Finn en Femke vinden de lente (AVI-E4)

Finn is als eerste buiten. Hij knippert verbaasd. De zon schijnt warm in zijn gezicht.
 “Vet!” Blij blijft hij staan. Hij wil even van de warmte genieten, voor hij snel naar school gaat.’
Finn en Femke vinden de lente –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 4.

Het verhaal

Finn en Femke vinden de lente

Finn en Femke gaan naar school, ze hebben haast. Iedereen heeft zich verslapen en dat komt vast door de lente. Lente? Het lijkt helemaal nog niet op lente. Of toch wel?

Als Finn de voordeur open maakt ontdekt hij de warme zonnestralen op zijn gezicht. Finn en Femke besluiten op zoek te gaan naar de lente. Ze ontdekken een egel die al ontwaakt is uit zijn winterslaap, ze horen vogels zingen en doen het liefst hun jas al uit.

Zouden Finn en Femke de lente kunnen vinden?

Recensie

Finn en Femke vinden de lente is een heerlijk boek om in deze tijd van het jaar te lezen. Met de lente om de hoek kijk ik altijd uit naar de warme zonnestralen, de fluitende vogels en de eerste bloemen.

Finn en Femke zijn dan ook volop op zoek naar echte tekenen van lente, wat dit boek zo leuk maakt. Alles wat je in dit boek leest, kun je zelf ook tegen komen in de natuur. Ik durf te wedden dat er een aantal kinderen zijn die na het lezen van dit boek ook op zoek willen naar de lente.

Ik kan dit boek aanraden aan kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het meegeven van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Makkelijk lezen.

Ideeën mini leeslessen Finn en Femke vinden de lente

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Finn en Femke vinden de lente zijn:

 • Gedurende het jaar kom je 4 seizoenen tegen. Weten jullie welke seizoenen?
  Lees bladzijde 7 ‘Finn en Femke…‘ t/m ‘…is het koud.‘ voor. Het seizoen lente speelt een rol in dit boek.
  Leesvraag: Welk seizoen speelt een rol in jouw boek? Wanneer speelt het verhaal zich af en weet je wel seizoen daarbij hoort?
 • In dit boek kom je verschillende dieren tegen. Laat de egel op bladzijde 9 zien. Lees bladzijde 13 ‘Finn legt een wijsvinger…’ t/m liefje anders versieren.‘ voor en laat bladzijde 14 zien. Laat ook bladzijde 20 zien waar Finn en Femke bij de dierenarts zitten. Welke dieren vind jij in de lente? Ga naar buiten en kijk goed rond.
  Leesvraag: Welke dieren komen er in jouw boek voor?
 • De familie eet lentesoep. Lees bladzijde 31 ‘Tijdens het lopen…‘ t/m bladzijde 32 ‘…de lente er bijna!”‘ voor. Zullen Finn en Femke alle bladeren vinden om zes-blad-soep te maken? Lees vervolgens bladzijde 38 ‘Die avond eet…‘ t/m ‘..lentesoep wordt heerlijk.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gegeten? Wat eten ze dan?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Finn en Femke vinden de lente.

Overige ideeën

 • Maak zelf een egel. Dit kan op verschillende manieren.
  Ga met klei en tandenstokers aan de slag.
  Vouw een dik tijdschrift tot een egel.

Vergelijkbare artikelen