Fortnite – Het spel begint – Gevangen in Battle Royale #1

Gegroet, nieuwe spelers!’ zei de vrouw met een overdreven glimlach.
Ze droeg een zwart pak. ‘Welkom bij de wedstrijd van jullie leven!
Jullie zijn willekeurig gekozen voor deze speciale virtual reality-editie van Fortnite Battle Royale.
Ik ben de Admin en ik zal jullie helpen bij jullie tutorial.’
– Gevangen in Battle Royale #1 Fortnite – Het spel begint –

Dit boek is geschikt voor Fortnite-fans vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Fortnite - het spel begintNa de laatste schooldag van groep 8 snelt Grey naar huis. Eindelijk mag hij Fortnite gaan spelen! Hier heeft hij zo lang naar uit gekeken. Als Grey het spel opstart krijgt hij een melding van een update… Dat duurt lang! Zodra hij op start drukt gebeurt er iets geks.

Terwijl hij dat deed, werd zijn zicht wazig. Hij probeerde in zijn ogen te wrijven, maar zijn handen voelden verdoofd aan en hij kon niet voelen of hij zijn armen bewoog.
‘Ugh.’ Het leek alsof hij moest overgeven, maar daar was het niet bepaald het goede moment voor. Grey probeerde zich op het scherm te concentreren, maar zijn hoofd en zich begonnen te draaien.’

Grey wordt het spel ingezogen. Al gauw blijkt dat hij de komende 2 maanden vast zich in een of andere virtual reality-versie van het spel. Zijn echte lichaam ligt in coma. Alleen de beste 5 spelers mogen na 2 maanden naar huis, daarna begint een nieuwe ronde. Grey heeft nog nooit eerder een potje Fortnite gespeeld, laat staan in het echt. Hoe moet hij zich hieruit redden? Zal hij ooit thuis komen?

Benieuwd naar Fortnite – Het spel begint? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

In mijn groep 6 zitten een stel mannen die niet dol zijn op lezen, maar wel dol zijn op Fortnite! Hoe krijg ik deze mannen aan het lezen? Voor ieder kind moet er een geschikt boek zijn, wie weet zijn dat wel boeken over Fortnite? Daarom was ik dan ook dolenthousiast toen ik een persbericht van dit boek ontving. Deze juf zou er wel eens achter komen wat er zo interessant is aan Fortnite 😉

Vol goede moed begon ik mijn zoektocht naar het spel op mijn telefoon. Al gauw bleek dat je Fortnite helemaal niet kunt vinden in de playstore, maar dat je het spel vanaf een aparte website moest downloaden. Dat bleek niet echt gemakkelijk. Zo’n 30 minuten later kon ik eindelijk aan een eerste potje beginnen. Ik moet zeggen: het ging niet slecht. Totdat ik dood ging in de storm haha. Ik had nog niemand beschoten en niemand hij mij beschoten, maar was wel als eerste uitgeschakeld!

You eliminated yourself Inkie10

Tijdens een tweede potje had ik vooral moeite met vooruit komen. Ik blijk niet zo handig in deze spelletjes. Hierin werd ik ook al vrij vlot uitgeschakeld. Wat ik daarna gedaan heb weet ik niet? ‘An error occured‘ en ineens was mijn avatar een man geworden. De ronde daarna was ik nog wat aan het rondlopen en begon ik het eindelijk te snappen toen er ineens de melding ‘#1 Victory Royale‘ verscheen. Ik snapte er niks van, daarom heb ik het maar opgegeven en me gehouden bij wat ik het beste kan: kinderboeken lezen. En nu dus eentje over Fortnite!

Dat kinderen dol op het spel zijn is allang duidelijk, maar hoe is een boek over dit spel dan? Nou! Een aanrader voor iedereen die meer over Fortnite wil weten of het spel zelf speelt. Grey wordt in het spel gezogen en zit de komende 2 maanden vast in de virtual reality-versie van het spel. Zonder het spel ooit gespeeld te hebben, wordt dat natuurlijk een regelrechte ramp. Gelukkig weet Grey zichzelf staande te houden, zich aan te sluiten bij een team en zelfs een nieuwe teamgenoot te werven. Zouden ze samen wel een kans maken op een plaats in de top 5?

