Feedback is fantastisch

[DOOR Michelle] ‘Het is fijn om een compliment te krijgen en van kritiek kan je schrikken,
maar het is ook een mooie kans om te leren en te groeien!

– Feedback is fantastisch –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1-2 of om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Feedback is fantastisch

Max weet niet hoe hij moet reageren op feedback. Hij zegt dan onaardige dingen of helemaal niets terug. Tijdens de ouderavond waar hij naar toe mag met zijn ouders hoort hij ook veel complimenten en aandachtspunten van de juf. Zijn hoofd zit er vol van en de woorden draaien malen. Wat moet hij hiermee doen?

Achterin het boek staan tips voor ouders en leerkrachten. In het activiteitenboek staan allerlei lessen en werkbladen om op een creatieve wijze te oefenen met feedback.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar van het boek en het inkijkexemplaar van de activiteitengids. Bekijk hier de boektrailer:

Recensie

Het verhaal over Max in het boek Feedback is fantastisch is herkenbaar voor kinderen en zelfs voor volwassenen. De zin

“Nee… ik ben echt niet zo goed. Jij bent veel beter dan ik.”

heeft volgens mij iedereen wel een keer uitgesproken. De illustraties zijn kleurrijk en maken Max’ emoties goed duidelijk. Het lettertype is groot en passend bij de gebeurtenis, wat ervoor zorgt dat het makkelijk leesbaar is en de voorlezer zijn intonatie kan aanpassen bij het verhaal.

In de bijbehorende activiteitengids kan je allerlei werkvormen vinden om kinderen te leren omgaan met kritiek en complimenten. De feedback-ladder is mijn favoriete hulpmiddel, omdat je hiermee stap voor stap leert hoe je omgaat met feedback krijgen. Eerst nadenken, daarna pas reageren wordt hiermee gestimuleerd. De activiteiten zijn geschikt voor groep 4 t/m 8. Dit boek is bruikbaar voor leerkrachten, kindercoaches en ouders en daarnaast natuurlijk leuk voor kinderen om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Bazalt voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Feedback is fantastisch

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Feedback is fantastisch zijn: 

  • Kampioen kauwgombellen blazen. Lees bladzijde 4 ‘Op een dag…’ t/m bladzijde 6 ‘…hiermee?’ voor. Max heeft talent.
    Leesvraag: Waar is jouw hoofdpersoon goed in? Krijgt hij complimenten en hoe gaat hij daarmee om?
  • Max is onaardig. Lees = bladzijde 8 ‘Gisteren, toen…’ t/m bladzijde 9 ‘…boos op me was!’ voor. Max krijgt een tip en reageert aanvallend op zijn vriend Liam.
    Leesvraag: Wie is er onaardig in jouw boek en wat doet hij?
  • Feedback is fantastisch. Lees bladzijde 20 ‘Max, …’ t/m bladzijde 26 ‘…verspillen!’ voor. Max weet nu wat hij kan doen met feedback en dit helpt hem.
    Leesvraag: Welke problemen worden opgelost in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Feedback is Fantastisch.

Overige idee

  • De complimentenbal is een prachtige manier te werken aan de groepsvorming en positieve sfeer in de klas.

Vergelijkbare artikelen