angstaanjagende geheimen boven water. En wanneer hij denkt het allerlaatste stukje van de geheime formule te hebben, wijst zijn moeders hologram dit af. Ondertussen komt Nebula steeds dichterbij en de tijd begint te dringen. Na een wereldreis door zeven continenten is opgeven geen optie meer voor Cruz en zijn beste vrienden. Hij moet alles waar hij van houdt op het spel zetten om de geheime formule te ontcijferen. Wanneer Cruz zijn zoektocht vervolgt naar de meest buitenaardse bestemming ooit, verandert zijn leven voorgoed als hij geconfronteerd wordt met een bekend gezicht.’

Lees verderop enkele lesideeën bij de serie

Benieuwd naar alle boeken uit de Explorer Academy serie? Op de website van National Geographic kun je van elk boek het eerste hoofdstuk lezen.

Recensie

De Explorer Academy-serie van Trudi Trueit is een spannende reeks avonturenboeken voor kinderen. Cruz Coronado en zijn vrienden beleven allerlei avonturen vanaf het schip de Orion, waarmee ze de hele wereld over varen. Op dit schip volgen ze lessen aan de Explorer Academy. De rode draad door de serie is het mysterie dat Cruz’ moeder heeft achtergelaten.

De serie moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en hun interesse in reizen en ontdekken te versterken. Het is ook heel bijzonder hoe de natuur zelf een rol speelt in deze boeken. Zonder dat het betweterig of belerend is, leren de kinderen dat we beter met de natuur om moeten gaan en de natuur en dieren beter moeten gaan beschermen. De boeken zijn ook geschikt voor volwassenen die op zoek zijn naar een leuke, avontuurlijke leeservaring.

De boeken zijn prachtig vormgegeven door National Geographic en beschikken regelmatig over geweldige, grote, kleurrijke illustraties die de verhalen tot leven brengen. Ook kom je in de verhalen allerlei gadgets tegen, daarover kun je online meer lezen.

De serie Explorer Academy is geschikt voor avonturiers vanaf groep 6 om zelf te lezen. De boeken zitten vol met rijke taal, spanning, avontuur en zijn ongelooflijk gedetailleerd. Soms is het niet helemaal geloofwaardig wat de kinderen meemaken, maar daar heb je als lezer in het verhaal totaal geen last van. Je wordt vooral meegezogen in het spannende avontuur!

Extra gaaf: als je alle boeken in je bezit hebt, dan vormt op de rug van de boeken een geheime boodschap. Hiermee kun je, als deel 7 uit is, meedoen aan een winactie.

Met dank aan Blink Uitgevers B.V. voor het toezenden van deze recensie-exemplaren.

Ideeën mini leeslessen

Bij deel 1 en 2 schreven we al eerder ideeën voor mini leeslessen. Daarom richt ik mij hier specifiek op mini leeslessen die bij de gehele serie passen.

 • Vergelijk de covers met elkaar.
  Leesvraag: Bespreek samen welke cover je het meest aanspreekt en waardoor.
 • Deze serie is een serie die vol staat met kleurrijke illustraties. Laat enkele illustraties zien.
  Leesvraag: Wat vindt jij prettiger in een leesboek? Met of zonder illustraties? En onderbouw jouw mening.
 • In een serie kom je steeds dezelfde personages tegen, deze worden aangevuld met tijdelijke personages. De blijvende personages zijn de hoofdpersonen. Bekijk de informatie over de hoofdpersonen uit deze serie.
  Leesvraag: Welke hoofdpersonen spelen een rol in jouw serie? Zijn er ook bijpersonen? Waardoor kun je dit onderscheid maken?
 • Serie of geen serie? Dat is de vraag.
  Leesvraag: Bespreek samen of een serie wel/niet jouw voorkeur heeft en onderbouw deze mening.

Winactie

Als je alle 7 delen van de Explorer Academy in je bezit hebt, kun je op de rug van de boeken een geheime boodschap ontdekken. Daarmee kun je meedoen aan de winactie van Explorer Academy en maak je kans op een jaarabonnement van National Geographic Junior.

Hoe doe je mee aan deze winactie?

Deze winactie staat los van Kinderboekenjuf.nl.

Vergelijkbare artikelen