Iets wat mij heel erg aansprak in Fortnite – Het spel begint is dat Grey doorzet, blijft oefenen, toegeeft dat hij het moeilijk heeft, weer doorzet, wegloopt bij vervelende personages en anderen aanmoedigt. Kinderen mogen wat mij betreft echt een voorbeeld nemen aan Grey!

Ik moet veel oefenen. Dan word ik beter en kan ik winnen.

Zelf hoopte ik zo dat Grey naar huis zou kunnen en dat het hem zou lukken… Zo racede ik door het boek heen tot ik op de laatste bladzijde kwam en las: ‘Wil je weten hoe Greys avontuur in de wereld van Fortnite verdergaat? Lees dan ook deel 2 en deel 3.‘ Om erachter te komen of het Grey zal lukken, zal ik dus moeten wachten tot maart 2019!

Ik kan dit boek aanraden aan alle Fortnite-fans vanaf groep 5 of 6 die lezen op niveau of hoger en aan alle Fortnite-fans in groep 7 en 8.

Zelf Fortnite – Het spel begint aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Gevangen in Battle Royale #1 Fortnite – Het spel begint

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Gevangen in Battle Royale #1 Fortnite – Het spel begint zijn:

 • Wil je het boek introduceren? Lees dan zeker hoofdstuk 1 voor.
 • Lees bladzijde 9 ‘Grey en zijn…‘ t/m ‘…in groep 8!‘ voor. Kijk jij soms ook zo erg naar iets uit dat je niet kan wachten tot je thuis bent? Wat doe je dan graag?
  Leesvraag: Is er iets in jouw boek wat jij dolgraag zou willen doen of waar jouw personages enorm naar uit kijken?
 • Kleding maakt de man zeggen ze wel eens. Lees bladzijde 21 ‘Grey was al bekend…‘ t/m bladzijde 24 ‘….grazen zouden nemen!‘ voor.
  Leesvraag: Kun je iets aflezen aan de kleding van jouw personages? Of kun je ons iets vertellen over de kleding die ze dragen?
 • Grey wil graag beter worden. Lees bladzijde 118 ‘Grey hoorde…‘ t/m bladzijde 124 ‘…’Kom maar op!’‘ voor. Hij is dan ook erg blij van de tips die hij van Tae Min krijgt.
  Leesvraag: Wordt jouw hoofdpersoon ergens beter in? Waardoor lukt dit?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Fortnite – Het spel begint.

Overige ideeën

 • Speel Fortnite de gymles. Bij ons een heel groot succes!
 • Fortnite woorden voor dummies:
  – Fortnite – Dit is de betaalde versie van het spel.
  – Fortnite Battle Royale – Dit is de gratis versie die de kinderen waarschijnlijk spelen.
  – Loot – Dit is een soort schatkist met allerlei materialen die je wilt verzamelen.
  – Allianties of solo – Speel je in een team of alleen.
  – Battlebus – Dit is de bus waarin je naar het eiland vliegt. Je springt hieruit voordat het spel begint.
  – Healthbar – Hier zie je hoeveel leven je nog hebt.
  – Shielditem – Je hebt een schild nodig om jezelf te beschermen.
  – Skins – Hoe beter je het doet, hoe meer skins je krijgt. Skins bepalen je uiterlijk van huidskleur tot kleding. Het is slim om je skin vaak te veranderen zodat anderen je niet herkennen.
  Pickaxe – Dit is de hakbijl waarmee je begint.
  Ammo – Ammo staat voor ammunitie, dit heb je nodig om te kunnen vechten met geweren en rocketlaunchers.
  – Trap – Een val die je kunt verstoppen voor je vijanden.
  Welke Fortnite-woorden ken jij nog voor dit lijstje? Laat het me vooral weten!
  Maak ook een ‘titel’-voor-dummies-lijstje bij jouw boek.
 • Grey wil graag beter worden. Lees bladzijde 118 ‘Grey hoorde…‘ t/m bladzijde 124 ‘…’Kom maar op!’‘ voor. Hij is dan ook erg blij van de tips die hij van Tae Min krijgt. Van wie in jouw klas zou jij tips willen krijgen om ergens beter in te worden? Stel een doel voor jezelf op en vraag jouw klasgenoot om tips.

Andere delen

Fortnite – Het spel begint is deel 1 in de Gevangen in Battle Royale serie. Deel 3 Fortnite Het eindspel verschijnt in maart 2019.

Bekijk ook: Fortnite – Het spel begint – Gevangen in Battle Royale #1

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen