Free run

‘Het was ineens stil aan de andere kant. Als versteend zat Ward op de wc-deksel. Hij was aan tegenslagen gewend en had geleerd elke dag te nemen zoals hij kwam, het liep toch altijd anders.’
Free run

Het verhaal

Free runWard, een jongen van 15 jaar, woont samen met zijn moeder in Nederland. Ze wonen hier illegaal. Zijn moeder komt uit Venezuela en is in Nederland bevallen van Ward. Helaas wilde zijn vader hem niet erkennen waardoor hij voor de Nederlandse staat niet bestaat. In Venezuela wordt je alleen erkend als je daar geboren bent. Hierdoor is Ward helaas staatloos. Zijn moeder mocht daarom voor hem zorgen tot zijn 18e, maar zij krijgt geen verblijfsvergunning en is dus illegaal in het land. Hierdoor hebben ze al verschillende keren vastgezeten.

Het boek begint meteen erg spannend. ‘Politie! Bij hen in de staat. Erger nog, bij hun huis stond een politiebusje.’ – Free run – Hierdoor zat ik vanaf het begin vastgekluisterd aan het boek. Je leest hoe Ward in zijn uppie door Nederland trekt, in de hoop zijn vader te vinden en zo een identiteitsbewijs te krijgen. Op sommige momenten sta je versteld van wat die jongen allemaal mee maakt onderweg. Schrijfster Annemarie Bon heeft zich verdiept in het leven van freerunners en ex-daklozen.

De titel Free run gaf mij de indruk dat die boek vooral over de sport free running zou gaan. Het free runnen speelt zeker een rol in het leven van Ward. ‘Daarna nam Ward een paar lazy’s en leefde Marnix zich uit met wat cat leaps en monkeys.– Free run – Door het boek te lezen is mij duidelijk geworden dat het voor Ward ook een echte ‘run’ naar vrijheid is. Benieuwd naar dit boek? Kijk hier de boektrailer vol met vette free run moves!

Zelf dit boek aanschaffen?
Koop bij bol.com

Ideeën mini leeslessen bij het boek Free run

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Free run zijn:

Free run

  • De eerste twee hoofdstukken zijn online te lezen in een voorpublicatie. Klik hier om naar de hoofdstukken te gaan. Het leuke is dat deze hoofdstukken zo spannend zijn, dat je eigenlijk niet kunt wachten om verder te lezen.
  • Op de website van Uitgeverij Moon is de boektrailer bij het boek te vinden. Bekijk de trailer samen met de kinderen hier. Wat vinden ze er van? Zouden ze hierdoor het boek wel/niet willen lezen?
  • Ward, de hoofdpersoon in dit boek, komt op veel plaatsen in Nederland. Lees blz. 53 ‘Ward vroeg zich…’ t/m blz. 55 ‘…uit het zicht.’ voor. Ward is al uren onderweg en nog steeds in het Noorden van het land. Waar komt de hoofdpersoon in jouw boek? Lees een stukje voor waaruit blijkt op welke (fictieve) plaats jouw hoofdpersoon is.
  • Ward kan tijdelijk bij zijn vriend Marnix logeren. Marnix’ ouders denken dat zijn moeder even weg is. Na een tijdje krijgt Marnix’ vader argwaan. Lees blz. 45 ‘Zeg, Ward. Marnix’…’ t/m blz. 46 ‘…Ward afwachtend aan.’ voor. Ward heeft een dilemma. Moet hij de ouders van Marnix de waarheid vertellen of niet? Ga nu in jouw eigen boek lezen, dan hoor ik daarna graag of jouw hoofdpersoon ook een dilemma heeft. En zo ja, wat dat dilemma dan is.
  • Als lezer zie je soms dingen eerder aankomen dan de hoofdpersoon zelf. In dit boek is het vertelperspectief het personale perspectief. De verteller is zelf niet in het boek betrokken, maar volgt wel de gebeurtenissen van één persoon. Dit maakt dat je meer weet dan de hoofdpersoon én dat je meeleeft met de hoofdpersoon. Ward heeft zijn vader, Hans, gevonden en is al een tijdje een band met hem aan het opbouwen. Zijn vader wil hem nog niet erkennen, maar regelt wel een neppe identiteitskaart voor hem. Ook moet Ward allerlei pakketjes bezorgen. Als lezer voel je dat er wel wat mis is. Lees blz. 171 ‘Een halfuur later…’ t/m blz. 174 ‘… in Hans vergist.’ voor. Ward komt erachter dat hij zich erg vergist heeft in zijn vader. Ik als lezer zag dit al aankomen. Wat zie jij in jouw boek eerder aankomen dan de hoofdpersoon?

Overige lesideeën:

  • De titel van het boek ‘Free run’ zegt het al. Dit boek zal gaan over free runnen. Lees blz. 7 ‘Ik zag je…’ t/m blz. 8 Free run‘…nooit meer alleen.’ voor. Maar wat is Free runnen nou eigenlijk? Free running wordt steeds populairder onder jongeren. Ze springen over muurtjes of grote hoogten heen, ze klimmen tegen steile wanden of rekken op en ze rennen met allerlei sprongen in de lucht van hindernis naar hindernis. Free running is nu ook opgenomen in de leerlijnen voor bewegingsonderwijs voortgezet onderwijs (slo), klik hier om meer over deze leerlijn te lezen. Gedurende mijn gymopleiding ontwierp ik samen met mijn collega mediakaarten Free running voor het basisonderwijs. Deze zijn per onderdeel, als circuit, als omgangsbaan of als vrije les in te zetten. Download deze Mediakaarten free running hier.
    ‘Deze les is echt het nieuwe apenkooien juf!’ – Jongen, 9 jaar –

Free run

 

 

 

 

 

 

  • Stelopdracht: je moeder is opgepakt. Je hebt geen identiteitsbewijs. Je kunt niet meer terug naar huis en slaapt in Free runeen fietsenhok. Je biologische vader, die jou niet wilde erkennen, woont ergens in Nederland. Je hebt niks meer van je moeder gehoord en als je ‘s morgens wakker wordt ben je door 5 x bellen en een smsje heen geslapen. Lees blz. 14 ‘Eduardo, het spijt…’ t/m ‘…nooit vergeten? Mama’ voor. Je vindt de 3400 euro. Samen met je fiets en wat oude foto’s is dat alles wat je hebt. Wat zou je nu doen?

 

Vergelijkbare artikelen